Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Simulator pentru transportul animalelor marine

18 Octombrie 2010



Având în vedere ca un factor esential pentru sanatatea si bunastarea mediului acvatic în timpul transportului este reprezentat de calitatea apei, mai exact de cantitatea de oxigen dizolvat, de temperatura si pH-ul apei si de densitatea optima a animalelor transportate, ICPE-CA a venit în întâmpinarea acestor cerinte, realizând Simulatorul pentru determinarea parametrilor optimi ai containerelor de transport pentru animale acvatice.
Astfel, ICPE-CA a dezvoltat în cadrul unui proiect Nucleu o instalatie de determinare a parametrilor optimi ai containerelor de transport animale acvatice, în special pesti vii, destinata corelarii dintre densitatea si cantitatea de material biologic, nivelul de aerare al apei, volumul containerului de transport si caracteristicile aeratorului. Aceasta instalatie simuleaza un container de transport pesti vii, fiind dotata cu aparatura de masura si control necesara determinarii urmatorilor parametri: oxigen dizolvat, temperatura, debit si presiune de aer.

Aerarea apei este asigurata de un nou tip de generator de bule, realizat prin microprelucrare mecanica pe centru cu comanda numerica, constând dintr-o placa circulara cu orificii echidistante, care elimina deficientele privind aerarea containerelor de transport clasice, echipate cu tevi cu orificii. Alternativele clasice prezinta deseori o functionare defectuoasa, datorita alimentarii cu aer printr-un capat al tevii si nedimensionarii sistemului de aerare în ceea ce priveste variatia presiunii de-a lungul dispozitivului.
Conceptia inovativa a generatorului de bule prezinta avantajul ca maximizeaza transferul de oxigen prin utilizarea optima a suprafetei de lucru si reduce consumul de energie necesar asigurarii conditiilor de aerare pentru transportul pestilor vii.
Instalatia rezultata permite dimensionarea containerelor de transport animale acvatice, respectiv a sistemului de aerare pentru diferite efective si densitati de material biologic, aflate în diferite stadii de dezvoltare, care necesita conditii de viata adaptate speciei.

Trebuie mentionat faptul ca abordarile institutului din perspectiva protectiei mediului si a ecosistemelor acvatice se înscriu cerintelor politicii la nivel european, cât si ghidurilor pentru transportul animalelor vii si nu în ultimul rând, manualelor elaborate de catre institutiile internationale de profil. Pentru rezultatele inovative obtinute în cadrul proiectului, cercetatorii din cadrul ICPE-CA au depus cerere pentru obtinerea brevetului de inventie, iar în viitorul apropiat se intentioneaza omologarea instalatiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite