Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Flamingo iese pe Bursa!

10 Iunie 2005



Firma romaneasca de retail IT, Flamingo, se listeaza la Bursa. Intr-o conferinta de presa care a avut loc pe 9 iunie holding-ul Flamingo International a anuntat deschiderea ofertei publice pentru prima emisie de actiuni. Ofertarea se va desfasura in perioada 15-22 iunie si va fi compusa din dou etape. Prima va fi adresata ofertantilor „mari”, care doresc sa achizitioneze cu valoare intre 5 si 75 mld. lei iar a doua va fi pentru cei cu oferte mai mici, intre 15 milioane si 5 miliarde.


Valoarea nominala a unei actiuni Flamingo este de 1 000 lei, dar aceasta este strict simbolica, pretul de achizitie situandu-se de fapt intre 18 000 si 24 000 lei. In total vor fi puse pe Bursa 17.000.000 de actiuni, adica 25% din Flamingo. Adaugand la aceasta cei 10% detinuti in prezent de actionarii minoritari se poate observa o participatie importanta a actionarilor ne-majoritari.


Drumul care a dus la anuntul oficial din data de 9 iunie a fost unul lung, care a inceput cu raportarea financiara pentru anul 2004. „Aceasta data este una intamplatoare“, declara Dragos Simion, presedinte al Flamingo Computers. „Datorita profilului noi avem cele mai mari profituri in cel de-al patrulea trimestru calendaristic al anului. Pentru ca trebuia sa auditam rezultatele financiare pe un an intreg am asteptat sa se incheie trimestrul IV al anului 2004 inainte de a incepe procedurile. Acestea tocmai s-au incheiat si am primit aprobarea pentru anuntarea publica a ofertei“.


Privind prin aceasta prisma evenimentele din ultima jumatate de an, in ceea ce priveste compania Flamingo, multe actiuni capata noi sensuri. S-au semnat in ultimele luni de catre retailer-ul roman parteneriate cu firme internationale de renume, cum ar fi: Fujitsu-Siemens Computers, Sony-Ericsson si Hewlett-Packard, ca sa le mentionam numai pe cele de anul acesta. De asemenea Flamingo si-a intensificat actiunea de extindere, deschizand noi magazine in Serbia si Bulgaria, ca si in tara.


Listarea la Bursa–sursa de capital


In general, cand o companie ia decizia de a se lista la Bursa de Valori, o face din nevoia de capital, de bani lichizi. Este intr-o oarecare masura un imprumut public, cei care achizitioneaza actiunile creditand prin aceasta compania. Nu trebuie inteles de aici ca o companie care isi listeaza la Bursa actiunile are probleme financiare. Dimpotriva, inaintea acceptarii de catre institutia Bursei si de catre Managerii listarii a acesteia se realizeaza o auditare financiara a companiei pentru a se stabilii solvabilitatea ei.


Actiunile Flamingo International SA, care vor figura de acum inainte cu simbolul FLA, vor fi gestionate in principal, la aceasta prima ofertare de catre bancile Reiffeisen si ING. Anumite clauze de confidentialitate, precum si legile romane, i-au impiedicat atat pe reprezentantii Flamingo cat si pe cei ai celor doua banci sa faca vreo apreciere in legatura cu sumele pe care spera si estimeaza ca le vor obtine, precum si asupra costului probabil de inchidere a ofertei. Proiectele carora le sunt insa destinate fondurile, precum si numarul si pretul acestora arata ca actionarii Flamingo vizeaza o suma aflata in jurul a 10 milioane de dolari. Aceasta poate fi obtinuta prin vanzarea tuturor actiunilor, chiar si la pretul minim stabilit de 18.000 lei, in cazul vanzarii intregului pachet la pretul maxim de 24 000 se poate obtine o suma de aproximativ 14 milioane de dolari.


Desi lipsa de precedent face listarea aceasta una cu un grad de risc ridicat, Calin Tatomir, cunoscut consilier in astfel de probleme si titular al „Cabinetului Calin Tatomir“, apreciaza miscarea ca fiind una nu numai curajoasa ci si avantajoasa, atat pentru emitentul Flamingo cat si pentru viitorii actionari. De asemenea domnul Tatomir a declarat ca are la cunostinta ca si alte companii din domenii apropiate de IT se pregatesc de asemenea pentru listare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite