Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Specialistii IT: "Cloud computing este o tehnologie viabila in Romania"

30 Septembrie 2010



Peste 50% dintre specialistii IT care au participat la un sondaj realizat de compania BRINEL privind modul în care cloud computing-ul este perceput si primit în România au recurs deja la solutii bazate pe aceasta tehnologie sau au de gând sa apeleze în viitor la servicii de acest gen.


Efectuat cu sprijinul a 173 de respondenti, sondajul releva atât deschiderea pe care profesionistii IT o au fata de implementarea solutiilor de tipul cloud computing în companiile în care lucreaza, cât si opiniile referitoare la nivelul de pregatire al pietei locale, din punct de vedere tehnic, pentru o astfel de tehnologie. Astfel, 63% dintre participanti considera ca piata IT din România este pregatita pentru cloud computing, în principal datorita conexiunii de mare viteza la internet de pe plan local, a investitiilor facute în retehnologizare, dar si a personalului competent, pregatit sa implementeze si sa foloseasca servicii bazate pe cloud computing.


Pe de alta parte, cei care au oferit un raspuns negativ la întrebarea ”Considerati ca piata din România este pregatita pentru cloud computing?” îsi motiveaza optiunea prin argumente ce vizeaza lipsa de informare a persoanelor cu putere de decizie din companii, investitiile reduse în tehnologiile noi în perioada de criza, precum si reticenta existenta în unele organizatii fata de externalizarea serviciilor IT.


“Conceptul de «cloud computing» este destul de neclar pentru multa lume, motiv pentru care în jurul lui apar înca semne de întrebare. Sondajul ne-a confirmat faptul ca cea mai mare parte a specialistilor vede în cloud computing o tehnologie a viitorului, însa, pentru ca aceasta sa poata fi implementata la un nivel extins, ar trebui sa fie cunoscuta si stapânita mai bine. România dispune de infrastructura necesara pentru a implementa o astfel de tehnologie si, pe masura ce oamenii de decizie din companii vor accepta noul model, cererea serviciilor de acest gen va creste semnificativ.”, a declarat Marcel Borodi, CEO & Presedinte BRINEL.


Potrivit sondajului, 62% dintre respondenti prefera crearea propriului cloud, în timp ce restul de 38% sunt dispusi sa apeleze la un furnizor extern. În ceea ce priveste principalele griji pe care specialistii IT le-au identificat în cazul în care ar apela la cloud computing, acestea se refera la confidentialitatea datelor (21%), securitate (20%) si disponibilitatea serviciilor sau a datelor (16%).




Raspunsurile au fost colectate în intervalul de timp 21 – 27 septembrie 2010, perioada în care profesionistii IT au fost invitati sa participe la sondajul online realizat de compania BRINEL pe tema cloud computing-ului. 53% dintre respondenti sunt manageri IT, cei mai multi participanti provenind din companii ce au între 50 si 249 de angajati (40%) si organizatii cu peste 500 de angajati (28%).


Pentru a oferi o viziune completa privind cloud computing-ul, avantajele tehnologiei, precum si modul în care specialistii IT pot recurge la ea, BRINEL va organiza la Cluj, în perioada 6-7 octombrie 2010, un eveniment dedicat acestei tehnologii. Adresate managerilor IT, conferintele MyCloud vor reuni specialisti din companii de top si urmaresc sa ofere participantilor un cadru profesionist în care dezbaterile, sesiunile si demonstratiile tehnice vor avea la baza conceptul de cloud computing. Alaturi de BRINEL, companiile care vor participa la eveniment sunt Microsoft, HP, Oracle, IBM, Cisco, EMC si VMware.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite