Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managerial Tools >> Lumea Geospatiala >> Stiri si comunicate

Tehnologii GIS pentru un mediu ecologic

07 Septembrie 2010ITC a prezentat rezultatul proiectului de cercetare ştiintifică BIOREGIS - Platforma software pentru evaluarea riscului de poluare a solului şi a apei subterane bazată pe utilizarea tehnologiei GIS şi a tehnologiilor in-situ de bioremediere electrocinetică.


Rezultatul este dezvoltarea unui ansamblu de module software, integrate într-o platformă unică, destinată managementului riscului poluării cu produse petroliere prin procesele de identificare, analiză, monitorizare/ raportare sistematică a factorilor de risc de poluare a solului şi a apei prin aplicarea unor tehnologii inovative in-situ de bioremediere electrocinetică. Eficienţa sistemul informatic BIOREGIS se bazează atât pe datele obţinute prin experimentare în condiţii reale de pe situsurile menţionate, cât şi pe cele obţinute în laborator, generând astfel actualizarea bazelor de date din punct de vedere al istoricului poluării unui amplasament, pornind de la starea iniţială (de exemplu o poluare ”istorică”) până la reutilizarea sa în circuitul agricol sau de locuit.


Proiectul BIOREGIS a început în urmă cu trei ani în zonele pilot Parc 362 din Valea Voievozilor, Răzvad, jud. Dâmboviţa şi Parc modernizat Gura Vitioarei, jud. Prahova, locaţii puse la dispoziţie gratuit pentru activităţi de cercetare ştiintifică de OMV-Petrom. Partenerii proiectului au fost: PSV Company S.A. Bucureşti, Centrul Naţional de Geodezie, Cartografie, Fotogrametrie şi Teledetecţie, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului, întreg proiectul fiind coordonat de Institutul pentru Tehnică de Calcul – ITC. Proiectul s-a derulat pe o durată de 36 de luni, beneficiind de un buget de peste 1,2 milioane de lei prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – Centrul Naţional de Management Programe în cadrul programului PNCDI II Parteneriate 2007 şi prin cofinanţare cu o valoare de 0,35 milioane lei din bugetul de cercetare al partenerilor consorţiului ITC şi PSV Company.


Directorul de proiect din partea ITC, Ovidiu Anicăi, Cercetător Ştiinţific Principal în Informatică, a declarat: „Deşi am întâmpinat greutăţi datorate reducerii finanţării la jumătatea perioadei proiectului cu mai mult de 75% din ceea ce aveam planificat, cu restricţii asupra achiziţiilor şi a oricărui tip de investiţii necesare derulării optime a activităţilor proiectului, am reuşit să ducem la final acest proiect cu un rol major în ecologie, iar rezultatele obţinute putem spune că sunt relevante pentru confirmarea importanţei activităţilor de cercetare ştiinţifică în problematica de mediu”.Tags: GIS, ITC, ecologie

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite