Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

NVIDIA Tesla eficientizeaza Tianhe-1A, cel mai rapid supercomputer

29 Octombrie 2010Tianhe-1A, este noul supercomputer anuntat în cadrul evenimentului HPC 2010 China, care a realizat un record de performanta de 2.507 trilioane calcule pe secunda, conform testului LINPACK, record care îl situeaza drept cel mai rapid sistem din China si din lume.
Tianhe-1A este reprezentativ pentru sistemele de procesare heterogena moderne prin folosirea unitatilor de procesare vizuala cu capacitate de procesare paralela masiva în combinatie cu CPU-uri cu nuclee multiple pentru a obtine realizari importante în materie de peformanta, dimensiune si putere. Sistemul foloseste 7,168 GPU-uri NVIDIA Tesla M2050 si 14,336 CPU-uri; ar fi fost nevoie de mai bine de 50,000 de CPU-uri si de doua ori mai mult spatiu pentru a oferi aceeasi performanta prin folosirea exclusiva a CPU-urilor.

Mult mai important este faptul ca un sistem construit în întregime cu CPU-uri si care ofera o performanta de 2.507 de trilioane calcule pe secunda ar consuma peste 12 megawati. Datorita unitatilor de procesare vizuala, Tianhe-1A consuma doar 4.04 megawati, ceea ce-l face de 3 ori mai eficient – diferenta de consum fiind suficienta pentru a sustine cu electricitate mai bine de 5000 de case pe an.


“Performanta si eficienta sistemului Tianhe-1A nu ar fi fost posibila fara folosirea GPU-urilor,” a declarat Guangming Liu, seful Centrului national pentru Supercomputere din Tianjin. “Nivelul cercetarii stiintifice care este acum posibila cu un sistem de aceasta dimensiune, este aproape nelimitat; suntem foarte încântati de rezultatele obtinute.”


Tianhe-1A a fost construit de Universitatea de Tehnologie a Apararii din China (NUDT). Sistemul este deja operational si se afla în cadrul Centrului National pentru Supercomputere din Tianjin. Supercomputerul Tianhe-1A va functiona ca un sistem de tip “open access”, care va fi folosit pentru o gama larga de calcule stiintifice.


“GPU-urile redefinesc procesarea de înalta performanta,” a declarat Jen-Hsun Huang, presedinte si CEO NVIDIA. “Datorita Tianhe-1A, GPU-urile sunt acum prezente în doua dintre primele trei cele mai rapide supercomputere din lume. Aceste supercomputere bazate pe GPU-uri sunt unelte esentiale pentru oameni de stiinta care vor sa accelereze ritmul descoperirilor.”


GPU-urile NVIDIA Tesla, bazate pe arhitectura de procesare paralela CUDA, sunt construite pentru medii de procesare de înalta performanta (HPC) si ofera a crestere a performantei pentru o gama larga de domenii HPC, printre care descoperirea de medicamente, modelarea seismica pentru uragane si tsunami, cercetarea oncologica, constructia de masini sau chiar studierea formarii galaxiilor.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite