Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semnătura electronică stârneste controverse

16 Decembrie 2010




„Având în vedere că, utilizând acelaşi certificat digital, pot fi create oricât de multe semnături electronice timp de un an, costul unei semnături este foarte mic. De exemplu, pentru o firmă care achiziţionează un certificat digital şi depune declaraţiile fiscale timp de un an, calculul este foarte simplu: 9 declaraţii lunare x 12 luni = 108 documente semnate. Costul fiecărei semnături este de 0,44 euro şi scade proporţional cu numărul documentelor semnate utilizând certificatul respectiv. Nu trebuie uitat că utilizând un singur certificat calificat pot fi semnate declaraţii fiscale pentru mai multe firme”, spune Adrian Floarea, Director Dezvoltare Afaceri certSIGN.


Costul pachetului oferit de certSIGN pentru crearea de semnături electronice este format din mai multe componente. Cele mai importante sunt costul certificatului, care reprezintă identitatea electronică a unei persoane şi pentru care certSIGN garantează, şi costul dispozitivului criptografic (token USB) pe care este păstrat în siguranţă certificatul. O serie de costuri, aşa cum este costul pentru transportul certificatului, după emitere, la client prin curier rapid sau costul asistenţei tehnice pentru clienţii care utilizează certificatele digitale sunt suportate de certSIGN, aceste servicii fiind oferite gratuit clienţilor.


Emiterea unui certificat digital cu care se semnează documente electronice are loc în cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor.


certSIGN şi BRD au încheiat un parteneriat strategic pentru emiterea şi distribuirea certificatelor digitale calificate la nivelul României. Ca urmare a parteneriatului, cererile de certificate pot fi depuse şi certificatele digitale eliberate în sediile BRD din toată ţara. Există şi un Call Center care preia apelurile clienţilor ce doresc achiziţionarea unui certificat digital sau au nevoie de suport tehnic pentru a semna electronic.


„Ordinul ANAF a determinat un număr mare de întreprinderi mijlocii să depună declaraţiile fiscale în format electronic. De la apariţia Ordinului, la începutul lunii octombrie, certSIGN a emis mai mult de 10.000 de certificate pentru această categorie de contribuabili”, mai spune Adrian Floarea.



Sursa: Sondaj CNIPMMR - noiembrie 2010


Semnătura electronică în Europa

Comisia Europeană a realizat un studiu privind aspectele legale şi comerciale ale semnăturii electronice în ţările Uniunii Europene, în urma căruia au fost publicate şi câteva aplicaţii care utilizează semnătura electronică în ţările cuprinse în studiu.


În Suedia, pentru aproximativ 10 aplicaţii (deduceri de impozit, compensaţii concediu de maternitate, înregistrare companii etc.) utilizatorii – cetăţeni şi companii – plătesc între 0 şi 50 de euro. Certificatele eliberate nu sunt calificate, identitatea utilizatorului făcându-se după nume şi codul numeric personal. În Cehia sunt utilizate certificate calificate pentru folosirea aplicaţiei e-customs (taxe vamale), costurile variind între 12 şi 67 de euro. În Norvegia, semnătura electronică calificată e folosită pentru m-commerce, costul unei tranzacţii variind între 0,1 şi 0,3 euro. În Estonia, semnătura electronică este încărcată pe actul electronic de identitate (serviciul se numeşte eID-card), care poate fi folosit pentru diferite aplicaţii: schimb de documente semnate între indivizi, transmiterea către autorităţi a schimbării adresei de reşedinţă etc. Costul unui card electronic de identitate este de 10 euro. În Spania, pentru aplicaţiile centrale şi locale de e-government (în special pentru taxe şi asigurări sociale) sunt folosite certificate calificate stocate pe smart carduri. Certificatele pentru depunerea declaraţiilor fiscale sunt gratuite. Serviciul este adresat cetăţenilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
tofan corina
buna ziua,sunt medic familie si as dori sa aflu cum as putea sa achizitionez un certificat digital pentru cabinet pentru a lucra in programul de la cas in siui.as dori niste informatii!
03 Ianuarie 2011, 03:25:01