Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţii de stocare de la D-Link, destinate IMM-urilor

17 Septembrie 2010



Soluţiile profesionale de stocare au fost dominate până acum de vendorii specializaţi, care se adresau în primul rând companiilor medii şi marilor corporaţii. Conform statisticilor, piaţa destul de mare alcătuită din firme mici şi mijlocii nu este acoperită în proporţie de 80-90% (nu au nici un fel de soluţii de backup). Aceasta este piaţa pe care D-Link o ţinteşte şi pe care îşi propune să o acopere într-un procent de 50%.


Nevoia de stocare şi redundanţă a devenit imperativă şi în rândul IMM-urilor şi chiar la nivelul SoHo, numai că bugetele ce pot fi alocate unor astfel de soluţii sunt de câteva sute, până la maximum câteva mii de euro.


„Aceasta a fost provocarea lansată de segmentul IMM către vendorii de echipamente, astfel că aceştia, pentru a respecta posibilităţile financiare ale clienţilor lor, au trebuit să vină cu echipamente similare celor oferite segmentului enterprise.
D-Link a acceptat provocarea şi şi-a completat portofoliul de soluţii de networking cu echipamente adaptate segmentului IMM, oferind servicii de stocare şi backup similare celor oferite marilor corporaţii. Gama vastă de soluţii D-Link de stocare (prezentate pe www.dlink.ro/storage) a fost creată pentru a permite firmelor să facă saltul necesar pentru a deveni competitive în zilele noastre, în mod simplu şi eficient. Mai mult, D-Link a investit în dezvoltarea liniei de produse proprii, astfel încât acestea să devină extrem de uşor de administrat, având în vedere nu doar bugetele iniţiale de investiţie, ci şi bugetele pentru utilizare şi întreţinere ulterioară”, spune Bogdan Mihalcea, Country Manager D-Link România.


Tot mai multe documente există astăzi în format electronic şi, odată cu apariţia mediilor de stocare şi utilizarea lor intensă, au apărut riscurile deteriorării şi imposibilitatea utilizării datelor, de aici necesitatea protejării tuturor informaţiilor stocate.


Mai mult, în viitorul apropiat vor exista directive legislative ce vor obliga toate companiile să păstreze în arhiva electronică documente specifice activităţii pentru o perioadă de câţiva ani.


„Procesul de implementare a unei soluţii profesionale de storage şi backup în cadrul unui IMM este stabilit de către integratorul de sisteme împreună cu IMM-ul respectiv, astfel încât costul iniţial să fie optim, iar perturbarea activităţilor curente să fie minimă. Ulterior, este foarte important ca societatea respectivă să îşi adapteze procedurile şi modul de lucru intern, astfel încât să îşi optimizeze resursele de stocare, evitându-se dezastrele generate de pierderea datelor şi informaţiilor. D-Link oferă o mare varietate de soluţii SAN, NAS şi soluţii cu capabilităţi mixte, proiectate pentru a răspunde necesităţilor fiecărui client în parte”, adaugă Bogdan Mihalcea.


Ce oferă D-Link?
Pentru utilizatorii individuali, D-Link oferă, de exemplu, produsul DNS-313. Este cel mai mic produs şi poate găzdui un singur HDD cu o capacitate maximă de 2 TB. Este un echipament simplu de utilizat şi configurat, ce oferă şi o interfaţă de BitTorrent.


Un produs dedicat SoHo este DNS-343, echipament ce urcă numărul HDD-urilor la 4, iar la modul RAID se mai adaugă o versiune, a 5-a, care îmbină redundanţa cu viteza. Toate unităţile menţionate mai sus intră în categoria NAS-urilor, adică echipamente ataşate reţelei, care se leagă direct în switch prin portul de gigabit.


În schimb, pentru clienţii de tip IMM, un simplu port pe echipament, chiar şi gigabit, devine insuficient şi mai ales nesigur! Astfel, D-Link propune gama SAN-urilor pentru IMM-uri şi Enterprise. „Cuvântul de ordine este iSCSI, protocol de conectare pe bază de adrese IP, tot în infrastructura deja existentă, dar într-un mod securizat. Fie în «spatele» serverelor, practic inaccesibile direct, fie prin intermediul VLAN-urilor sau traficului criptat. În cazul SAN-urilor, utilizatorii accesează serverele de fişiere şi nu dispozitivul de stocare în sine, iar pe baza drepturilor de acces, se ajunge la spaţiul util”, precizează Bogdan Mihalcea.


Pentru categoria Enterprise, D-Link recomandă gama DSN-3000, formată din 2 modele: 3200 şi 3400. Acestea pot înmagazina până la 15 HDD-uri, diferenţa între ele făcându-se din punct de vedere al conectivităţii: 8 porturi gigabit versus 1 port de fibră pe 10 GB, pentru care este necesar un modul de tip XFP.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite