Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mărirea şi decăderea unor companii IT locale

01 Decembrie 2010



Cu 7-8 ani în urmă erau unele dintre cele mai active companii de pe piaţă. Cu cifre de afaceri de sute de mii sau chiar milioane de euro pe an, nimic nu părea să le stea în cale, unele dintre ele fiind chiar pionieri pe piaţa IT&C românească. Nume precum Adcos, EWIR, IPDevel, Ipacri, PcNET, FX Internet, Best Computers, K Tech Ultra Pro Computers au devenit într-o perioadă foarte scurtă de timp istorie.

Au devenit istorie din diverse motive – restructurări, falimente, achiziţii. Cu toate acestea, au scris o pagină din evoluţia pieţei IT&C româneşti după Revoluţia din 1989.


Extrem de dinamică până acum câţiva ani pe piaţa software din România, Adcos a intrat într-un con de umbră după ce a fost vândută în 2005. Înfiinţată în 1996, compania a dezvoltat soluţia ERP AIS, fiind implementată la peste 30 de firme româneşti. După vânzare, noul patron, care nu activa în sectorul IT, nu a continuat dezvoltarea companiei. Din discuţiile cu foşti angajaţi ai Adcos am aflat că unii dintre oamenii care au lucrat pentru Adcos au mai implementat diverse funcţionalităţi la clienţi, fiind continuate proiectele care se aflau în derulare la vremea respectivă. Jan Opritz, fostul preşedinte al Adcos România, s-a întors în Germania, deoarece a dorit să petreacă mai mult timp alături de nepoţi, renunţând la afacerile din România.


Ce s-a întâmplat cu codul sursă al ERP-ului? Nimeni nu a ştiut să dea un răspuns. De asemenea, nu se ştie exact dacă mai există cineva care să se ocupe şi de mentenanţa soluţiilor ERP implementate la clienţi.


La compania din România a renunţat şi patronul francez al EWIR-est West Informatique. EWIR a fost una dintre cele mai vechi companii IT de pe piaţa românească, fiind înfiinţată în 1991. În România se lucra la început pentru clienţi din Franţa. În anul 2000, în urma unor nemulţumiri apărute în cadrul firmei, a fost schimbată conducerea şi în fruntea companiei a trecut Aluniţa Voiculescu. „Firma nu şi-a dorit niciodată să aibă un rol important pe piaţa de aici, patronul nu era interesat de piaţa din România. Eu am acordat o mai mare atenţie pieţei din România, pentru că simţeam că există un potenţial aici. Mi s-a părut foarte interesant Navision când am venit, mi s-a părut de viitor, dar nu mi s-a oferit sprijinul necesar. Pe partea de Navision aş fi avut nevoie de o investiţie clară pe partea comercială, aveam cei mai buni oameni pe Navision din România. Niciodată nu mi s-a acordat buget pentru un departament comercial. Navision se vindea oarecum de la sine. În momentul în care a apărut Microsoft, s-a schimbat total situaţia, pentru că nu mai aveam acel semi-monopol pe piaţă şi atunci chiar aveam nevoie de cineva care să impună EWIR-ul. Aici a fost problema”, povesteşte Aluniţa Voiculescu.


Însă nu acesta a fost motivul pentru care a părăsit compania în 2005. „Eram obosită, pur şi simplu. Nu era neapărat ceea ce îmi plăcea. M-am reprofilat, am făcut un an de psihologie şi consiliere educaţională. Acum nu mi-aş mai căuta deloc un job în afaceri”, adaugă Aluniţa Voiculescu.


Ipacri România a devenit cunoscută pe piaţă pentru aplicaţiile de mobilitate lansate. Soluţia de m-banking, pe care compania o punea la dispoziţie sistemului bancar, se integra cu soluţia de securitate mSignature, bazată pe utilizarea semnăturii digitale.


Soluţia era disponibilă pentru toţi operatorii de telefonie mobilă existenţi pe piaţa românească şi pentru toate tehnologiile disponibile (GSM, GPRS, CDMA 2000).
Înfiinţată în 1994, Ipacri era deţinută de Elsag Group din Italia, care este divizia IT a Finmeccanica. Înregistrată la Registrul Comerţului ca Elsag Eastern Europe, compania apare ca radiată din luna mai a anului trecut.


IP Devel, compania de software înfiinţată în anul 2000 de doi tineri antreprenori – Bogdan Putinică şi Daniel Bogdan – a trecut prin două procese de vânzare într-o perioadă de numai doi ani.


Elveţienii de la Adecco, companie care activează pe piaţa de recrutare, au cumpărat firma în vara lui 2006, pentru câteva milioane de euro. În aprilie 2008, compania italiană de software şi servicii pentru telecomunicaţii, Enea, a cumpărat integral IP Devel pentru suma de 3,2 milioane de euro.


Potrivit declaraţiilor de atunci ale lui Bogdan Putinică, finalizarea tranzacţiei a fost făcută într-un ritm atât de alert pentru că „oferta celor de la Enea a fost interesantă”, atât pentru el, cât şi pentru cei de la Adecco. Cumpărătorul este o companie care furnizează aplicaţii de software embeded (destinate altor echipamente decât computerele, precum telefoane mobile, televizoare, telecomenzi sau aparate de fotografiat) şi servicii de reţea în domeniul telecom, medical şi auto, printre clienţii săi fiind nume cunoscute din piaţă, precum Nokia sau Sony Ericsson. Înainte de cumpărare, IP Devel devenise cunoscută pe piaţa românească datorită serviciilor complexe de IT outsourcing.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite