Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viitorul IT prin ochii HP: răspuns instant prin infrastructură convergentă

01 Decembrie 2010




Mihai Guran,
ESSN Manager HP România


Ritmul alert al dezvoltării economice din ultimul deceniu a impus o creştere la fel de dinamică a companiilor, forţându-le să investească în tehnologia care să le susţină. Dacă în prezent extinderea inegală a infrastructurii IT este o problemă cu care se confruntă multe dintre companii, Mihai Guran, ESSN Manager HP România, vorbeşte despre viziunea unui viitor IT în care sistemele vor fi orchestrate să lucreze împreună pentru a răspunde instant cerinţelor de business.

Ce rol joacă IT-ul în susţinerea priorităţilor de business ale companiilor de azi?


În condiţiile în care optimizarea costurilor a devenit o prioritate de business, iar creşterea însemnată a cantităţii de date rulate prin sistemele IT pune o presiune imensă asupra resurselor de procesare şi stocare, companiile au căutat modalităţi mai eficiente de dezvoltare. Un studiu realizat toamna trecută de către HP a demonstrat că peste 80% din companii resimţeau nevoia unei flexibilităţi mai mari, care să le permită să se adapteze mai uşor condiţiilor de piaţă, iar 71% din ele erau dispuse să investească în tehnologie pentru a-şi atinge aceste obiective. Soluţia a constat, de multe ori, în „redescoperirea” IT-ului şi reinterpretarea rolului său ca suport de bază al activităţii de zi cu zi.


Ce înseamnă această reinterpretare în termeni practici?


În momentul de faţă, vorbim despre IT ca despre un element strategic pentru creştere. Convergenţa tehnologiilor existente cu inovaţiile creează oportunităţi noi pentru companii din toate domeniile de activitate. De altfel, convergenţa este un cuvânt-cheie pentru viitorul apropriat, fiind vorba de o opţiune disponibilă chiar azi pentru a creşte viabilitatea unei infrastructuri IT care este inflexibilă, ineficientă şi costisitor de administrat.


Dacă viitorul înseamnă convergenţă, care sunt soluţiile HP în acest domeniu?

HP susţine convergenţa soluţiilor de infrastructură, bazându-ne pe 30 de ani de experienţă şi promovând arhitecturi IT mai flexibile şi un set comun de instrumente de administrare. Infrastructura convergentă este un concept care presupune aducerea la acelaşi numitor a tuturor componentelor unui sistem IT dintr-o companie, de la servere şi echipamente de stocare, la reţelistică, software de administrare şi resurse de alimentare şi răcire. Practic, arhitectura convergentă oferită de HP asigură echilibrul dintre resursele IT existente şi cerinţele aplicaţiilor prin crearea unui mediu tehnologic care se poate adapta rapid nevoilor şi cerinţelor în schimbare ale companiilor şi care poate răspunde instant unor solicitări complexe, chiar şi în perioade foarte încărcate.


Care sunt avantajele unei infrastructuri convergente?

Prin trecerea de la o abordare construită în jurul sistemelor separate către un model bazat pe resurse comune, companiile au posibilitatea să îşi standardizeze activitatea, să automatizeze o parte a operaţiunilor, să reducă într-o proporţie importantă costurile şi să obţină astfel rezultate de business mai bune. Astăzi, cea mai mare parte a investiţiilor de IT, mergând până la 70% din acestea, se îndreaptă spre mentenanţa sistemelor şi a echipamentelor existente, în timp ce doar restul de aproximativ 30% sunt direcţionate către inovaţii şi activităţi cu valoare adăugată pentru companie. Urmând modelul HP de Infrastructură Convergentă, companiile pot rezolva problema extinderii neechilibrate a infrastructurii IT şi pot susţine reduceri semnificative ale cheltuielilor operationale. Scopul nostru final este să reuşim să inversăm procentajul de 70%-30% în favoarea direcţionării unor resurse mai importante către inovaţii.


Deci viitorul înseamnă convergenţă?

Cu siguranţă, da. De altfel, sunt companii care au început deja de azi să construiască viitorul, companii care fac demersuri în direcţia implementării unor soluţii convergente de infrastructură pe care HP le poate pune la dispoziţia lor, alături de servicii de consultanţă pentru proiectare şi implementare. Convergenţa infrastructurii presupune creşterea nivelului de automatizare şi reuneşte resursele IT în grupe de resurse virtuale care pot fi folosite în comun de mai multe aplicaţii, asigurând răspuns imediat chiar şi în momente de vârf.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite