Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Radiografie în piaţa „business applications“

19 Octombrie 2010



Luna octombrie a adus două analize relevante pentru piaţa locală IT: studiul ERP în România al Pierre Audoine Consulting şi „Piaţa EAS“ realizat de IDC. Prin target şi metodologie, cele două studii relevă perspective diferite asupra pieţei, dar există o concluzie comună: evoluţia pieţei de profil în 2010 a fost pe minus.

În 2010, abordarea PAC a fost nouă, piaţa ERP fiind structurată pe trei categorii: licenţe, furnizori şi integratori. Ca volum de licenţe şi mentenanţă, SAP şi-a păstrat poziţia de lider atât prin vânzările directe, cât şi prin cele ale partenerilor. La capitolul furnizori, studiul a luat în calcul veniturile generale obţinute în urma business-ului de ERP, adică licenţe + servicii, valoare combinată care a adus TotalSoft şi Charisma în prim- plan. Existând însă companii care vând mai multe produse, PAC a definit şi categoria integratori independenţi, unde prima poziţie a fost ocupată de S&T, prin însumarea veniturilor generate de proiectele pe SAP, Oracle Business Suite, Oracle JD Edwards etc. Accentul pus de PAC pe serviciile adiacente proiectelor ERP se justifică prin ponderea tot mai mare a acestora în piaţă, trend care se înregistrează, de altfel, la majoritatea produselor software. „Odată cu acumularea de sisteme ERP, piaţa de servicii legate de ERP s-a mai distanţat ca si evoluţie faţă de licenţe. Pe de o parte, serviciile pentru sisteme ERP au început să fie destul de consistente ca valoare, iar pe de altă parte există proiecte noi unde clientul plăteşte iniţial serviciile de implementare, iar licenţele sunt achitate ulterior. O altă remarcă ar fi că piata serviciilor, fiind strict dependentă de ratele practicate pentru ziua de implementare, va creşte mai greu dacă nu există proiecte noi consistente“, a declarat pentru Market Watch Eugen Schwab-Chesaru, Partner & Managing Director PAC Central & Eastern Europe.


Piaţa ERP, evoluţie previzibilă

Conform PAC, piaţa de software ERP a rămas dominată de soluţiile SAP şi Oracle cu 9.5%, respectiv 7.1%, din totalul estimat de PAC pentru licenţe şi mentenanţă software în anul 2009. TotalSoft a propulsat Charisma pe poziţia a treia, urmată de SIVECO Applications la mică distanţă, fiecare cu sub 5% din piaţă. Microsoft şi-a consolidat poziţia pe această piaţă în 2010, cu precădere prin existenţa unor proiecte extinse pe Dynamics AX (cunoscut anterior ca Axapta). Restul plutonului a rămas în linii mari neschimbat. Conform analizelor PAC, primii 10 jucători totalizează cca 80% din piaţă.


Viziunea IDC

După cum spuneam şi anterior, studiul IDC are o abordare diferită, atât prin metodologie, cât şi prin piaţa de referinţă. „Pentru contabilizarea pieţei EAS, IDC are în vedere doar soluţiile care includ cel puţin 4 tipuri de aplicaţii distincte (financial applications, procurement, order management şi inventory menegement). Prin urmare, aplicaţiile de tip stand alone nu sunt incluse (diferenţe apar mai ales la capitorul CRM şi Business Analytics) pentru că aplicaţiile SCM sau OMA de tip stand alone sunt puţine“, a declarat pentru Market Watch Dana Samson, Research Analyst IDC România. Ca pondere în piaţa EAS, cel mai mare segment a rămas cel de Enterprise Resource Management (ERM), cu peste 60% market share, însă în scădere faţă de anul trecut; urmează Supply Chain Management (SCM), cu peste 13% market share, însă tot în scădere faţă de anul trecut. Sectorul de Operation Management Applications (OMA) a fost tot în scădere, în timp de soluţiile CRM şi BA (Business Analitics) au înregistrat creşteri. Industria, Guvernul şi Utilităţile au fost cele mai importante pieţe verticale, în timp ce cheltuielile cu EAS în verticalele care constituiau până nu demult marea parte a pieţei de EAS (telecomunicaţii si financiar-bancar) au scăzut dramatic.


O notă importantă relevată de studiul IDC este creşterea importanţei segmentului mediu al pieţei: companii cu 100-500 de angajaţi, veniturile obţinute de vendorii de EAS din acest segment crescând semnificativ. Simultan, ponderea companiilor foarte mari (peste 1.000 angajaţi) este în scădere, existând o saturaţie din punct de vedere al sistemelor IT.


O altă caracteristică ar fi scăderea veniturilor, justificată de reducerea preţurilor pentru licenţe şi servicii, iar pe de altă parte de complexitatea scăzută a proiectelor derulate. Totuşi, în plan general, veniturile obţinute din servicii au crescut, ajungând la circa 1/3 din piaţă şi devenind o sursă importantă de venituri pentru furnizorii cu o bază instalată mare. În lipsa unor conturi noi, majoritatea vendorilor s-au concentrat pe clienţii deja existenţi pentru extinderea şi optimizarea proiectelor prin adăugare de funcţionalităţi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite