Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Siguranţă şi confidenţialitate în Cloud Computing

19 Octombrie 2010




Gabriel Vasile


Cloud Computing, termenul care în ultimele luni este pe buzele tuturor, a încetat să mai fie doar o noţiune abstractă, transformându-se într-o ofertă concretă a industriei IT către economia reală. ,,IT ca serviciu” este una dintre cele mai pertinente definiţii pentru cloud computing, departe însă de a fi completă. În mod curent, orice companie din România poate beneficia de servicii IT, prin aceasta înţelegând: infrastructură (servere, stocare) sau aplicaţii de business, toate în regim de închiriere. Condiţiile pentru accesarea acestor oferte sunt simple: o conexiune la Internet şi deschidere către nou. Cloud Computing este un model de business nou pentru multe companii româneşti (mai ales pentru cele mici şi medii), chiar dacă a fost prefigurat de ASP (Application Service Provider), servicii web, outsourcing etc. Chiar şi în acest context, schimbarea nu este facilă, companiile şi departamentele IT fiind obişnuite cu administrarea internă sau directă a echipamentelor şi a aplicaţiilor.


Conform declaraţiilor ofertanţilor de ,,cloud computing” unul dintre elementele inhibatoare identificate de clienţi este securitatea. Este însă o problemă reală sau doar o percepţie greşită?


Din punct de vedere al securităţii informaţiilor, se ridică două aspecte diferite: siguranţa şi confidenţialitatea acestora. Orice discuţie despre siguranţa datelor face trimitere la fiabilitatea echipamentelor şi la operaţiunile de back-up şi continuitate operaţională. Din acest punct de vedere, temerile prospecţilor sunt de prisos, deoarece, datele sunt mai sigure într-un datacenter profesional (fie doar şi Tier 1) decât pe un server rezident într-o încăpere tip birou, aşa cum întâlneşti la majoritatea companiilor. Mai mult, pentru aceste companii, back-up-ul înseamnă un sistem RAID pe un echipament aflat în aceeaşi cameră sau, în cazurile mai „elevante;”, o serie de benzi magnetice păstrate în biroul directorului. Oricum s-ar pune problema, un ofertant de servicii cloud va oferi mai mult decât atât.


Confidenţialitatea este al doilea aspect al securităţii, destul de mulţi dintre managerii români temându-se că informaţiile companiei (clienţi, vânzări, contracte etc.) vor ajunge pe mâna concurenţei. Dacă informaţiile sunt extrem de critice, poate Cloud Computing nu este cea mai bună soluţie, dar câte companii lucrează cu o astfel de marfă? Dacă excludem instituţii gen STS, bănci, operatori telecom etc., ajungem la o masă de companii unde, în mod curent aceste informaţii sunt la îndemâna angajaţilor, iar scurgerea către exterior ţine doar de existenţa sau nu a interesului cuiva de a le obţine. Realitatea este că majoritatea companiilor nu lucrează cu date extrem de critice, pentru obţinerea cărora concurenţa să facă spionaj industrial, iar valoarea acestora nu este atât de mare încât un ofertant serios de servicii să-şi rişte întreg business-ul. Mai mult, dacă logica aceasta nu este convingătoare, evident se pot stabili şi condiţii contractuale foarte dure.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite