Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semnătura electronică stârneste controverse

16 Decembrie 2010



Ordinul ANAF 2520/2010 a fost catalizatorul care a determinat întreprinderile mici şi mijlocii din România să aleagă depunerea declaraţiilor fiscale în format electronic. Cu toate acestea, numărul firmelor din
România care deţin o semnătură electronică este destul de mic.

Conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în legătură cu importanţa folosirii semnăturii electronice în transmiterea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice, pe un eşantion de 87 de societăţi comerciale, a reieşit că doar 41% din firme posedă o semnătură electronică.


Sondajul a fost derulat în perioada 11-19 noiembrie 2010, prin intermediul portalului www.immromania.ro şi la nivelul membrilor CNIPMMR.


„În opinia CNIPMMR, o cale majoră de a diminua birocraţia şi corupţia este transmiterea şi realizarea online a tuturor relaţiilor cu administraţia centrală şi locală. Condiţia preliminară pentru a putea realiza acest lucru este ca firmele să posede o semnătură electronică, astfel încât să nu mai fie necesară prezenţa lor fizică la ghişeul administraţiei publice. În urma sondajului efectuat, este foarte clar că semnătura electronică trebuie promovată”, declară Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Însă, reprezentanţii CNIPMMR consideră că principala problemă în achiziţionarea semnăturii electronice de cât mai multe firme mici şi mijlocii din România o reprezintă tariful încasat şi timpul necesar pentru obţinerea unei semnături electronice.


„În opinia noastră, tarifele încasate pentru obţinerea unei semnături electronice, de zeci de euro, pentru un document, ni se pare exagerată. Aproape 80% din cei care posedă o semnătură electronică o folosesc în relaţiile cu ANAF-ul şi aproape 20% în relaţiile comerciale. Deci este foarte clar că, din acest punct de vedere, întreprinzătorii din România sunt mult rămaşi în urmă, iar noi considerăm necesar să se mărească numărul de societăţi care au dreptul să ofere semnătură electronică şi să se reducă tarifele”, mai spune preşedintele CNIPMMR.



Sursa: Sondaj CNIPMMR - noiembrie 2010


O semnătură pentru mai multe firme?

Potrivit ordinului ANAF, acest lucru e posibil. Însă reprezentanţii CNIPMMR consideră acest lucru o aberaţie.


„Cei de la ANAF nu conduc afaceri. Astea sunt aberaţii. Costul unei semnături electronice este de 54 de euro. În Slovacia costul unei semnături electronice este 8 euro. Propunem ca suma să fie formată dintr-o singură cifră, nu din două. O firmă are nevoie de cel puţin două, pentru administrator şi contabilul şef, pentru a depune toate declaraţiile fiscale. În foarte multe firme trebuie să ai două semnături concomitent. La Consiliu suntem patru persoane care avem semnătură electronică. Două semnături reprezintă minim pentru o firmă. În firmele care au activitate mai mare, trebuie cel puţin trei sau patru”, spune Ovidiu Nicolescu.


Dar dacă este vorba de un contabil, care ţine contabilitatea pentru cinci firme? „Nu funcţionează. Eu am acelaşi director economic în două firme. Una e mică, una e mijlocie. Directorul economic are semnătură electronică pentru fiecare firmă. Mai mult, semnătura electronică nu se foloseşte numai la depunerea documentelor, ci şi la Registrul Comerţului. Or, vă daţi seama, când transferi unui angajat dreptul de a lucra cu Registrul Comerţului, acela poate schimba acţionariatul unei firme”, avertizează Liviu Rogojinaru, vicepreşedinte CNIPMMR.


Ce spun furnizorii de semnătură electronică?

Deşi am solicitat informaţii de la toate cele trei firme acreditate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale să furnizeze servicii de certificare, certSIGN, DigiSign şi Trans Sped, până la închiderea ediţiei am primit răspunsuri doar de la certSIGN.


Semnătura electronică este realizată utilizându-se un certificat digital. Achiziţia unui astfel de certificat de la certSIGN, care permite realizarea unui număr nelimitat de semnături electronice cu valoare legală, este de 47 de euro, fără TVA. Certificatul digital utilizat pentru crearea de semnături electronice este valabil 1 an. După un an, certificatul trebuie reînnoit, cu un cost mai mic, de 30 de euro fără TVA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
tofan corina
buna ziua,sunt medic familie si as dori sa aflu cum as putea sa achizitionez un certificat digital pentru cabinet pentru a lucra in programul de la cas in siui.as dori niste informatii!
03 Ianuarie 2011, 03:25:01