Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Primul studiu de monitorizare a traseului absolventilor

23 Noiembrie 2010



Peste 100.000 de absolventi de invatamant superior ai promotiilor 2005 si 2009 din 55 de universitati de stat si particulare din Romania vor fi invitati sa participe la primul studiu realizat in Romania dupa 1989. Realizat la nivel national, acesta urmareste legatura dintre studiile universitare si activitatea desfasurata dupa absolvire. Studiul se adreseaza tuturor absolventilor din universitatile participante, pentru a obtine rezultate relevante la nivel de universitate, facultate si chiar program de studii. Diversitatea universitatilor implicate este foarte ridicata: sunt institutii de stat si particulare, din toate zonele geografice, de la foarte mari la foarte mici si care acopera toate domeniile de studii.


Invitatia de participare a fost trimisa absolventilor azi, prin utilizarea unor instrumente si metode corelate cu cele europene si realizate in colaborare cu un important centru din Germania, care realizeaza studii de acest tip - Centrul International pentru Cercetari in Invatamantul Superior (INCHER), din cadrul Universitatii din Kassel.


Studiul este realizat de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFSICDI) si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS), impreuna cu universitatile participante, care au depus un efort considerabil pentru buna pregatire a implementarii studiului. Intregul demers se desfasoara in cadrul proiectului „Absolventii si Piata Muncii - Studiu national de monitorizare a insertiei pe piata muncii a absolventilor din invatamantul superior”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013).


“Un grad ridicat de participare a absolventilor este esential pentru a construi o punte solida de legatura intre universitati si mediul economic si social. Monitorizarea periodica a insertiei socio-profesionale a absolventilor va permite cresterea relevantei ofertei educationale pentru piata muncii, cresterea calitatii procesului didactic si corelarea mai buna a strategiei de dezvoltare a invatamantului superior cu dinamica prospectiva a pietei muncii, cu toate incertitudinile cu care aceasta se confrunta.


Proiectul pune la dispozitia universitatilor o metodologie validata la nivel european, care le ramane la dispozitie pentru a putea fi utilizata in continuare si pentru a contacta alte promotii de absolventi” – a afirmat prof univ dr ing Radu Mircea Damian , presedintele CNFIS si coordonatorul proiectului.


Cei peste 100.000 de absolventi sunt rugati sa completeze on-line un chestionar complex, dar accesibil. Intrebarile sunt variate si se refera la studiile absolvite, ocupatie, salarizare, domeniul de activitate, propria evaluare a competentelor dezvoltate pe parcursul studiilor, modul in care acestea au servit pentru obtinerea unui loc de munca si pentru rezolvarea problemelor de serviciu.


Utilizand facilitatile oferite de formatul electronic, timpul necesar pentru completare este de aproximativ 30 de minute. Pentru acoperirea unei game cat mai largi de situatii, este disponibila si o varianta tiparita, care va fi transmisa, la cerere, celor care au declarat ca nu au acces la Internet.


Informatii suport

•lista completa a universitatilor care au acceptat sa se implice in realizarea studiului o puteti gasi aici http://www.absolvent-univ.ro/485/section.aspx/395 )
•chestionarul online http://chestionar.absolvent-univ.ro
•Misiunea UEFISCDI este de a gestiona resursele financiare necesare in vederea sustinerii dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare. Pentru aceasta, organizatia urmareste atragerea de noi surse financiare si orientarea activitatilor sale spre un management de calitate al finantarii invatamantului superior si al cercetarii stiintifice.
•Centrul International pentru Cercetare in Invatamantul Superior din Kassel (INCHER-Kassel) este un institut de cercetare interdisciplinara din cadrul Universitatii din Kassel (Germania), cu o experienta de 30 de ani in acest domeniu. INCHER-Kassel a coordonat primul studiu comparativ pe absolventi angajati si piata muncii aplicat pe mai mult de 40.000 de absolventi din 11 tari europene si Japonia.






Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite