Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Stocare >> Stiri si comunicate

IBM lanseaza noi tehnologii si sisteme de stocare

28 Octombrie 2010



Dublarea volumului de informatii la fiecare 18-24 de luni va face ca, peste doar 5 ani, nevoile de stocare ale companiilor sa atinga un volum care se va masura in unitati de masura de ordinul Zettabytes (1 Zettabytes = 1 miliard de Terabytes). Aceasta crestere exponentiala va genera, la randul sau, o evolutie accelerata a cererii de storage, care deja se face simtita la nivelul anului 2010, rata de crestere fiind estimata intre 20 si 40% anual. (Conform IDC, cererea de stocare la nivel global va avea o rata de crestere de peste 43% pana in 2013.) Aceasta rata de crestere nu este insa corelata cu o evolutie similara in ceea ce priveste bugetele alocate extinderii capacitatii de stocare, care, conform IBM, se situeaza undeva intre 1 si 5%.
Decalajul dintre necesitatile de stocare si posibilitatile reale ale unei companii de a pastra volume uriase de date poate fi insa compensat prin intermediul noilor tehnologii. Zona in care IBM investeste puternic, pentru a crea solutii eficiente, care sa creasca performanta echipamentelor. Noile solutii anuntate de IBM in aceasta directie permit reducerea volumului de informatie stocat prin tehnologii de stocare si deduplicare, ceea ce genereaza economii directe la nivel operational, prin reducerea costurilor generate de consumul de energie electrica (power&cooling) si/sau reducerea spatiului alocat in Data Center, precum si cresterea eficientei stocarii si accesibilitatii datelor. Astfel tehnologia IBM Real-Time Compression Application poate permite o reducere de pana la 80% a spatiului de stocare, in timp ce IBM ProtecTier – tehnologie eficienta in proiectarea solutiilor complexe de restore si/sau backup – asigura eliminarea dublarii informatiilor, putand asigura un factor de compresie de 25 la 1. O alta directie de dezvoltare valorificata de IBM este cea de mutare automata a datelor active pe dispozitive de stocare rapide, pentru a prioritiza accesul rapid la datele importante (in timp ce datele secundare sunt mutate pe tehnologii de stocare mai eficiente din punct de vedere al costurilor). Astfel, conform oficialilor companiei, IBM System Storage Easy Tier poate imbunatatii performantele unei companii cu pana 200%.
La toate acestea se adauga tehnologiile IBM preintegrate in produsele companiei, cum ar fi IBM Information Active si IBM Scale-out NAS (SONAS). Cu ajutorul celei dintai, companiile pot crea un sistem de stocare scalabil, care imbina atat stocarea pe banda, cat si pe discuri magnetice, in timp ce SONAS permite stocarea de volume de date de ordinul Pettabytes intr-un singur fisier. La acestea se adauga IBM SAN Volume Controller, destinat virtualizarii capacitatii de stocare (care poate imbunatatii cu pana 30% utilizarea mediilor de stocare prin consolidare) si IBM Systems Director Storage Control (destinat simplificarii administrarii tehnologiilor de stocare, a serverelor si retelei printr-o singura interfata)
Toate acestea componente pot fi integrate unitar prin intermediul arhitecturii XIV (o arhitectura de tip grid, care permite scalarea performantei functie de capacitate), dezvoltata de IBM pentru a simplifica instalarea si administrarea sistemului (si care ofera un TCO cu 63% decat produsele similare existente pe piata).
Pentru a raspunde cerintelor in crestere pe piata dispozitivelor de stocare, IBM a lansat o serie de noi produse, precum IBM System Storage DS 8800 (prezentat drept cea mai performanta masina de acest tip existenta pe piata la momentul actual – cu 40% mai performant decat versiunea precedenta, DS8700), IBM Tivoli Storage Productivity Center v4.2 si, cea mai recenta lansare, IBM Storwize V7000. Prezentat ca un produs care adreseaza cu precadere zona de mid-market, Storwize V7000 are o serie de caracteristici care ii cresc atractivitatea precum scalabilitate crescuta, interfata usor de utilizat si configurare rapida (facilitata de tehnologia IBM Systems Director Storage Control) etc. Sistemul, care integreaza nativ in varianta standard tehnologiile de virtualizare, IBM System Storage Easy Tier, IBM Flash Copy (pentru protejarea datelor prin replicare), precum si functionalitati de Thin provisioning (dar nu si cele de deduplicare, compresie, Mirroring si Automated tiering), permite integrarea si eficientizarea echipamentelor de stocare mai vechi, dar si a noilor suporturi high-performance de tipul SSD, asigurand valorificarea superioara unei infrastructuri de stocare eterogene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite