Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Cel mai puternic laser din istorie se apropie de faza de constructie

09 Decembrie 2010



Maine, la Paris, va avea loc ceremonia de închidere a fazei pregătitoare ELI-„Preparatory Phase” şi de preluare în totalitate a coordonării proiectului ELI de către ELI-Delivery Consortium, la care va participa delegaţia română condusă de dl.Dragoş Ciuparu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

ELI, Proiectul Luminii Extreme (Extreme-Light-Infrastructure), a fost iniţiat în anul 2005, vizând construirea celui mai puternic laser din istorie și utilizarea acestuia pentru generarea de aplicaţii fără precedent în întreaga știință dar și în industrie și viața socială, datorită regimului de putere și intensitate neatins niciodată până acum de o instalație de acest tip.

Proiectul ELI a fost imediat însușit la nivelul Uniunii Europene și inclus în Foaia de Parcurs (Roadmap) a ESFRI (European Strategy Forum for Reasearch Infrastructures), fiind susţinut de Comisia Europeană printr-un proiect in cadrul Framework Programme 7 ELI-PP (ELI-„Preparatory Phase”) la care participă 40 instituții de cercetare și învățământ din treisprezece țări europene: Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania, Ungaria.

Pe baza memorandumului aprobat în anul 2008 de Guvernul României și de Președintele țării, România și-a prezentat la 21 noiembrie 2008 candidatura pentru construirea acestei facilități la București-Măgurele. La 1 octombrie 2009, Comitetul Director al Proiectului a hotarât construirea ELI în trei locații, Cehia, Ungaria şi România. Această decizie, validată în luna decembrie 2009 de către Consiliul Competitivității al Uniunii Europene, permite construirea primei mari infrastructuri de cercetare la est de Rin.
La data de 15 aprilie 2010, reprezentantii plenipotentiari pentru ELI ai celor 3 ţări, Cehia, Ungaria şi România, au semnat acordul de infiinţare a Consorţiului ELI (ELI-DC, ELI-Delivery Consortium) care va coordona implementarea acestui proiect.

La data de 10 decembrie 2010, la Paris, va fi ceremonia de închidere a fazei pregătitoare ELI-„Preparatory Phase” şi de preluare în totalitate a coordonării proiectului ELI de către ELI-Delivery Consortium.

Dintre cei trei piloni ai ELI, pilonul a cărui construcţie revine României, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi în orașul Măgurele, la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.



Studiul de Fezabilitate privind construcția clădirilor aferente Pilonului de Fizică Nucleară al Proiectului ELI a fost realizat de S.C. PROIECT BUCUREȘTI S.A. Conform Studiului de Fezabilitate și Aplicației pentru Fonduri Structurale, valoarea totală a investiției va fi de 280 milioane Euro. Construcția urmează să înceapă în anul 2011 și să fie finalizată în anul 2015.

In prezent, se asteaptă Hotărârea Guvernului Romaniei de aplicare la Fonduri Structurale pentru finanţarea proiectului ELI-NP.

ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP) vine să completeze esențial infrastructura de cercetare din România în domeniul acceleratoarelor de particule, al fizicii nucleare și al fizicii laserilor. Având în componență cei mai puternici laseri și cel mai puternic fascicul gamma din lume la nivelul anului 2015, când este proiectată inaugurarea sa, ELI-NP va permite pentru prima oară în știiința mondială investigarea sistematică a frontierei materie nucleară-radiație laser, deschizând orizonturi de cercetare și posibilități de aplicații inaccesibile la scara puterii și intensităților disponibile în prezent în ambele domenii.



Tags: IFIN HH, laser, ELI

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite