Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Romania iese din criza, iar sectorul IT&C este printre cele mai sigure

20 Ianuarie 2011



Coface a organizat astazi o conferinta de presa, in cadrul careia a prezentat previziunile pentru 2011 la nivel global si pentru Romania.
Coface prevede o încetinire moderata a cresterii economiei globale. Printre riscurile ce trebuie monitorizate se numara continua tensiune legata de riscul datoriilor publice din zona euro cât si modalitatea finantarii cresterii economice din tarile aflate în curs de dezvoltare. Coface anunta ca este momentul convergentei riscurilor dintre tarile dezvoltate si cele în curs de dezvoltare care au înregistrat cresteri de rating odata cu testul crizei.

Daca atunci când a lansat ratingul de tara în 2001 Coface monitoriza 130 de tari, acum acorda ratinguri pentru 156 de tari, dintre care 28 sunt tari dezvoltate. In 2011, un aspect cheie al riscului de tara va fi monitorizarea datoriei private si a modului în care se realizeaza finantarea dezvoltarii economice.


Potrivit previziunilor Coface, cresterea globala va încetini în 2011 la 3,4%, în comparatie cu 4% în 2010, în contextul efectelor combinate ale reducerii datoriilor din sectorul privat, stabilirea de politici bugetare restrictive în Europa, posibila scumpire a materiilor prime si încetinirea cresterii comertului global. Tarile dezvoltate vor înregistra o crestere de 1.8%, în comparatie cu 2,3% în 2010, iar zona euro va înregistra o usoara scadere a ritmului de crestere (1,4% în comparatie cu 1,7% în 2010). Aceasta scadere moderata va avea un impact negativ asupra riscului mediu de credit pentru companii, dar impactul va fi în mare parte amortizat deoarece diferenta de crestere dintre 2010 si 2011 este limitata la 0,6 puncte procentuale din PIB.


Marii castigatori ai crizei sunt tarile în curs de dezvoltare, care îsi vor mentine traiectoria de crestere solida în 2011, cu o usoara încetinire: 6,2% în comparatie cu 6,7% în 2010. Spre deosebire de zona euro, unde bula datoriei private a avut ca rezultat crize ale datoriilor publice, activitatea din tarile în curs de dezvoltare nu este îngreunata de datoria privata. Totusi, tarile in curs de dezvoltare nu sunt imune la fluctuatiile gradului de îndatorare în sectorul privat. Asadar, trebuiesc monitorizate doua tipuri de profile:
- profilul "polono-brazilian": companiile au tendinta de a se îndatora în strainatate deoarece bancile locale sunt prea reticente, iar ratele de dobânda locale sunt inabordabile, rezultând riscul de a avea în aceste tari parteneri cu grad de îndatorare din ce în ce mai mare în valuta;
-profilul "chinezo-vietnamez": companiile îsi maresc gradul de îndatorare în moneda locala cu bancile autohtone, care deseori nu sunt în masura sa analizeze riscurile în mod corect. Entitatile cu datorii mari si uneori nu foarte transparente ar putea întâmpina dificultati.


"În mod traditional, ideea de risc de tara era rezervata pentru economiile în curs de dezvoltare, un risc major fiind legat de componenta valutara a datoriilor tarilor în curs de dezvoltare. Totusi, zona euro a demonstrat ca este posibil sa te afli într-o criza cu o datorie externa foarte mare, dar în "moneda locala". Acest sistem se destrama", a explicat François David, Chairman Coface. "Aceste schimbari confirma alegerile noastre în ceea ce priveste metodologia: Coface nu a facut niciodata, de fapt, o distinctie de natura între tarile în curs de dezvoltare si cele dezvoltate."


Romania se trezeste


Pentru 2011, Coface prevede o crestere economica de 1,5% la o rata estimata a inflatiei de 5,2% si o crestere de 10% din PIB a datoriei externe.
"Se remarca o usoara crestere a creditelor bancare incepand cu luna noiembrie 2010, perioada in care si incidentele de plata intre companii au inceput sa se reduca, desi solvabilitatea nu este foarte ridicata. Pentru 2011 estimam o usoara crestere a incasarilor bugetare (in 2010 au scazut cu circa 3,3%) si o crestere a zonei de servicii pentru intreprinderi." a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Coface Romania, Bulgaria, Slovacia. "Putem considera ca foarte reduse, spre zero, sansele unei recesiuni mondiale in forma de W, dar inca pot aparea turbulente in zona euro sau retrageri masive de capital speculativ din tarile emergente, ceea ce ar putea afecta si Romania" a continuat Cristian Ionescu.


Principalul risc poate surveni, conform declaratiilor, din instabilitatea politica si masurile prociclice adoptate, precum si in indatorarea ridicata a sectorului privat. De asemenea, ar trebui ca Romania sa isi orienteze exporturile spre pietele in crestere, in conditiile in care economiile vestice au inca probleme sau si-au temperat cresterea.


Ideea revenirii economice este sustinuta si de declaratiile facute de Anca Catrina, Credit Risk Manager Coface Romania, conform carora in 2010 s-au inregistrat scaderi importante ale numarului de notificari cu depasiri de scadenta (cu 60% mai putine), dar si a sumelor din aceste cazuri (cu circa 75%).


SectorulIT&C este apreciat de specialistii Coface ca un sector foarte sigur pentru companii si investitori, cu evidente tendinte de crestere, in special domeniul software, falimente si insolvente inregistrandu-se doar in zona de reselleri sau distribuitori.


Romania are un risc de tara cotat ca "B" (un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac conform criteriilor Coface), in timp ce "Business Climate" Rating este evaluat la categoria "A4"(introdus in 2008, acest rating are scopul de a evalua mediul de business dintr-o tara, mai precis calitatea si disponibilitatea informatiilor financiare, protectia creditorilor si eficienta recuperarii debitelor si mediul institutional in general cuprinde sapte clase de risc : A1, A2, A3, A4, B, C, D) .


Avertisment: ratingul de tara Coface nu se refera la datoriile publice deoarece acesta indica nivelul mediu de risc prezentat de companiile dintr-o tara în cadrul tranzactiilor lor comerciale. Aceasta medie nu prejudiciaza media scorului fiecarei companii, care ramâne determinat de caracteristicile proprii companiei: este asadar nevoie ca partenerii unei companii dintr-una dintre tarile mentionate sa comande o evaluare specifica a respectivei companii de catre Coface.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite