Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Deduplicarea, recomandarea HP pentru o infrastructură IT echilibrată

17 Septembrie 2010Explozia cantităţii de date ce trebuie stocate de către companii pare o poveste care se poate transforma într-un coşmar, dacă nu este atent administrată. Alexandru Vîlcu, StorageWorks Category Manager la HP România, le recomandă companiilor să nu mai stocheze aceleaşi date iar şi iar, ci să apeleze la deduplicarea de date, care poate reduce de 10 până la 50 de ori spaţiul necesar stocării de back-up de date.


Specialiştii din întreaga lume sunt de acord că volumul de date continuă să crească rapid de la an la an. În aceste condiţii, devine spaţiul de stocare o problemă? Poate deduplicarea de date să o rezolve?


Creşterea însemnată a cantităţii de date şi constrângerile impuse de spaţiul de stocare limitat nu devin, ci sunt deja o problemă cu care se confruntă companii din întreaga lume. Deduplicarea de date este o tehnologie de stocare ce poate administra mai uşor creşterea explozivă a cantităţii de date.


Un exemplu practic ar putea suna astfel: să presupunem că 500 de oameni dintr-o companie primesc acelaşi e-mail cu un fişier ataşat de 1 MB. Dacă fiecare dintre aceştia salvează acest fişier local, pe propriul calculator, vom avea 500 de documente aparent diferite replicate în diferite puncte ale reţelei interne. În momentul în care se face back-up pentru întreaga reţea, un sistem tradiţional, fără deduplicare de date, va stoca acest fişier de 500 de ori, ocupând 500 MB – cu 499 MB mai mult decât ar fi necesar. Acest principiu simplu de funcţionare se aplică pentru orice fel de companie, indiferent de mărime, iar avantajele devin cu atât mai clare, cu cât extindem exemplul de la un simplu e-mail la zeci, sute sau mii de GB de date acumulate anual. Eliminarea copiilor multiple ale aceluiaşi document nu doar eliberează spaţiu de stocare, ci face şi ca operaţiunea de back-up să fie mai rapidă, accesul la informaţiile din back-up mai simplu, iar traficul din reţea, înregistrat pentru back-up-uri over-the-network, să fie mult redus.


Este deduplicarea datelor un subiect la fel de „hot” ca virtualizarea?
Virtualizarea este un subiect „fierbinte” pe piaţa de IT de câţiva ani de zile şi putem vorbi, la modul general, despre utilizatori care au înţeles beneficiile presupuse de această tehnologie. Prin comparaţie, deduplicarea datelor rămâne o tehnologie destul de nouă. Cu toate acestea, numărul de companii care aleg soluţii de deduplicare creşte de la an la an, impulsionat fiind şi de avantajele de cost pe care le oferă această tehnologie.


Ce avantaje oferă soluţiile HP de deduplicare?
De curând, HP a lansat o nouă generaţie de tehnologie de deduplicare cu un grad mare de flexibilitate. Este vorba
despre HP StoreOnce, prima soluţie de acest gen care automatizează deduplicarea datelor la nivelul întregii organizaţii printr-o singură arhitectură unificată. Astfel, prin eliminarea utilizării unor produse şi procese multiple, HP StoreOnce creşte productivitatea şi eficienţa administrării datelor. Avantajul principal al StoreOnce este că garantează o îmbunătăţire cu până la 20% a performanţei şi un raport preţ/performanţă de cel puţin două ori mai bun decât al soluţiilor similare oferite de competiţie. În plus, primele implementări şi teste au arătat că această soluţie ajută clienţii să cheltuie cu 95% mai puţin pentru capacitatea de stocare.


În plus, beneficiile variază în funcţie de specificul fiecărui proiect. La nivel general, însă, putem spune că deduplicarea datelor cu ajutorul soluţiilor HP înseamnă:
• Utilizarea mai eficientă a spaţiului de stocare disponibil.
• Reducerea traficului în reţea şi utilizarea moderată a lăţimii de bandă.
• Îmbunătăţirea accesului utilizatorilor finali la datele stocate.
• Reducerea spaţiului fizic necesar pentru găzduirea echipamentelor de stocare.
• Reducerea costurilor de întreţinere şi răcire a infrastructurii de stocare, precum şi a consumului de energie electrică.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite