Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

HP lansează prima linie de asamblare centre de date

20 Octombrie 2010



Linie de asamblare centre de date? Chiar dacă sună oarecum neobişnuit, HP POD Works este prima iniţiativă de acest gen din industria IT şi are ca scop standardizarea producţiei centrelor de date tip container: HP Performance Optimized Datacenters. Linia de producţie are capacitatea de a gestiona simultan construcţia a 7 centre de date container, de 12m lungime.

Centrul de date tip container nu este un concept nou, HP l-a promovat intens în ultimul an, iar SUN are, de asemenea, un concept similar. Noutatea o reprezintă linia de asamblare în sine, care implică standardizarea proceselor de logistică şi producţie pentru creşterea capacităţii şi eficienţei. Mai mult, HP şi-a conturat o strategie mai clară pe această linie de business, incluzând alături de centrele de date în sine şi servicii de planificare, instalare, suport etc. Iniţiativa a fost comparată de oficialii HP cu linia de producţie inaugurată de Henry Ford la Detroit în anii ’20 şi care a revoluţionat industria auto mondială.


HP, cel mai mare producător de servere
Pentru a respecta timpii de livrare, HP a construit două linii de producţie: una în USA la Huston şi o a doua în Irlanda. Facilităţile ocupă 10.000 mp şi consumă 3MW energie pentru derularea operaţiunilor de producţie, testare şi livrare a HP POD. Un centru de date tip container este livrat în 6 săptămâni, ceea ce reprezintă o reducere de 88% faţă de timpul necesar deschiderii unuia tradiţional. Un astfel de centru de date poate fi livrat direct clientului cu toate echipamentele instalate şi testate conform cerinţelor acestuia, HP asigurând şi suportul necesare punerii acestuia în funcţiune. În locaţia beneficiarului, un HP POD are nevoie doar de alimentare cu energie electrică şi apă, precum şi de securitatea fizică necesare unei astfel de facilităţi. Containerul se poate instala în aer liber, dar şi în interiorul unui depozit.


Prin lansarea acestor facilităţi, HP devine cel mai mare producător global de servere. Scalabilitatea din punct de vedere al volumului de producţie este maximă. Având în vedere cerinţele reale existente în piaţă, putem livra orice comandă, nu se pune problema de capacitate. HP POD nu va înlocui toate centrele de date, nu acesta este scopul, însă pentru o serie de utilizatori este exact ce au nevoie, ca timp de livrare şi costuri“, a declarat pentru Market Watch, Dave Donatteli, Executive Vicepresident HP Enterprise Servers, Storage and Networking.


Avantajele formatului „container”
Conform IDC, 70% din companiile mari îşi vor modifica radical centrele de date în următorii ani. Aceasta înseamnă că furnizorii care vor putea oferi un plus de eficienţă şi livrări cât mai rapide îşi vor putea creşte considerabil cota de piaţă. Centrul de date tip container este o soluţie, având avantaje multiple, care ţin atât de eficienţă (PUE, consumul efectiv de energie este de doar 1,25 W consumaţi pentru fiecare 1W produs), cât şi de rapiditate în livrare şi instalare. Complementar, timpul de punere în funcţiune este considerabil mai redus, iar costurile sunt cu 45% mai mici, conform aprecierilor HP. Punctul forte al unui centru de date tip container îl reprezintă concentrarea masivă de putere de calcul, stocare şi reţelistică într-un volum foarte mic. Un HP POD livrează până la 600 kW, în versiunea de 12 m, ce poate găzdui 2.000 de servere x86 (container standard) şi 290 kW în cazul celui de 6m, cu 1.100 servere. Din punct de vedere al standardelor existente în industrie (cele mai cunoscute fiind cele stabilite de TIA - Telecommunications Industry Association) HP POD se încadrează în Tier 2, dar este foarte aproape de Tier 3, conform unor declaraţii interne ale HP, fiind penalizat doar de lipsa unui circuit secundar de răcire cu apă.


Capacitatea şi timpul de livrare sunt peste cerinţele pieţei, consideră oficialii HP. Un centru de date complet poate fi disponibil în locaţia clientului în doar 6 săptămâni. De asemenea, volumul producţiei nu pare a fi o problemă, dacă linia de producţie a putut face faţă unei comenzi masive din partea Microsoft, pentru dezvoltarea serviciilor din categoria cloud computing. Astfel, în doar 9 săptămâni, HP POD Works a livrat către Microsoft nu mai puţin de 40.000 de servere, în 22 de containere complet echipate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite