Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WiMAX şi LTE se luptă pentru supremaţie

01 Decembrie 2010




Opţiunile respondenţilor care preferă procedura de selecţie competitivă au fost împărţite. Astfel, unii operatori ar dori să nu existe nicio condiţie de eligibilitate, alţii ar dori doar o condiţie legată de cifra de afaceri (de minim 200 de milioane de euro), o parte ar dori ca singura condiţie să se refere la nedeţinerea altor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru reţele publice de comunicaţii celulare în benzile: 410-430 MHz (CDMA410), 450-470 MHz (CDMA450) şi 3400-3600 MHz (FWA) şi unii dintre respondenţi ar dori doar condiţii legate de experienţa în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice, capacitate financiară, plan de afaceri sustenabil şi dovada accesului la surse de finanţare a investiţiei.


În ceea ce priveşte pragul financiar minim de pornire într-o licitaţie competitivă, răspunsurile au fost diferite, fiind avansate valori între 0,5 milioane euro şi 2 milioane de euro pentru fiecare licenţă, în timp ce un respondent a considerat că pragul de pornire trebuie să fie dat de costurile financiare ale eliberării spectrului radio în benzile de interes.


Toţi operatorii care au participat la consultare au indicat banda de frecvenţe 2500-2690 MHz ca fiind cea mai potrivită la momentul actual pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de bandă largă pe suport radio (BWA).


WiMAX încă nu se predă

Compania israeliană Alvarion, lider mondial în producţia de echipamente WiMAX, a creat anul trecut o nouă divizie în România, care proiectează echipamente WiMAX mobile pentru pieţele din SUA, Europa şi Asia.


Unul dintre principalele dezavantaje ale WiMAX este că nu există pentru consumatori echipamente compatibile cu astfel de reţele. Deschiderea de reţele WiMAX este puternic sprijinită şi de Uniunea Europeană, care consideră, prin reprezentanţii ei, că utilizatorii finali trebuie să aibă dreptul de a-şi alege prin ce tehnologie să le fie furnizate serviciile speciale. În Statele Unite, Intel şi Motorola au investit 900 de milioane de dolari în compania Clearwire, care şi-a propus să acopere America cu reţeaua sa WiMAX.


În prezent există câteva instalări de reţele WiMAX mobile în Japonia şi Taiwan, iar Alvarion lucrează cu France Telecom pentru lansarea unei prime soluţii WiMAX mobile. Ca implementări, Alvarion este cel mai activ în America Latină, unde colaborează cu Telmex. În Africa, a lansat zeci de reţele WiMAX în ultimii 2 ani.


Cu toate acestea, nu a trecut neobservată decizia Alvarion din acest an de a renunţa la strategia dedicată exclusiv WiMAX şi de a include produse TD-LTE în oferta sa.


Ecosistemul WiMAX este matur şi există aproape 600 de reţele WiMAX comerciale în lume în prezent. Cu toate acestea, dacă un operator vrea să migreze către LTE, trebuie să-şi poată proteja investiţia şi să nu aibă nevoie decât de un upgrade.


Servicii de tip Wimax la Oneşti
La sfârşitul lunii noiembrie, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, a participat la evenimentul „Oneşti pătrunde cu WiMAX în noua eră a comunicaţiilor”, unde Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a lansat la Oneşti serviciile Broadband de tip WIMAX. Prin această lansare, Radiocom sprijină eforturile comunităţii locale de a transforma oraşul Oneşti într-un centru de excelenţă în domeniul telecom.


WiMAX este o abreviere de la Worldwide Interoperability for Microwave Access. Este o tehnologie wireless bazată pe standarde, care furnizează conexiuni de mare viteză, inclusiv la Internet, pe distanţe lungi. În România, Intel şi Alvarion au realizat prima demonstraţie publică a acestei tehnologii. O maşină dotată cu tehnologie WiMAX a străbătut străzile Bucureştiului, transmiţând imagini în direct unei săli de conferinţe.



Tags: comunicatii, 3G, WiMAX, LTE

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite