Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pirateria iubeste Romania

10 Iunie 2005



La nivel mondial, rata de piratare a programelor de calculator a scazut cu un procent, la 35%. La noi tot cu un procent insa de la 74 la 73%. Desi ca procent este o scadere, ca valoare intrinseca cresterea pirateriei este semnificativa. Cresterea ca valoare se datoreaza dezvoltarii pietei de software in general, cu peste sase procente. In 2004 la nivel global au fost cheltuite peste 59 miliarde USD pe software pentru PC insa IDC apreciaza ca real instalarile au depasit 90 miliarde USD. Este de remarcat totusi ca scaderea procentuala are loc pe fondul cresterii permanente a numarului de PC in sectoarele cele mai deschise catre piraterie (home si small business) precum si a utilizarii tot mai intense a aplicatiilor de file-sharing. Aceste date au fost puse la dispozitia publicului de Business Software Alliance (BSA) printr-un studiu recent realizat de IDC.


Spre deosebire de alti ani, studiul a analizat situatia sistemelor de operare, aplicatiilor tip Office si de analiza financiara personala dar si a celor din categoria entertainment. (jocurile pe calculator cred ca au avut o ponderea semnificativa).


A fost confirmata ideea ca pirateria software este o provocare majora pentru industria de profil iar scaderea de un procent este nesemnificativa. Pe ansamblu, rata pirateriei a scazut in 37 de tari dar a crescut in alte 34. In peste jumatate din tarile analizate rata depaseste 60% iar in 24 dintre acestea depaseste 70 de procente.


Situatia este conforma cu dezvoltarea economica si culturala a regiunilor vizate.


Asia Pacific are o rata sub medie ca urmare a ponderii mici a pirateriei in Japonia si Australia, totusi in regiune sunt trei din tarile din top: Vietnam, China si Indonezia.
De asemenea trebuie afirmat ca in ciuda scaderii de un procent la nivel mondial, in tari ca India, Rusia sau Chica, pirateria creste cu peste 15% anual. In top se afla Vietnam cu 92% rata de piratare, urmata de Ucraina 91% si China 90%, printre fruntasi sunt USA 21%, Noua Zeelanda 23% si Austria 25%.


Pierderile inregistrate de industria de profil a ajuns la 15,7 miliarde de dolari, cu 3 miliarde de dolari mai mult fata de anul precedent. Cu siguranta in topul pagubitilor se afla Microsoft, urmat de producatorii de jocuri. Pentru a intelege relatia dintre piraterie si pierderile induse de aceasta trebuie observat ca soft-ul achizitionat legal pe pietele dezvoltate are o valoare numerica de sapte ori mai mare decat pe pietele emergente. (fig.2) Totusi pierderile induse de piraterie pe aceste piete sunt doar de doua ori mai mari.


Trendul mondial se regaseste si in Romania unde rata pirateriei a scazut de la 74 la 73% (similar in India, Honduras, Maroc) iar pierderile se cifreaza la 62 milioane USD. Pentru comparatie Bulgaria are o rata de 71% si pierderi cotate la 33 milioane USD.


Vanzarile de PC, in Romania, au crescut anul trecut destul de mult, existand si oferta guvernamentala pentru subventia de 200Euro. Pentru 2005 cresterile se anunta in acelasi ritm, mai ales ca oferta autoritatilor va fi reinnoita. Pentru primul trimestru din 2005 cresterea a fost de 40,1% ca numar de unitati vandute. Aceste cresteri au contrabalansat actiunile antipiraterie si au mentinut rata falsurilor la un procent similar celui anterior. Alaturi de controale si actiuni de educare, au aparut initiative ale unor retaileri care nu mai acorda garantie pentru PC-urile care au instalat software pirat. Problema ramane in continuare la nivel de costuri si disponibilitate de plata precum si de intelegere a ideii de proprietate asupra unui produs software.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite