Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2010 dinamizează piaţa de achiziţii telecom

20 Octombrie 2010



Deşi afectată de criza economică, piaţa românească de telecom a fost extrem de dinamică în acest an în ceea ce priveşte achiziţiile. Printre cele mai importante se numără achiziţia Datek de către GTS Central Europe şi a Euroweb România, de către Turk Telecom, prin preluarea companiei ungare Invitel.


Anul 2010 s-a deschis, însă, cu anunţul fuziunii Net Vision cu Prime Telecom. Prime Telecom este un furnizor local de servicii internet, voce şi transport de date pentru companii, cu o cifră de afaceri de 7 milioane de euro în 2008. Noua entitate devine unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentru mediul de business, după GTS şi Euroweb. Prime Telecom are o reţea de fibră optică de peste 8.000 de kilometri în România şi Bulgaria şi puncte de prezenţă în câteva zeci de oraşe din ţară. Compania are peste 1.000 de clienţi în portofoliu, în timp ce Net Vision avea aproximativ 200 de clienţi.


În primăvară, fostul acţionar al companiei Telemobil, Saudi Oger, reintră pe piaţa românească prin achiziţia unei participaţii la compania care deţine Euroweb România.


Autorităţile de reglementare pentru sectorul telecomunicaţiilor din Turcia au aprobat achiziţia diviziei internaţionale a companiei ungare Invitel, inclusiv Euroweb România, de către Turk Telekom. Grupul Turk Telekom a fost fondat în 1995, fiind deţinut în proporţie de 55% de către Oger Telecom şi 30% de statul turc. Oger Telecom este controlat de grupul Saudi Oger, care a deţinut, indirect, şi operatorul de telefonie mobilă Telemobil din România, prin intermediul companiei Inquam România, până la preluarea acestuia de către Cosmote în 2009. Cosmote a semnat, în iunie 2009, un acord pentru achiziţia Telemobil, operatorul reţelei Zapp.


La finalul lunii septembrie 2009, Turk Telekom raporta un număr de 16,8 milioane de clienţi PSTN, 6 milioane de clienţi ADSL şi 12,1 milioane de clienţi GSM. După ce în 2009 s-a concentrat pe îmbunătăţirea infrastructurii de telecomunicaţii, intenţiile declarate ale grupului Turk Telekom referitoare la strategia pentru 2010 au în vedere atât îmbogăţirea portofoliului de servicii oferite, prin adăugarea de oferte inovative, cât şi concentrarea pe exportarea serviciilor şi produselor proprii.
La începutul lunii octombrie, Euroweb România a anunţat finalizarea procesului de achiziţie a Invitel International de către Turk Telekom. Tranzacţia va permite celor două companii să îşi utilizeze resursele comune pentru a furniza servicii pe o arie geografică mai extinsă, adresându-se Europei Centrale şi de Est, Turciei, Orientului Mijlociu şi zonei Caucazului. Grupul beneficiază de acces în Orientul Mijlociu, statele din Asia Centrală şi Caucaz, prin intermediul infrastructurii extinse a Turk Telekom şi a punctelor de direct border crossing cu ţările din vecinătatea Turciei, acces în Europa de Vest, Europa Centrală şi Europa de Est, prin infrastructura Invitel, prezentă în 16 ţări.


GTS îşi extinde operaţiunile prin achiziţia Datek
În vara acestui an, GTS Central Europe (GTS CE) a preluat integral operatorul local Datek, creând astfel un grup telecom cu afaceri la nivel anual de peste 25 de milioane de euro, fiind astfel cel mai mare operator alternativ în afară de RCS & RDS sau UPC.


Datek are o bază de clienţi importantă în segmentul companiilor financiare şi în cel public.


Datek aduce GTS CE beneficii tehnologice şi operaţionale semnificative, incluzând aici cei peste 400 km de reţea de fibră optică şi o expertiză profesională importantă în domeniul integrării de sisteme IT, ca şi în sectorul financiar. Profilul Datek este complet compatibil cu strategia noastră de dezvoltare pe termen lung, focalizată pe furnizarea de servicii în segmentul corporaţiilor, wholesale şi în sectorul public”, a declarat Adam Sawicki, CEO al grupului GTS CE.


În plus faţă de serviciile telecom, Datek oferă clienţilor săi transfer de date, servicii de integrare şi dezvoltare de infrastructură şi este principalul partener regional pentru numeroşi carrieri globali de telecomunicaţii şi instituţii financiare internaţionale. „Decizia de a integra Datek în structura GTS este un pas important pe care îl facem, prin care ne întărim poziţia competitivă în România şi în regiunea central şi est europeană. Noua companie ce va rezulta din fuziune va continua să dezvolte, să lanseze şi să ofere pe piaţă produse şi servicii bazate pe tehnologii avansate, implementate pe reţeaua noastră regională de fibră optică”, a spus Dan Mihăescu, CEO al GTS Telecom.


Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. GTS Telecom a avut anul trecut afaceri de 19,7 milioane de euro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite