Managerial Tools >> HR >> Stiri si comunicate
Primul proiect romanesc de conciliere a vieţii profesionale cu viaţa personală

În premieră pentru România, CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate lansează pentru companiile din Bucureşti şi Ilfov o competiţie, in urma careia companiile cu cele mai eficiente şi creative programe şi măsuri de conciliere a vieţii profesionale cu viaţa personală vor fi premiate în cadrul unei gale intitulate WORK-LIFE BALANCE AWARD,ce va avea loc pe 24 februarie 2011. Companiile sunt aşteptate să se înscrie la competiţie în perioada 13 ianuarie - 10 februarie 2011. Informaţii referitoare la regulamentul de participare şi formularele de înscriere pot fi accesate pe site-ul www.worklifebalance.ro.
Potrivit studiilor, 80% dintre angajaţii români consideră condiţiile în care lucrează ca reprezentând o sursă generatoare de stres şi de oboseală generală, comparativ cu 43% dintre angajaţii celorlalte state ale Uniunii Europene. La nivel european, cel puţin 1 din 3 angajaţi percepe un nivel ridicat de stres, cauzat de conflictul dintre muncă şi viaţă personală, cu consecinţe grave asupra sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale şi, totodată, cu consecinţe asupra sănătăţii şi productivităţii organizaţiei.
Studii realizate anterior anului 2008 menţionează că starea de bine a angajaţilor devine o preocupare reală pentru angajatori. Astfel, peste 60% dintre managerii intervievaţi considerau necesare facilităţile privind programul de muncă pentru angajaţi (formule flexibile de lucru, eliminarea lucrului peste program etc), aceste măsuri dovedindu-se benefice şi pentru companie. Prin introducerea unor măsuri şi programe menite să armonizeze nevoile vieţii personale cu cerinţele vieţii profesionale, managerii constatau creşterea nivelului de satisfacţie a angajaţilor faţă de locul muncă, reducerea absenteismului, loializarea angajaţilor faţă de companie, productivitate crescută, reducerea unor costuri etc.
“Datele menţionate au fost culese anterior declanşării crizei economice care a adâncit dezechilibrul, aducând cu sine noi surse de stres pentru angajaţi şi pentru companii. În perioade economice dificile, preocuparea pentru echilibrul între viaţa profesională şi cea personală a angajaţilor se diminuează sau chiar dispare ca prioritate de pe agenda companiilor, deşi necesitatea sa este foarte acută. În acest context, WLB nu trebuie sa fie o problemă periferică pentru organizaţii, ci un prilej de a gândi şi de a implementa astfel de programe ca modalităţi eficiente de motivare non-financiară. Astăzi, mai mult decât oricând, este important să poziţionăm strategic nevoile reale de echilibru, să subliniem, prin menţinerea angajamentului faţă de WLB, respectul companiei pentru proprii angajaţi şi să gândim soluţii inovatoare în parametri realişti. Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem prin organizarea Galei – recunoaşterea eforturilor acelor companii care menţin preocuparea pentru oameni drept valoare organizaţională reală şi care promovează noi stiluri de management” , a declarat Livia Aninoşanu, Directoare de Programe la CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
Această iniţiativă face parte din proiectul „Fii family friendly! Formare şi consultanţă pentru companiile din Bucureşti şi Ilfov”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Parerea ta conteaza:

