Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bazele de date in-memory – mai rapide

17 Septembrie 2010



O bază de date in-memory reprezintă un sistem de management al bazelor de date care stochează datele în memoria internă, spre deosebire de sistemele tradiţionale de baze de date care sunt proiectate pentru stocarea datelor pe medii durabile. Acest tip de baze de date este mult mai rapid şi, pentru că are o construcţie mai simplă decât bazele de date tradiţionale, poate impune folosirea a mult mai puţină memorie şi utilizarea a mult mai puţine resurse CPU.

Aplicaţiile care rulează des pe astfel de baze de date sunt cele pentru care timpul de răspuns este critic (industria bancară, telecomunicaţii, administraţie etc.).


Bazele de date in-memory permit îmbunătăţirea timpului de răspuns şi a rezultatelor tranzacţiilor din aplicaţii prin memorarea în cache a subseturilor importante din punct de vedere al performanţei. Prin aducerea datelor mai aproape de interogările aplicaţiilor şi proceselor, într-o bază de date în memorie, aplicaţiile pot accesa, prelua sau actualiza informaţiile de multe ori, mai rapid.


Modelul relaţional sau in-memory?
Compania germană SAP s-a tot gândit în ultimii anii cum să înlocuiască modelul relaţional de baze de date cu bazele de date in-memory. În luna mai a acestui an, SAP a anunţat că va achiziţiona Sybase, companie ce produce baza de date cu acelaşi nume. Acuzată de rigiditatea aplicaţiei ce ar determina modificarea proceselor de business după viziunea SAP, noua strategie, în care se include şi serviciul Business by Design, ar putea să conducă la apariţia unor produse noi ce ar răspunde mult mai bine nevoilor de business ale companiilor. O mare problemă în prezent o reprezintă consumul de resurse şi lipsa actualizărilor real-time, iar baza de date in-memory va aduce beneficii importante pentru utilizatorii la distanţă şi reduceri de costuri de operare.


Recunoscând forţa modelului de business Sybase, SAP a confirmat că Sybase va continua să funcţioneze ca entitate separată şi independentă, iar investiţiile clienţilor în Sybase vor fi sprijinite.


Care este răspunsul Oracle? Această mutare pare să nu fi generat multă tensiune în rândul executivilor Oracle, fiind considerată încă o strategie proastă. Oracle deţine deja o bază de date in-memory - Berkeley. Conform Oracle, Oracle Berkeley DB este cea mai utilizată bază de date open source din lume, cu un număr estimativ a instalărilor mai mare de 200 de milioane.


Poate această achiziţie va reprezenta semnalul revitalizării pieţei, generând o competiţie de pe urma căreia clienţii vor avea numai de câştigat.


Avantaje
• Creşterea performanţei – gestionarea datelor frecvent accesate în memorie
• Memorare în cache în timp real – memorarea dinamică în cache menţine datele actualizate prin încărcarea automată a acestora şi prin eliminarea celor expirate
• Implementare mai rapidă



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite