Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INFINEON şi IMT iniţiază construcţia primului cluster dedicat semiconductorilor

20 Octombrie 2010



Industria semiconductorilor a înregistrat o premieră pentru România: desfăşurarea la Sinaia, pe 10 octombrie, a primului workshop dedicat industriei constructoare de maşini, în preziua deschiderii Conferinţei Anuale de Semiconductori. Organizat de Infineon Technologies în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT Bucureşti), evenimentul a reunit reprezentanţi ai constructorilor de automobile, ai producătorilor de semiconductori şi ai universităţilor/institutelor care desfăşoară programe în acest domeniu, scopul manifestării fiind punerea bazelor primului cluster în acest domeniu.



Evenimentul, desfăşurat sub titulatura ,,New trends in Automotive electronics and semiconductors”, a fost moderat de dr. ing. Michael Neuhäuser, vicepreşedinte şi manager general al Infineon România, fiind structurat în 3 sesiuni de prezentări, pe parcursul cărora au fost prezentate ultimele noutăţi din domeniu în materie de senzori, structuri şi cercetări. Workshop-ul a fost organizat pe fondul ultimelor estimări, care prognozează că numărul automobilelor hibride sau electrice va atinge la nivel mondial 17 milioane de unităţi în 2015, iar creşterea valorii medii a componentelor electronice în ultimii 10 ani reprezintă deja 35% din valoarea automobilului (22% în anul 2000), în timp ce preţurile automobilelor au crescut în medie cu doar 10%, până la 11.000 de euro. În aceste condiţii, industria de semiconductori din România încearcă să găsească şi să ofere cele mai bune variante şi soluţii de conectare şi de implicare în acest proces internaţional.

O temă majoră a evenimentului a fost reprezentată de îmbunătăţirea emisiilor poluante pentru a atinge ţinta UE de numai 95 grame CO2/km până în anul 2020. Cu această ocazie, reprezentanţii Renault Nissan România au anunţat lansarea în 2011 a primei suite de maşini în totalitate electrice, cu 0 emisii poluante, autonomie de 160 km şi posibilităţi de încărcare a bateriei acasă sau la staţiile de încărcare.

Un interes deosebit a suscitat prezentarea dr. Andreas Wild, Director Executiv al European Nanoelectronics Initiative Advisory Council Joint Undertaking, privind acordarea de fonduri europene pentru cercetări în domeniul nano-electronicii. Un proiect major desfăşurat cu ajutorul acestor fonduri este E3Car (Energy Efficient Electric Car), proiect coordonat de Infineon, care reuneşte 32 de parteneri din 11 ţări.

Prezentările au fost susţinute de reprezentanţi ai Infineon, IMT Bucureşti, Microchip Technology, Honeywell România, IMT, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Creșterea nivelului de inovare în mediul industrial
Workshop-ul de la Sinaia, desfăşurat în preziua deschiderii Conferinţei de Semiconductori, are o importanţă deosebită, reprezentând prima întâlnire, în România, dintre industrie şi institutele/universităţile care lucrează în domeniul electronicii automobilului. Este un moment în care această industrie cunoaşte mutaţii importante, precum apariţia automobilului electric, este momentul în care România participă mai activ la proiecte importante pe plan internaţional. Acest workshop, ca şi Summit-ul desfăşurat în aprilie la Camera de Comerţ şi Industrie, arată că există resurse pentru formarea unui cluster de organizaţii publice şi private, în interiorul căruia pot comunica între ele şi identifica noi posibilităţi de cooperare. Aici nu este vorba în special de accesul la fonduri, ci de creşterea nivelului de inovare în mediul industrial din România, mai ales că există companii străine importante care au investit în România, au creat locuri de muncă şi o perspectivă economică mai bună” a declarat prof. Dan Dascălu, directorul IMT Bucureşti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite