Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bucureştiul se mândreşte cu primul sistem interactiv de informare

20 Octombrie 2010



Vara acestui an a adus în Bucureşti, la Pasajul Universităţii, primul sistem interactiv de informare disponibil pentru public, bazat pe o tehnologie foarte nouă de grafică vectorială şi multimedia în browser dezvoltată de Microsoft şi numită Silverlight. Lucrul la acest proiect a început în primăvara 2010, prin încheierea unor parteneriate între Primăria Municipiului Bucureşti, Microsoft România şi Intergraph Computer Services.


Sistemul de informare interactivă a cetăţenilor, amplasat în Pasajul Universităţii, asigură accesul liber la informaţii consistente şi actualizate despre municipiul Bucureşti: servicii publice, comunicate, evenimente, transporturi publice, educaţie, cultură, religie, turism, sport şi divertisment, informaţii şi adrese utile etc. Sistemul se adresează atât locuitorilor municipiului Bucureşti, cât şi cetăţenilor aflaţi în tranzit şi turiştilor. Acest proiect face parte din-tr-un plan mai amplu de dezvoltare, iniţiat de Primăria Municipiului Bucureşti încă din 2003, când a fost creată Banca de Date Urbane (BDU), componenta geospaţială a unui sistem informatic integrat la nivelul întregii instituţii.



Maria Vişan,
director implementare Intergraph Computer Serices


În cazul acestui proiect, a fost realizată o hartă digitală interactivă, disponibilă prin intermediul a patru panouri de plexiglas tactile, pe care sunt proiectate informaţii dintr-un proiector cuplat la un sistem informatic. Totuşi, panourile se comportă ca orice alt touch-screen. Sistemele de proiecţie interactive sunt utilizate ca puncte de informare de larg interes pentru cetăţenii Capitalei. Cele pentru podea au rol de promovare şi informare a activităţilor şi acţiunilor ce vor fi coordonate direct sau indirect de către Primăria Municipiului Bucureşti.


„Microsoft a venit cu Bing Maps şi Silverlight, Intergraph cu know-how-ul din domeniul geospaţial, iar Primăria Bucureşti cu conţinutul BDU. Noi am construit mecanismul BDU. Încărcarea datelor se face pe fluxurile zilnice din PMB. Un lucru extrem de important, pentru că se întâmplă continuu”, precizează Maria Vişan, director implementare Intergraph Computer Services.


Sistemul pune la dispoziţia celor ce trec prin Pasajul Universităţii informaţii despre sistemul de transport (momentan doar de suprafaţă, urmând a fi integrat şi cel subteran), informaţii despre obiectivele turistice din Bucureşti (inclusiv panoramări). Se pot face căutări inclusiv după numărul străzii, facilitate inexistentă în cazul majorităţii hărţilor ce se găsesc online. Suportul pentru această facilitate este asigurat prin intermediul Bing Maps. Bing oferă hărţi 3D, astfel că străzile şi clădirile apar ca văzute din elicopter, iar utilizatorul poate să navigheze sau să schimbe perspectiva. De asemenea, atunci când se selectează un anumit obiectiv turistic de pe hartă, sistemul poate sugera un circuit turistic ce poate include şi alte obiective.


Microsoft şi Intergraph Computer Services văd ca etape următoare de dezvoltare a proiectului, o variantă online mobilă şi integrarea altor aplicaţii, cum ar fi indicarea în timp real a celor mai aglomerate puncte de trafic. Sistemul va fi extins şi în Sibiu, ca prim oraş în afara Bucureştiului.

PMB vrea să extindă sistemul

Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să extindă parteneriatele şi cu alte instituţii care deţin informaţii utile a fi puse la dispoziţia cetăţenilor. În prezent, se instalează infochioşcuri în diverse locaţii din Bucureşti pentru ca informaţiile furnizate prin intermediul acestui sistem să fie accesibile în cât mai multe puncte. În acest an ar trebui să fie instalate aproximativ 100 de infochioşcuri. De asemenea, odată cu noile echipamente se vor extinde şi funcţionalităţile soluţiei.
„Tehnologia permite acest lucru, e doar o chestiune de dezvoltare de noi funcţionalităţi. Interfaţa este simplu de utilizat, intuitivă. Oamenii care accesează informaţiile nu sunt IT-işti, ci oameni obişnuiţi şi sistemul implementat în pasaj a fost un succes în ceea ce priveşte reacţia cetăţenilor. Provocarea pentru Primărie, în acest moment, este furnizarea de informaţii actualizate şi extinderea conţinutului. O parte din informaţii sunt gestionate de către PMB, dar multe altele, care sunt utile, sunt gestionate de alte instituţii. În momentul de faţă, PMB se află în faza de definire de noi parteneriate, pentru a dezvolta conţinutul BDU disponibil. Important este ca schimbul de date să se realizeze online”, spune Maria Vişan.
Orice informaţie care poate fi publică şi care poate fi de interes pentru cetăţean poate fi afişată de acest sistem. Pot fi căutate obiective de interes public de tip spitale, teatre, muzee, biserici, ambasade, şcoli, licee etc.
Cei de la Microsoft speră să poată introduce în aplicaţie şi un planificator de rută, care să ajute călătorii să îşi stabilească un traseu dintr-o parte a Bucureştiului în cealaltă cu mijloacele de transport în comun, precum şi conectarea aplicaţiei la sistemul de camere pentru supravegherea traficului din Bucureşti, astfel încât călătorii să evite mijloacele de transport ce merg pe rute aglomerate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite