Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea din medicina romanească face o descoperire mondiala:

18 Septembrie 2010



„Omul nu vede decât ceea ce ştie”, spunea Goethe în urmă cu aproximativ două secole. Grupul de cercetători condus de acad. L.M. Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş”, a reuşit să vadă dincolo de câmpul cunoaşterii actuale, descoperind un nou tip de celule, telocitele, fundament pentru salvarea, în viitor, a milioane de vieţi.

”Presupunem că telocitele sunt un partener pentru celulele stem în procesul de regenerare şi reparare a organismului uman. Cel puţin în cazul infarctului miocardic avem deja dovezi încurajatoare, prezenţa şi rolul telocitelor în reparaţia cardiacă fiind de maximă importanţă”, a declarat acad. L.M. Popescu. Aceste ipoteze ştiinţifice sunt cu atât mai importante, cu cât statistica arată că în fiecare an, la nivel mondial, 17,2 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, iar infarctul miocardic este principala cauză de mortalitate din lume. În noul context, controlul activităţii telocitelor şi al celulelor stem ar putea fi şansa de vindecare pentru milioane de persoane de pe glob.

Grupul de cercetatori de la Institutul Victor Babeş a studiat prezenţa telocitelor atât în organe cavitare (inimă, tub digestiv, plămân, uter, trompă uterină), cât şi necavitare (pancreas, glandă mamară, placentă) şi în invelişul organelor (pleură, pericard, peritoneu). Telocitele sunt celule care există, practic, în fiecare organ, în afară de creier. Spre deosebire de celulele stem, pot fi recoltate oricând şi, alături de acestea din urmă, pot reface mult mai uşor un organ bolnav.
Îmbucurător este faptul că prezenţa telocitelor a fost confirmată, independent, prin metode diferite, de către grupuri din Italia, Germania, Marea Britanie şi China. Paternitatea descoperirii este însă indiscutabilă, în mediile ştiinţifice internaţionale telocitele fiind cunoscute drept „celulele Popescu”, denumire dată dupa numele cercetatorului care a scris prima dată despre acestea.

Ce sunt de fapt telocitele? Sunt nişte celule cu un corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. De ce nu au fost văzute telocitele până acum? Răspunsul este simplu. La microscopul obişnuit, prelungirile (telopode / podos=picior) sunt sub limita de detecţie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranţă fragmente de telopode, dar au fost ignorate, trecute cu vederea. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanţă, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi şi subţiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip „sinapse stromale” cu acestea şi de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi.

Drumul până la tratarea efectivă a bolnavilor pe baza studiilor despre telocite este de abia la început. Cercetătorii de la Institutul Victor Babeş speră, însă, să demonstreze, în timp, că telocitele sunt “cheia regenerării inimii”, dar şi resortul care poate transforma cercetarea din medicina românească într-o „şansă de revitalizare a sistemului sanitar”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite