Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WiMAX şi LTE se luptă pentru supremaţie

01 Decembrie 2010





Multe publicaţii şi mulţi analişti din piaţa IT&C au declarat deja moartea WiMAX, pe măsură ce tot mai mulţi jucători din industria telecom fac trecerea către LTE sau, mai nou, TD-LTE. Cu toate acestea, investiţiile în acest standard nu se opresc, ba mai mult operatorii sunt sfătuiţi să aducă pe piaţă echipamente duale LTE/WiMAX, astfel încât abonaţii să nu fie „lăsaţi pe întuneric” atunci când are loc tranziţia de la o tehnologie la alta.

Compania israeliană Alvarion a semnat un contract cu furnizorul canadian de internet în bandă largă pentru zona rurală Barret Xplore pentru instalarea unei reţele WiMAX în toată ţara. Contractul include şi opţiunea migrării către TD-LTE în viitor. WiMAX este văzut ca pas intermediar către ceea ce va conduce în cele din urmă la TD-LTE.


Dar ce este TD-LTE? Majoritatea dintre noi a auzit de LTE (Long Term Evolution), tehnologia din spatele 4G, adică evoluţia reţelelor 3G. TD-LTE vine de la Time Division LTE şi a fost dezvoltată de China Mobile pe parcursul ultimilor trei ani. Există câteva diferenţe şi similitudini esenţiale între TD-LTE şi clasicul LTE: rulează pe benzi diferite ale spectrului wireless, însă partea de spectru care va purta semnalul TD-LTE este mult mai ieftină şi are şi trafic mai mic; TD-LTE şi LTE au atât de multe puncte în comun, încât acelaşi cip poate accesa ambele reţele (producătorii de terminale scapă astfel de multe bătăi de cap).


Conform unui raport al Pyramid Research, numărul abonaţilor LTE la nivel mondial va ajunge la 100 de milioane până în 2014. Anul trecut, 27 de operatori mobili din întreaga lume şi-au exprimat în mod public dorinţa de a instala LTE, 12 dintre ei intenţionând să lanseze servicii comerciale în 2010, iar restul în 2011 şi 2012.


Ericsson implementează prima reţea LTE

Prima reţea LTE a fost lansată de TeliaSonera în Norvegia şi Suedia, la sfârşitul anului trecut. Această locaţie face parte dintr-o reţea comercială programată să fie dată în funcţiune în acest an.


Tot Ericsson, de data aceasta cu MetroPCS Communications Inc., a lansat prima reţea LTE din America de Nord, disponibilă în zona metropolitană Dallas/Fort Worth, care le va oferi utilizatorilor conexiuni mai fiabile şi viteze mai mari de transfer de date.
Datorită soluţiei Ericsson IP-RAN, MetroPCS va deveni primul operator din lume care susţine atât CDMA, cât şi LTE pe aceeaşi conexiune.


Ce se întâmplă în România?

În 2008, şase companii au achiziţionat caietul de sarcini pentru acordarea celor două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru servicii de comunicaţii electronice prin intermediul sistemelor de acces pe suport radio de bandă largă (BWA). Cele şase companii interesate să participe la procedura desfăşurată de ANC au fost: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Media Sat, RCS & RDS şi Vodafone România. În 2009, nicio companie dintre cele şase care achiziţionaseră caietul de sarcini nu a depus o ofertă.


În vara anului trecut, în urma consultării operatorilor de comunicaţii electronice, fabricanţilor şi furnizorilor de echipamente ce funcţionează în benzile de frecvenţe radio 3,6-3,8 GHz, ANCOM a transmis Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale un set de recomandări pentru utilizarea benzii de frecvenţă radio 3,6-3,8 GHz: elaborarea unei noi strategii pentru banda 3,6-3,8 GHz în semestrul doi al anului 2011, care să prevadă acordarea către operatorii publici a unor subbenzi de frecvenţă de 2x28 MHz, la nivel naţional şi modificarea procedurii de selecţie. Ca urmare a neparticipării niciunui operator la procedura de selecţie organizată pentru alocarea benzii de frecvenţe radio 3,6 - 3,8 GHz, ANCOM a organizat o consultare a industriei, menită să identifice măsurile optime care trebuie luate cu privire la utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe radio 3,6-3,8 GHz. Companiile care au răspuns la chestionarul lansat de ANCOM au fost: Alcatel Lucent, Alvarion, Cosmote, Ericsson, Idilis, Mediasat, Orange, Romtelecom, UPC şi Vodafone.


Majoritatea respondenţilor consideră că reluarea procedurii de selecţie ar trebui să aibă loc abia în jurul anului 2012 (cu o excepţie care a precizat anul 2010). Dintre respondenţii care doresc amânarea procesului, 83% invocă lipsa de pe piaţă a unor echipamente performante şi accesibile ca preţ pentru a construi o reţea competitivă. De asemenea, 50% din aceştia au indicat situaţia economică internă şi internaţională dificilă ca fiind un alt motiv pentru amânare.


ANCOM a recomandat MCSI utilizarea unei proceduri de tip competitiv, întrucât 50% din respondenţi doresc modificarea procedurii de selecţie utilizate la ultima licitaţie, dintr-o procedură comparativă în una competitivă. Totuşi, o parte din respondenţii la consultarea publică lansată de ANCOM ar dori să se păstreze procedura de selecţie comparativă, în timp ce un singur respondent ar dori o procedură de selecţie hibridă.



Tags: comunicatii, 3G, WiMAX, LTE

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite