Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noul ministru MCSI continuă proiectele marca Sandu

21 Septembrie 2010



Prima măsură luată de Valerian Vreme, noul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost demararea unui audit în cadrul instituţiei, ale cărui rezultate vor fi date publicităţii după finalizarea procesului. Câte audituri se realizează, însă, la MCSI?

Gabriel Sandu, fostul ministru MCSI, declara, într-un interviu pentru Hotnews acordat în luna ianuarie a anului trecut: „În prezent, însă, mi se face o auditare a întregului minister, după care voi solicita o auditare a tuturor instituţiilor subordonate ministerului”. De fapt, „noul" audit comandat de ministrul Vreme este continuarea auditului început de Gabriel Sandu, fiind însă extins şi la Poşta Română şi Radicom după cum ne-au declarat surse MCSI.


Care sunt planurile noului ministru?
Valerian Vreme a declarat că se vor analiza proiectele de comasare a unor instituţii subordonate ministerului. Este vorba despre comasarea Institutului Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii (INSCC), a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare din România (ICI) şi a două centre naţionale: Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI) şi Centrul Naţional „România Digitală” (CNRD) Bucureşti. Anunţul comasării primelor două instituţii – INSCC şi ICI
– a fost dat de fostul ministru Sandu, pe 1 septembrie.


În ceea ce priveşte comasarea celorlalte două instituţii – CNMSI şi CNRD Bucureşti –, ar fi chiar hilar să se întâmple acest lucru, după haosul pe care l-a generat înfiinţarea lor anul trecut, după desfiinţarea ASSI (Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale). Dar în România este posibil orice, aşa că aşteptăm „cu înfrigurare” rezultatele analizei ministerului.


Valerian Vreme a anunţat într-o conferinţă de presă că principalele obiective urmărite în timpul mandatului său sunt: plata online a tuturor taxelor şi impozitelor, integrarea şi interoperabilitatea tuturor sistemelor electronice ale instituţiilor publice din ţară prin implementarea strategiei naţionale e-România şi atragerea de fonduri structurale. (Prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, ministrul le-a cerut elevilor să „devină parte a procesului de informatizare” a administraţiei publice. „Vă provoc şi vă cer să deveniţi parte a proiectului e-România. Prin informatizarea administraţiei publice, vreau ca România să se regăsească în spaţiul virtual”, a spus ministrul Comunicaţiilor.)


Întrebat cum va funcţiona sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor, ministrul Comunicaţiilor a spus că mai multe detalii vor fi date publicităţii într-o conferinţă de presă ulterioară.


„La acest sistem vor lucra specialişti din Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor Publice, Asociaţiei Române a Băncilor sau VISA. Din simulările pe care le-am văzut până acum, nu mă îndoiesc de succesul sistemului“, a precizat ministrul.
Valerian Vreme a spus că sistemul de plăţi online a taxelor şi impozitelor va fi finalizat până la 31 decembrie 2010, iar integrarea şi interoperabilitatea sistemelor instituţiilor publice din România vor fi realizate în decursul următorilor doi ani.
„Principalii parteneri ai politicii ministerului vor fi instituţiile statului, pe care le vom forţa să vorbească acelaşi limbaj – aici mă refer la conceptul de interoperabilitate, la integrarea structurilor existente în fiecare instituţie a statului şi la crearea unei platforme comune”, a spus Valerian Vreme.



Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că vrea să unească infrastructura de comunicaţii a Teletrans, CFR şi Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (RoEduNet), la care se poate adăuga reţeaua SNR.
În ceea ce priveşte fondurile europene, noul ministru MCSI a anunţat lansarea, în următoarele zile, a unui apel în valoare de 40 de milioane de euro pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care vizează implementarea fişei şi prescripţiei electronice.


De asemenea, Valerian Vreme a precizat că, în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii 833/2010 – pentru modificarea strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional – se va pregăti noul HG care va conţine calendarul procedurii de licitaţie. Pentru pregătirea noii hotărâri se vor purta discuţii cu reprezentanţii ANCOM, precum şi cu reprezentanţii industriei, fiind ulterior supusă consultării publice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite