Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Linux in turneu

11 Iunie 2005



In ultima perioada tot mai multi producatori si distribuitori de calculatoare incep sa isi indrepte atentia catre sistemele de operare alternative si in special catre cele open-source. In ceea ce priveste sistemele desktop si notebook, asta inseamna Linux, intr-una dintre distributiile sale (Mandrake, RedHat, SuSE etc.). Este o miscare indrazneata, avand in vedere eforturile care au fost facute in ultima perioada pentru a livra sistemele cu Windows preinstalat.


In ceea ce priveste serverele Linux-ul nu mai este de mult o noutate, numerosi producatori adaugandu-l in oferta lor. Chiar si Hewlett-Packard, care ofera propriul sistem de operare, HP-UX, acorda o atentie tot mai mare sistemelor de operare open source. Exista in cadrul companiei americane o intreaga divizie dedicata Linux, care chiar il foloseste pe plan intern. „Vrem sa putem veni proactiv in intampinarea clientilor nostri. Folosind noi insine Linux, ne confruntam cu toate problemele intern si gasim rezolvari pentru ele, pe care le putem oferi clientilor”, spune Mike Schultz, Open Source Technologist la HP EMEA.


Miturile Linux


Eva Beck, Linux Business Manager TSG, HP EMEACand vorbim despre Linux ne relationam fara sa vrem la niste „mituri“ ale industriei, la niste idei preconcepute. Astfel ne imaginam utilizatorul de Linux ca pe un programator inrait, de multe ori hacker, care foloseste interfete text, umpland ecrane intregi cu comenzi care de care mai ciudate. Este o realitate deja depasita, aparitia interfetelor grafice pentru Linux (GUI), cum ar fi GNOME, scade complexitatea utilizarii sistemului. Cine instruieste insa utilizatorii? „Este intr-adevar nevoie de o pregatire a utilizatorilor pentru a putea trece pe Linux. HP face acest lucru atat direct cat si prin partenerii sai“, spune Eva Beck, Linux Business Manager TSG, HP EMEA.


Desi trecerea catre Linux pare a fi o optiune personala, aceasta se ia chiar si la nivel de institutie. Exemplul HP ne este din nou util, compania avand un numar mare de clienti importanti care au trecut, nu doar la nivel de server ci si la nivel de terminale pe Linux. „Un nume pe care putem sa il dam este orasul Munchen, a carui intreaga administratie locala a migrat catre sistemul open-source Linux. De asemenea, DreamWorks foloseste pentru generarea imaginilor animate sisteme HP pe Linux, filmul de desene animate Shrek a fost realizat integral pe acestea“. Avantajele sunt multe, de la elementarul cost, pentru achizitia licentei, pentru serviciile de suport, pentru aplicatii etc., pana la motivele „politice“, care pot insemna pur si simplu un sentiment de respingere fata de Microsoft.


Noutatea adevarata o reprezinta livrarea de sisteme personale, notebook-uri sau desktop-uri, cu sistem preinstalat DOS si cu CD-urile distributiei Linux in cutie. Se ofera astfel clientilor, pentru prima data dupa cativa ani, posibilitatea de a alege sistemul de operare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite