Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Naţionala cercetătorilor din diaspora câştigă parteneriatul cu România

19 Octombrie 2010




Care a fost simbolistica, sensul acestei Conferinţe?

Dr. Cristinel Diaconu, Centre de Physique des Particules de Marseille CNRS/ IN2P3, Franţa: „A utiliza această forţă intelectuală pe care o constituie corpul academic din străinătate este o chestiune de normalitate. Este şi o ocazie de fortificare a sistemului academic românesc şi un instrument de reformă care stă acum la îndemâna României. A ţine legătura cu oamenii de ştiinţă care lucrează în afara României este un mijloc de a recupera măcar o parte foarte mică din investiţia făcută cândva în educaţia lor. Viziunea europeană este, de fapt, miza reformei actuale şi susţinătorii ei din interiorul sistemului sunt principalii actori, care primesc cu ocazia acestor reuniuni un sprijin foarte clar dinspre comunitatea internaţională.”



Dr. Florin Păun, Office National d’Etudes et Recherches Aerospatiales, Franţa: „În mod simbolic s-a urmărit construcţia unui pod, pentru ca experienţa noastră, cuplată cu cea a colegilor rămaşi în ţară, să accelereze dezvoltarea cercetării româneşti, prin proiecte comune, prin transfer de cunoştinţe, prin formarea de tineri în medii muticulturale ...”



Dr. Dragoş Aligică, George Mason University, SUA: „Evenimentul a vizat stabilirea de contacte şi crearea unei baze de comunicare între cercetători, dar, de multe ori, a oferit, în desfăşurarea sa, puncte de plecare pentru proiecte comune. Altfel spus, evenimentul s-a constituit într-un instrument foarte eficient de încurajare a cooperării şi colaboarării dintre cercetătorii români din ţară şi cei din străinătate.”



Prof. dr. Mihai Bărboiu, Institut Europeen des Membranes, France: „Am participat la o reuniune de integrare a diasporei, un lucru extrem de important pentru atragerea capitalului uman din străinătate şi utilizarea sa în relaţiile cu lumea europeană, Statele Unite şi alte regiuni ale globului.”



Dr. Nicolae Bârsan, Universitatea Tübingen, Germania: „Un astfel de eveniment are o valoare simbolică ridicată pentru noi, cei din diaspora ştiinţifică, întrucât ne arată că statul român are nevoie de noi şi este dispus să ne asculte.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite