Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtual desktop, garanţia securităţii pentru utilizatorii mobili

17 Septembrie 2010



Mobilitatea crescută a end-user-ilor solicitată la momentul actual de din ce în ce mai multe companii implică o serie de riscuri serioase legate de securitate. Aplicarea tehnologiilor de tip virtual desktop pe calculatoarele portabile reprezintă însă o soluţie viabilă, care menţine riscurile într-o marjă acceptabilă.

Mobilitatea a devenit un element-cheie în desfăşurarea unui business modern, dinamic, în care adaptarea rapidă la schimbările din piaţă reprezintă un avantaj competitiv real. Iar evoluţia vânzărilor pe piaţa calculatoarelor portabile şi/sau ultra-portabile demonstrează că există o cerere din ce în ce mai consistentă în acest sens.


De exemplu, conform unui recent studiu Gartner, în primul trimestru al anului curent piaţa netbook-urilor a crescut cu 71%. Chiar dacă în această evoluţie clienţii persoane fizice au jucat un rol esenţial, cabinetul de analiză estimează că noile tipuri de portabile îşi vor consolida creşterea pe finalul lui 2010 şi în cursul lui 2011, prin intrarea în forţă pe piaţa enterprise, din ce în ce mai multe companii fiind interesate să-şi reînnoiască parcul de calculatoare.
Oferta diversificată existentă pe piaţă la ora actuală, creşterea rapidă a performanţelor, scăderea continuă a preţurilor, precum şi ofertele din ce în ce mai atractive ale furnizorilor de servicii Internet (venite, în majoritatea cazurilor, din partea marilor operatori telecom) sunt argumente care fac ca portabilele să fie o opţiune foarte atractivă pentru multe companii pentru care mobilitatea angajaţilor a devenit o necesitate.


Unde apar problemele?
Există, însă, şi câteva minusuri inerente ale acestei oferte. Principala problemă în cazul calculatoarelor portabile este cea a securităţii datelor stocate pe respectivul device. Iar aici nu este vorba atât de abordarea în sens clasic a securităţii – antivirus, firewall etc. –, deşi şi acesta este un punct nevralgic, cât de problemele specifice acestui tip de device-uri.


În primul rând, în cazul laptop-urilor, este mult mai frecevent riscul deteriorării grave prin scăparea pe jos, a display-urilor distruse sau a tastaturilor deteriorate în urma vărsării de lichide (pentru a nominaliza cele mai uzuale probleme). Pentru a
preîntâmpina acest tip de probleme, o serie de producători de portabile au lansat pe piaţă oferte de tip „rugged laptop“, device-uri special construite pentru a rezista la şocuri puternice, temperaturi ridicate, umiditate crescută etc. Însă, evident, costul acestora este considerabil mai mare decât al ofertei standard.


În al doilea rând, construcţia solidă nu rezolvă o altă problemă, la fel de frecventă ca accidentele enumerate mai sus – furtul sau pierderea respectivelor device-uri. Un risc extrem de important, mai ales că, potrivit unei statistici a FBI-ului, 97% din laptop-urile furate sau pierdute nu mai sunt recuperate niciodată. Iar dacă respectivul portabil mai conţine şi date critice (şi există numeroase exemple de astfel de cazuri apărute în presă), pierderea afectează dramatic imaginea şi business-ul companiei al cărei angajat a rămas fără laptop.


Rezolvările clasice
În cazul deteriorării fizice a calculatorului, soluţia nu poate fi decât una singură – depanarea cât mai rapidă a respectivului defect. Aceasta înseamnă, însă, (în cazul fericit în care datele nu sunt compromise total) o pierdere semnificativă de timp, care s-ar putea traduce prin pierderi directe de oportunităţi de business. Măsura preventivă recomandată în astfel de cazuri de către specialişti este back-up-ul periodic al datelor de pe respectivul portabil, astfel încât informaţiile critice să poată fi recuperate rapid. O metodă care poate fi aplicată şi în cazul furtului sau al pierderii, însă nu elimină riscul folosirii respectivelor date de către o terţă parte în diferite scopuri. De aceea, o altă metodă de securizare recomandată constă în criptarea datelor critice aflate pe un laptop.


Concluzionând – pentru a-şi lua măsurile uzuale de siguranţă, un utilizator de portabil ar trebui să efectueze un back-up periodic al datelor, să le cripteze şi, pentru a acoperi şi cerinţele clasice de securitate, să actualizeze periodic programele de securitate, dar şi celelalte aplicaţii instalate. Cerinţe destul de complexe pentru un utilizator mediu şi care sunt pasate, îndeobşte, către departamentul tehnic al companiei, respectiv către administratorii de sistem.


Care se trezesc, astfel, cu mai multă bătaie de cap, pentru că, pe lângă problema evidenţei actualizărilor şi patch-urilor aplicate pe fiecare unitate, efectuarea practică a back-up-urilor şi verificarea criptării volumelor de date critice în condiţiile mobilităţii crescute a utilizatorilor nu este uşoară. Aceasta deoarece puţini utilizatori mobili sunt dispuşi să se despartă, chiar şi temporar, de portabilul din dotare (pe care, în majoritatea cazurilor se află şi date personale, pe lângă cele strict legate de locul de muncă) şi la fel de puţine companii solicită „mobililor“ să aducă la firmă laptop-urile după terminarea programului.


Soluţia optimă
Există, însă, o rezolvare mai completă şi mai eficientă, decât metodele clasice nominalizate mai sus – virtualizarea. Mai precis, aplicarea modelului virtual desktop pe calculatoarele portabile. Deşi modelul respectiv este asociat, în majoritatea cazurilor, cu parcurile mari de calculatoare, respectiv un volum mare de utilizatori care operează un număr limitat de task-uri repetitive pe terminale „thin client“, aplicarea acestuia în cazul userilor mobili se poate dovedi mult mai facilă şi mai eficientă. Facilă pentru că, în cazul portabilelor, nu mai poate fi vorba de terminale „thin client“, ci „thick client“, adică device-ul are capabilităţi extinse (capacităţi proprii de stocare, conectivitate extinsă, capabilităţi grafice superioare unui „thin client“ etc.) şi permite utilizatorului să-şi realizeze propriile customizări. (Utilizatorul nu mai resimte atât de acut reducerea autonomiei, des invocată în cazul virtualizării desktop tradiţionale.) Eficientă, pentru că utilizatorul poate folosi resursele companiei, doar accesând securizat prin reţeaua companiei un post de lucru virtual configurat şi hostat pe serverul companiei, post care poate fi customizat în funcţie de necesităţile respectivei categorii de utilizatori.


Astfel, riscul imposibilităţii desfăşurării activităţii în cazul deteriorării, al pierderii sau al furtului terminalului este sensibil redus - utilizatorul poate accesa datele necesare de pe orice alt sistem. Pe de altă parte, sarcinile administratorilor de sistem sunt simplificate, actualizările şi patch-urile putând fi gestionate şi aplicate centralizat, back-up-ul şi criptarea nemaifiind atât de critice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite