Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

60D, noul dSLR de la Canon

18 Septembrie 2010



60D este cea mai nouă cameră DSLR lansată de Canon recent şi în România, la doar o săptămână de la intrarea pe piaţa americană de profil. Evenimentul de lansare pe piaţa locală, al cărui amfitrion a fost Petronius Secăreanu, country manager Canon România, a beneficiat şi de prezentarea susţinută de George Nicolae, fotograf profesionist, care susţine un seminar de utilizare al aparatelor foto dSLR Canon în studioul F64. Prezentarea a fost axată pe performanţele tehnice îmbunătăţite (faţă de modelul 50D, lansat în 2008, al cărui înlocuitor se anunţă a fi 60D), precum şi pe „argumentele consumer“ ale aparatului.



Petronius Secăreanu, country manager Canon România (stânga), bucuros că 60D a traversat rapid Oceanul


Astfel, principalul argument hardware cu care vine 60D este rezoluţia superioară a senzorului CMOS de 18 Mpx (faţă de 15,1 Mpx la 50D), care permite o gamă extinsă ISO 100-6.400 (100-3.200 la 50D) şi care poate fi extinsă până la 12.800. (În plus, noul model permite ajustarea Auto ISO limit.) Ca şi predecesorul său, 60D beneficiază şi el de procesorul Digic 4, care asigură o viteză de captură de 5,3 fps (mai mică decât cele 6.3 fps ale lui 50D), în rafale de 58 de fişiere Jpeg la rezoluţie maximă (faţă de 90 la modelul precedent).


Un alt element important este sistemul de autofocalizare în 9 puncte, care permite o focalizare rapidă, precum şi sistemul de măsură iFCL cu senzor Dual-Layer cu 63 de zone (împrumutat de la modelul 7D, lansat la sfârşitul anului trecut). De menţionat şi integrarea transmiţătorului Speedlite, care poate controla intern mai multe unităţi flash EX.


Design ergonomic
Din argumentele noului model Canon prezentate în cadrul evenimentului au fost detaliate beneficiile display-ului LCD mobil de 7,7 cm (3’’), formatul de afişare 3:2 şi rezoluţia de 1.040.000 pixeli (920.000 pixeli la 50D). Mobilitatea display-ului creşte facilitatea în manevrare a aparatului, permiţând abordarea de unghiuri noi, graţie suprafaţei de protecţie special tratată a display-ului, Dual anti-reflection, care asigură vizualizarea uşoară din mai multe unghiuri şi condiţii de iluminare în modul Live View.


Tot la capitolul design, nu trebuie uitată noua carcasă proiectată de specialiştii Canon, care a redus greutatea body-ului (50D - 822g, cu baterii, 60D - 755g). Aparatul stă bine în mână, chiar dacă este puţin mai mic decât predecesorul său, beneficiind de reproiectarea butoanelor de acces, ergonomia fiind îmbunătăţită şi prin gruparea funcţiilor de control, în timp ce display-ul Quick Control, Multi-controller-ul şi butonul Set au fost restrânse într-un singur cadran.


Filmare Full HD, cu control complet
Faţă de 50D, introducerea filmării HD este un element de noutate, aparatul permiţând filmarea la rezoluţie de 1920 x 1080 cu 29.97, 25, 23.976 fps, la rezoluţie de 1280 x 720 cu 59.94, 50 fps şi la rezoluţie de 640 x 480 cu 59.94, 50 fps. Noul model oferă posibilitatea controlului manual complet în timpul filmării, permiţând ajustarea nivelurilor de expunere, focalizare şi a nivelului de sunet (se poate ataşa şi un microfon extern).
Pentru a oferi suport funcţiilor de filmare, 60D suportă carduri de memorie SDXC (pe lângă SD şi SDHC), cu capacităţi de până la 2TB.


Argumentele consumer
Deşi este o cameră dSLR din categoria mid-level, Canon 60D beneficiază, pe lângă modurile predefinite (Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful şi Monochrome), de funcţia Basic+, pentru efecte şi filtre noi ca Grainy B/W, Toy Camera şi Soft Focus.


O altă facilitate introdusă în noul model (utilă în workflow-ul de procesare a imaginilor) este posibilitatea acordării de rating-uri fotografiilor direct din cameră, calificativele păstrându-se şi la transferul de imagini pe PC. În plus, capacităţile post-procesare internă au fost îmbunătăţite, prin introducerea procesării interne RAW şi funcţiei de redimensionare proporţională a imaginilor Jpeg. Şi, pentru că tot am amintit de redimensionare, trebuie amintit că 60D oferă posibilitatea alegerii formatului de salvare a imaginii, în afară de clasicul 3:2 fiind disponibile şi formatele 1:1, 16:9 şi 4:3.


Noul model Canon 60D se poziţionează între 550D şi 7D, pe o poziţie mid-level, care adresează cu precădere nişa fotografilor semiprofesionişti, însă reprezintă o opţiune atractivă şi pentru fotografii amatori decişi să investească în acest domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
canon user
e de tot cacatu Petronius Secăreanu asta, country manager Canon România, nu face nimic pentru piata canon din romania, de aceia produsele canon au preturi ridicate, cu 30-50% fata de preturile reale practicate in toata piata europeana, in schimb cei de la nikon fac treaba preturile nikon sunt la fel de bune ca in restul pietei europene, rusine canon ca permiti acest lucru sa se intample in romania si nu iei atidutine pt a controla piata. rusine si celor de la F64 si celorlati din aceiasi bransa care distribie canon pentru ca au nesimtirea sa "umfle" preturile canon la extrem doar pentru ca isi permit, nu au concurenta si o reprezentanta canon care sa le reduca aceasta pofta de profit
27 Martie 2011, 05:21:46