Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pierdut laptop, îl declar... sigur!

20 Octombrie 2010



Creşterea rapidă a numărului de lucrători mobili din ultimul deceniu (peste 1 miliard de „mobile users“, conform studiului „Outlook mobility“ realizat de IDC) a generat, inerent, şi o creştere a numărului de probleme de securitate cu care se confruntă departamentele IT care se ocupă de administrarea dispozitivelor pe care lucrează „mobilii“.


În cazul laptop-urilor, problemele cu care se confruntă un departament IT nu se rezumă doar la asigurarea securităţii fizice a calculatoarelor portabile în sine, ci acoperă aspecte importante precum cele legate de securitatea datelor (protejarea datelor) şi managementul device-urilor şi al datelor aflate pe acestea (care implică, în afară de actualizări de aplicaţii, operaţiuni de backup şi arhivare).


Paza bună...
Securitatea fizică a laptop-urilor implică luarea în calcul a faptului că un calculator portabil poate fi furat, pierdut sau distrus. Soluţiile pentru astfel de cazuri sunt numeroase, însă eficienţa lor este relativă. Dar cum procentul calculatoarelor recuperate, în caz de furt sau pierdere, este unul redus (raportat la numărul total), orice măsură care limitează paguba este utilă. De aceea, recomandări precum asigurarea laptop-ului (cu accesorii de tipul lock-and-cable) atunci când este lăsat în camera de hotel sau în maşină, gravarea sau lipirea de etichete cu informaţii despre posesor/companie etc. pot reprezenta soluţii valide.


În cazul lapturilor avariate sau distruse, tehnologiile de recuperare a datelor au avansat îndeajuns, însă costurile recuperării şi înlocuirii device-ului, la care se adaugă şi cele aferente încetării sau încetinirii activităţii păgubitului, cu pierderile de rigoare, nu sunt deloc neglijabile. Riscul unor astfel de accidente fizice poate fi redus prin achiziţionarea unor laptop-uri special proiectate pentru a rezista la şocuri şi pentru lucrul în condiţii grele, însă modelele de acest tip au un preţ destul de ridicat. (Există şi „paliative“ care adresează aspecte punctuale. De exemplu, o soluţie parţială pentru protejarea laptop-urilor în cazul şocurilor constă în înlocuirea hard-disk-urilor clasice de pe latop-uri cu medii de stocare de tip Solid State Drives, diminuându-se astfel riscul pierderii de date.)


Pentru asigurarea securităţii datelor, specialiştii recomandă, în paralel cu utilizarea unui sistem de parole complexe (actualizate periodic), criptarea datelor stocate pe laptop-uri sau măcar a fişierelor critice, mai ales în cazul în care acestea sunt transmise on-line.


O altă soluţie, împrumutată din industria ATM-urilor, constă în utilizarea de paravane de protecţie, care să reducă vizibilitatea display-ului pentru alte persoane decât utilizatorul de drept. Mai trebuie menţionate şi dispozitivele de autentificare biometrică, cititoarele de amprente fiind înlocuite de mai avansatele tehnologii de recunoaştere facială (prin intermediul camerelor video integrate în device).

Tehnici avansate

O dată cu diversificarea modalităţilor de conectare la Internet, au apărut pe piaţă diverse soluţii de urmărire a unui laptop pierdut sau furat. În general, o astfel de soluţie de tracking este un program rezident pe laptop, care se lansează automat la startarea device-ului, funcţionează în background, fără a fi vizibil, şi se conectează periodic la un site-bază, unde verifică permanent statusul respectivului calculator pe care este instalat. În momentul în care fostul posesor semnalează pe respectivul site dispariţia device-ului, aplicaţia declanşează o rutină de traking, care poate permite localizarea calculatorului prin diverse metode (adresă IP, GPS etc.). Există aplicaţii care, pe lângă urmărire, pot bloca accesul la anumite date critice şi/sau le pot şterge, prin algoritme standard care împiedică recuperarea datelor (tehnlogii remote de tipul „kill switch“). Sau pot emite, periodic, un mesaj prin care noul posesor este avertizat că laptop-ul a fost declarat dispărut şi indică datele de contact ale vechiului posesor. (Există chiar posibilitatea ca aplicaţia de tracking să comande camerei video integrate în laptop să execute o serie de fotografii ale noului utilizator, pe care apoi le expediază către anumite adrese stabilite.)


Cum în majoritatea cazurilor cel mai mare procent din pagubă este reprezentat de valoarea datelor pierdute, alături de criptare cele mai eficiente soluţii de reducere a riscurilor sunt cele care se bazează pe backup-uri periodice şi arhivarea datelor din laptop. Dar impunerea acestor politici şi metode utilizatorilor mobili reprezintă, încă, o misiune delicată pentru departamentele IT.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite