Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectele COMOTI atrag experţi internaţionali în cercetare metalurgică

20 Octombrie 2010



Institutul Naţional Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI derulează, începând cu data de 16.06.2010, proiectul POS CCE, Axa 2- O.2.1.2 „Proiecte CD de înalt nivel ştiinţific la care vor participa specialişti din străinătate”, proiect nr.663, cod SMIS –CSNR 12607, cu tema „Dezvoltarea unor metode noi de procesare prin solidificare virtuală şi reală a materialelor cu proprietăţi speciale la temperaturi înalte destinate realizării turbomotoarelor“ – acronim TURBOMAT, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 174/2010 încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în calitate de Direcţie Generală Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de Autoritate de Management.

Directorul proiectului este prof. dr. ing. Doru Mihai Ştefănescu, un exponent de prestigiu al şcolii metalurgice româneşti şi un specialist de înalt nivel internaţional în domeniul materialelor.

Plecat din România pentru că se simţea, cum însuşi declara, „un fir de nisip într-o moară care macină tot”, prof.dr.ing. Doru Mihai Ştefănescu ajunge în America, unde activează ca „Ashland Designated Research Professor of Materials Science in the Department of Materials Escience and Engineering” la Ohio State University şi ca profesor asociat la Departamentul de Cercetări Metalurgice la Universitatea din Alabama – SUA.


Prof. dr. ing. Doru Mihai Ştefănescu alături de o parte din echipa proiectului la INCD Turbomotoare COMOTI

Prof. dr. ing. Doru Mihai Ştefănescu a publicat numeroase lucrări ştiinţifice, cărţi si capitole de cărţi, articole în reviste de mare prestigiu ştiinţific, articole AFS Transations, publicaţii în conferinţe, proceedings, alte publicaţii tehnice şi este autorul a numeroase brevete de invenţie.

Prof. dr. ing. Doru Mihai Ştefănescu se bucură de un mare prestigiu internaţional ştiinţific:
- este membru în comitetul de recenzie şi de avizare a mai multor reviste de prestigiu;
- este membru a diverse societăţi din SUA, în comisiile de consultanţă ale acestora;
- invitat la numeroase conferinţe şi congrese internaţionale, unde a participat cu numeroase lucrări;
- a susţinut prelegeri la universităţi din SUA, Elveţia, Germania, Portugalia, Franţa, Japonia, China şi altele;
- pe linie didactică a îndrumat şi promovat teze de doctorat, lucrări post doctorale şi dizertaţii ştiinţifice de cel mai înalt nivel;
- a coordonat ştiinţific apariţia uneia dintre cele mai importante monografii din domeniul teoriei şi practicii realizării pieselor turnate;
- a lucrat mai mulţi ani în întreprinderi de mare renume internaţional, conducând şi executând lucrări generate de probleme industriale concrete;
- a contribuit la organizarea şi desfăşurarea seminarului ştiinţific „Cercetări privitoare la modelarea unor procese metalurgice” la Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Materialelor;
- a sprijinit organizarea primei conferinţe naţionale cu tema „Turnarea şi Solidificarea Metalelor şi Aliajelor – TSMA”, în calitate de preşedinte al comitetului de organizare, la Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca.


Ing. Mihaela GRIGORESCU, Ing. Cristian PUŞCAŞU, Dr. ing. Gheorghe MATACHE

Prof. dr. ing. Doru Mihai Ştefănescu a contribuit la realizarea unor cercetări pentru NASA, legate de influenţa gravitaţiei şi a vitezei de răcire asupra structurii unor aliaje şi materiale compozite, fiind coordonatorul programului de cercetare „Particle Enguef ment and Pushing“ pentru misiunea Chalenger din noiembrie 1997. Legat de NASA, declară că a avut două experienţe memorabile: „Sunt ceea ce se cheamă „NASA Principal Investigator”, un titlu pe care îl obţii atunci când o experienţă propusă este acceptată pentru zbor. „Am participat la două zboruri, în iunie-iulie 1986 şi în noiembrie 2003, când am discutat cu astronauţii prin intermediul televiziunii...şi a fost coplesitor”.
Pentru contribuţia adusă privind rezultatele ştiinţifice în cercetare şi activităţile universitare, a primit numeroase premii, distincţii şi recunoaşteri internaţionale:
- trei certificate de recunoaştere a creativităţii şi inovării tehnice, din partea NASA;
- distincţiile „Burnum Distinguished Faculty Award” şi „The Mooday Blackmon Outstanding Professor Award”, acordate de Universiatea din Alabama – SUA;
- premiul I la a II-a Expoziţie de Invenţii din România (Bucureşti);
- titlul de „Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj – Napoca”, iar Consiliul Municipal din Cluj Napoca i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare“ al municipiului Cluj – Napoca;
- titlul de „Doctor Honoris Causa al Universităţii Transilvania” din Braşov;
- titlul de „Profesor Emerit” al Universităţii Politehnica Bucureşti.

Metode noi de procesare a materialelor pentru turbomotoare
Proiectul este rezultatul noilor orientări ale ţării noastre, ca urmare a aderării la UE şi a adoptării strategiilor şi directivelor comunitare şi urmăreşte „întărirea ofertei de cunoştinţe realizate de instituţiile de C-D” în domeniul materialelor cu performanţe speciale destinate realizării turbomotoarelor, utilizate în industria energetică şi aeronautică, ceea ce practic va revoluţiona aceste domenii în ţara noastră.

Proiectul îşi propune o abordare cu totul nouă a problemelor ce apar la realizarea pieselor cu proprietăţi speciale, la temperaturi înalte, cu scopul clar de a obţine rezultate concrete, net superioare celor actuale. Se va aborda o gamă de materiale cu totul nouă, nu numai pentru România, dar şi pentru U.E. în ansamblul ei, respectiv sisteme complexe de aliaje Ni-Co-Cr-W-Ta-Al microaliate cu Ti, Mo şi Hf, superaliaje cercetate pentru posibilităţile de modelare a structurii lor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite