Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dragoş Ciuparu, preşedintele ANCS: „În cercetare banul trebuie să urmeze performanţa!”

01 Decembrie 2010




Aveţi în vedere un principiu fundamental de management pe care îl veţi pune în aplicare pornind de la experienţa acumulată în America, unde aţi predat la Universitatea Yale, în paralel conducând şi o serie de proiecte importante?

Banul trebuie să urmeze performanţa, aceasta e deviza. Cred că ne-am pierdut foarte mult resursele dispersându-le. Consider că trebuie să ne concentrăm, să investim în zonele unde avem şansa să facem performanţă, unde ne putem remarca pe plan internaţional.

Ce credeţi că va însemna 2011 pentru cercetare?

Avem o prognoză bugetară mai generoasă. Ne aşteptăm să avem o investiţie din fonduri publice mai mare decât a fost cea de anul acesta, ceea ce ne-ar permite, pe de o parte, să deschidem o competiţie şi, pe de altă parte, să continuăm finanţarea proiectelor începute în 2008 şi care se dovedesc încă viabile. Mă aştept să demarăm elaborarea metodologiei de evaluare a performanţei instituţionale în zona institutelor de cercetare şi mă aştept ca activitatea de cercetare să abordeze din ce în ce mai multe probleme ale economiei reale. Apoi, sper ca economia să vină din ce în ce mai mult la instituţiile de cercetare cu solicitări de rezolvare a unor probleme care să ducă la creşterea eficienţei. Vrem să deschidem ceva mai mult sistemul, pentru a fi accesibil şi unei resurse importante care se cheamă diaspora românească. În esenţă, important e să încurajăm acele institute de cercetare care sunt performante, iar pe celelalte să le ajutăm să-şi găsească strategia de dezvoltare cea mai potrivită. Avem de-a face cu un sistem social care nu poate fi îndreptat cu ciocanul. E nevoie de reglaj fin şi de acţiuni care, pe termen lung, să direcţioneze, să schimbe abordarea, mentalitatea, şi să ajute oamenii să înţeleagă cum pot deveni mai utili pentru economia şi societatea în care trăiesc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Ana Maria
Este prea frumos si as dori din tot sufletul sa fie asa: o prognoza bugetara generoasa, deschiderea competitiei 2011, evaluarea institutionala si individuala pe criterii de performanta, promovarea tinerilor talentati si eliminarea din sistem a "infractorilor" si a "nulitatilor" si alete si altele. Bine spus "banul trebuie sa urmeze performanta !" . Foarte bun articolul. Merita citit !!!!
03 Decembrie 2010, 04:52:52
gogu
problema in romania este urmatoare... la nivel de conducere stam bine.... funeriu, ciuparu...adica oameni care au facut cercetare si stiu ce vor... cand ajungi la contractarea/decontarea proiectelor te lovesti de o gramada de proaste... gen madam pirsoaga, madam Fratila, madam crangashu..si etc.etc.et.c... care te plimba de te ie mama dracu cu hartoagele... pentru ele hartoagele sunt importante...ceea ce faci tu e un kkt... si nu habar nau ce se poate face si ce nu... una zice ca da...alta ca nu... din nou ca da... dupa care sa faci cerere...si uite asa faci paishpe mii de cereri ca sa aiba ele hartii pe birou si sa isi justifice activitatea
04 Decembrie 2010, 10:48:18
Gogu suparatu
Finantare institutionala trebuia facuta mai demult si nu stiu ce astepati sa o aplicati. Inca 20 de ani de studii si elaborari? Incepeti o data sa o puneti in practica. Sau nu ati cazut la aranjamente cu capcaunii din institutele/univ care au alte interese. Mai mult decit atit, poate ca ar fi bine sa coboriti din turnul ala de fildes de la minister si sa va interesati cum circula banii in interiorul institutelor de cercetare, pe care cica le pastoriti direct. Sau sunteti prea pe felie cu unii din directorii acestora si nu va atingeti de ei? Altfel la teoria batului de chibrit toti se pricep de 20 de ani incoace dar cand e de facut ceva concret...NADA! ANCS o sa ramana in continuare cu "politica de programe" adica cu spaga mare din proiectele cele mai banoase...restul sa crape cu firimiturile lasate dupa ce gasca din randul 2 (de amici, directorasi, samd) se satura. VORBE , VORBE, VORBE...cine dracu le mai crede!
06 Decembrie 2010, 03:01:47
dina
De acord cu Gogu Suparatu. Pleaca-ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii. Nu cred ca Dragos Ciuparu va face mare branza, asa cum n-au facut nici altii inaintea lui. Este pus politic, fiind din gasca celor apropiati lui Base (Funeriu, Miclea). Una este sa fii un bun cercetator si alta este sa fii capabil sa schimbi destinul cercetarii romanesti. Uitati-va la Funeriu, ce catastrofa e! Plini de bune intentii, acesti ministri si subsecretari de stat de cafenea, se vor duce acasa si alti politruci le vor lua locul. Iar noi...cum ziceam mai adineauri.
18 Februarie 2011, 02:13:39
vrajitorul
Vorbe goale si povesti de adormit copiii. A verificat cineva modul in care se deruleaza proiectul POSDRU al d-lui Ciuparu referitor la bursele doctorale in care Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti este beneficiar, iar dumnealui director de proiect? In cadrul proiectului sunt cuprinse si Universitatea de Nord Baia Mare si Universitatea din Petrosani. Doctoranzii din anul III nu si-au primit bursele de 16 luni, cei din anul II de 12 luni, iar cei din anul I de 6 luni. Proiectul se "deruleaza" din anul 2008, doar pe hartie...Suntem mintiti in mod repetat de acest individ care acum este presedinte al ANCS. Cu ce drept vine sa vorbeasca de cercetare cand nu au fost in stare sa asigure o bursa lunara cercetatorilor? Se vorbeste de continuitatea cercetarii prin prisma dezvoltarii durabile, cand de fapt nici nu stiu ce presupune termenul. Unde sunt banii doctoranzilor d-le Ciuparu? Unde este cercetarea de care vorbiti? Cu ce o stimulati si o sustineti? Cu kktul pe care ar trebui sa-l mancati de fiecare data cand deschideti gura.
01 Aprilie 2011, 06:59:59