Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Politica de Dezvoltare a Activităţilor de Cercetare şi Inovare. Realizări şi Perspective: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI

16 Decembrie 2010




Valentin Silvestru,
Director general COMOTI


După cum este ştiut, în ultimii ani, criza economică globală a afectat, în mare măsură, şi economia românească. Supravieţuirea agenţilor economici, indiferent de domeniul de activitate, a devenit tot mai dificilă, impunând abordarea de noi politici manageriale adecvate realităţii pieţelor.

Astfel, un rol strategic important revine capacităţii agenţilor economici de valorificare a potenţialului inovativ de care dispun, prin înnoirea şi diversificarea produselor şi serviciilor oferite şi intrarea pe noi pieţe. De asemenea, atragerea de noi surse de finanţare trebuie să prevadă, într-o măsură tot mai mare, utilizarea fondurilor financiare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, prin programe specifice, cu bugete generoase.

Specificul activităţilor de cercetare-dezvoltare concentrează, în diverse structuri organizaţionale, un uriaş potenţial inovativ – vocaţional, reprezentat de cercetătorii ştiinţifici şi specialiştii angajaţi, gestionari ai unui portofoliu nepreţuit de idei, de proiecte, de brevete de invenţie, care aşteaptă să prindă viaţă. Plecând de la această premiză, a calităţii şi nivelului înalt de instruire a factorului uman, poate, INCD-urilor ar trebui să le fie mai uşor în găsirea rapidă şi aplicarea practică a soluţiilor inovative, de răspuns, adecvate la o realitate economică aparent, dacă nu, chiar, ostilă.

Expansiune prin parteneriate internaţionale

INCD Turbomotoare COMOTI a reuşit să se menţină pe piaţă şi, chiar mai mult, portofoliul clienţilor noştri tradiţionali a fost lărgit prin alăturarea de noi clienţi importanţi, mai ales pentru produsele noi, realizate şi dezvoltate în ultimii ani.

În condiţiile în care bugetul de stat pentru activităţile de cercetare-dezvoltare a fost limitat, am intensificat eforturile de atragere a fondurilor europene destinate cercetării, în special în domeniul industriei de aviaţie, a echipamentelor de producere a energiei şi de protecţie a mediului.

Astfel, în cadrul programelor cadru europene, au fost încheiate contracte de cercetare şi dezvoltare tehnologică cu parteneri importanţi, în domeniul aeronautic, precum SNECMA şi TURBOMECA din Franţa, DLR din Germania sau Institutul Central de Aviaţie din Moscova şi s-au dezvoltat parteneriate în vederea colaborării în viitoare consorţii de cercetare internaţională. Începând cu programul FPV şi continuând cu programele FPVI şi FPVII, institutul nostru a fost sau este partener în şapte proiecte finanţate de Comisia Europeană, care se referă, în special, la elaborarea de noi soluţii constructive şi tehnologice pentru motoarele turboreactoare ale viitorului. Acestea trebuie să satisfacă condiţii de zgomot şi vibraţii reduse, consum mic de carburant, forţă de tracţiune mare şi greutate redusă, înglobând materiale noi, cu proprietăţi nemaivăzute până acum. Iată acronimele acestora: SILENCE®, JEAN, ABRANEW, CoJeN ,VITAL,TEENI, OPENAIR.

Veniturile obţinute din proiectele de CDI, câştigate şi realizate pe programele naţionale şi cele realizate din contractele europene, au fost practic suplimentate prin contracte economice directe, încheiate cu agenţi economici importanţi, din ţară şi străinătate. În România, printre cei mai semnificativi clienţi se numără OMV PETROM, TRANSGAZ, Aeroportul Internaţional „Henri COANDĂ” - Otopeni, TMK Reşiţa, SOMEŞUL Dej.

În anul 2009 am perfectat cu firma GHH Rand - Germania, parte a grupului american Ingersoll Rand, un contract de licenţă, în urma căruia am preluat execuţia şi valorificarea compresoarelor cu şurub pentru gaze naturale şi aer, CU64G/D, CU90G şi CU128G. Odată cu preluarea licenţei am reuşit sa ne fidelizăm o parte din reţeaua internaţională de clienţi tradiţionali pentru astfel de produse, cum sunt: ITW Military GSE- SUA, Energy Equipment - SUA, National Compressed Air - Canada, Compressor System - Olanda, VPT - Germania, Borets - Rusia, AIRPOL - Polonia, iar lista poate continua.

Un fapt remarcabil este realizarea şi contractarea compresorului centrifugal de aer CCAE 9-125, care va fi livrat uneia dintre cele mai cunoscute firme din lume în domeniul furnizării aerului industrial, LINDE GAS. Această maşină rotativă, de mare complexitate, sperăm să fie prima dintr-o lungă serie de compresoare centrifugale, realizate de COMOTI, care vor fi exportate pe pieţele internaţionale, aşa cum s-a reuşit cu exportul compresoarelor cu şurub.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite