Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Instalaţie de biogaz pentru valorificarea deşeurilor biodegradabile

01 Decembrie 2010


Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a realizat în cadrul unui proiect naţional de cercetare o instalaţie de biogaz destinată tratării şi valorificării deşeurilor biodegradabile generate în gospodăriile individuale din mediul rural, având o capacitate a fermentatorului de 4 m3.


Această instalaţie prezintă numeroase avantaje comparativ cu instalaţiile convenţionale. Menţionăm aici simplitatea în construcţie şi operare, grad avansat de degradare a compuşilor organici ca urmare a circulaţiei controlate a masei şi separării parţiale a zonelor pentru nivele diferite de bio-activitate -, consum economic de materiale - ca urmare a formei semisferice a reactorului de fermentare -, accesibilitate uşoară la materialele de construcţie pentru locuitorii din mediul rural şi, nu în ultimul rând, posibilitatea de construire a instalaţiei pentru diferite dimensiuni, în funcţie de disponibilitatea de materie primă şi de necesarul energetic al familiei.

Necesitate şi beneficii

În gospodăriile din mediul rural se generează o cantitate semnificativă de deşeuri organice biodegradabile, precum dejecţii animaliere, deşeuri agricole (paie, coceni, ştiuleţi de porumb), deşeuri de grădinărit, resturi de fructe şi borhot rezultate la producerea de băuturi alcoolice, deşeuri menajere, resturi alimentare etc.

Această importantă resursă regenerabilă poate fi tratată în mod eficient pentru obţinerea de biogaz. Biogazul este un gaz combustibil incolor şi inodor cu un conţinut de metan de 50-70%, arde cu flacără albastră clară şi are o putere calorică de 20 MJ/m3. Locuitorii din mediul rural pot folosi biogazul produs în instalaţii de uz gospodăresc pentru prepararea hranei, pentru încălzirea apei menajere sau chiar pentru producerea de curent electric cu ajutorul unui generator.

Un alt produs valoros generat în proces este reziduul fermentat, un material lipsit de miros şi bogat în nutrienţi, putând fi utilizat ca material fertilizant ecologic.

Tratarea biomasei de natură organică provenită din gospodăriile din mediul rural se realizează în principal pentru următoarele scopuri:

• Obţinerea de biogaz ca sursa de energie alternativă pentru uz gospodăresc, suplinind necesarul de combustibil convenţional;
• Obţinerea de fertilizanţi naturali pentru agricultură, creşterea competitivităţii produselor agricole şi, implicit, creşterea nivelului de trai al populaţiei din mediul rural;
• Reducerea volumului de deşeuri organice depozitate pe sol şi, implicit, reducerea acidităţii solului şi a eutrofizării apelor subterane şi de suprafaţă, precum şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
• Inactivarea organismelor patogene pentru prevenirea pericolelor de îmbolnăvire cu diverşi germeni patogeni şi ouă de paraziţi.

Pentru instalaţia de biogaz, ICPE-CA a înregistrat la OSIM o cerere pentru obţinerea brevetului de invenţie.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
Gh.Ganea
Inca un pas spre o lume mai curata ! Asemenea inventii ar trebui premiate,promovate si utilizarea lor incurajata si sustinuta financiar de orice stat responsabil!
06 Decembrie 2010, 09:56:48
Aldea Florin
Va salut, Va rog respectuos sa ma indrumati de unde as putea procura schita proiectului?mi se pare f interesant si as dori sa-l pun in practica; Va multumesc
08 Februarie 2011, 03:50:42
Alexandru Batali
Va rog sa sunati la ICPE-CA si luati legatura cu doamna Carmen Mateescu. Tel: 021-346.72.31/5
08 Februarie 2011, 04:00:03
badea danuta
de unde se poate obtine o asfel de instalatie?,si care este pretul?
06 Februarie 2013, 01:59:18
Ana Idarb
Doresc să știu cât ar costa o instalație de biogaz pentru gospodărie mică la țară
18 Iulie 2014, 09:07:29
romi
cred ca foarte multa lume ar fi interesata de modalitatea de construire a unui digestor dar nu stiu cum si de unde ar putea intra in posesia unui astfel de proiect.Ar fi simplu daca sar face proiecte tip pe diferite capacitati si sar distribui in teritoriu contra cost Multi ardori sa aiba doar proiect si sa il construiasca singuri in timp din motive tot financiare dar nu gasim asemenea proiecte.
19 Iulie 2014, 10:16:16
M. R.
Tratarea biomasei de natură organică provenită din gospodăriile din mediul rural se realizează în principal pentru următoarele scopuri: CU CE SE TRATEAZA???
25 Septembrie 2015, 04:09:05
M. R.
Tratarea biomasei de natură organică provenită din gospodăriile din mediul rural se realizează în principal pentru următoarele scopuri: CU CE SE TRATEAZA???
25 Septembrie 2015, 04:09:08
M. R.
Tratarea biomasei de natură organică provenită din gospodăriile din mediul rural se realizează în principal pentru următoarele scopuri: CU CE SE TRATEAZA???
25 Septembrie 2015, 04:09:10
MAIER MIRCEA
doresc proiect
06 Mai 2017, 01:54:32