Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Rezultatele evaluarii fizicii din Romania

28 Ianuarie 2011



Institutul de Fizica Atomica a facut publice primele rezultate ale proiectului sectorial “Evaluarea potenţialului românesc de cercetare în domeniul fizicii şi elaborarea strategiei naţionale de cooperare internaţională” (ESFRO). Criteriile folosite si indicatorii urmariti au reusit sa ofere o raportare structurata si sa creeze, in premiera, o imagine de ansamblu, un roadmap al fizicii romanesti din ultimul deceniu - premise pentru o analiza obiectiva a statusquo-ului acestui domeniu, identificarea zonelor cele mai performante si stabilirea de prioritati.



Principalele concluzii desprinse din analiza efectuată sunt următoarele:

1. Fizica romaneasca a produs in ultimul deceniu prin 9 domenii (Optics; Physics, Applied; Physics, Atomic, Molecular & Chemical; Physics, Condensed Matter; Physics, Fluids & Plasmas; Physics, Mathematical; Physics, Multidisciplinary; Physics, Nuclear; Physics, Particles & Fields) circa o treime din publicatiile indexate de ISI pentru Romania. Procentul de citari obtinut de aceste lucrari este de cca 50% din totalul citarilor obtinute de publicatiile cu autori romani in toate domeniile.
2. Dintre cele 9 domenii cele mai productive sunt Physics, Applied si Optics.
3. Procentele cele mai mari de articole citate se inregistreaza la domeniile Physics, Nuclear; Physics, Particles &Fields; Physics, Atomic, Molecular & Chemical .
4. Indicatorul Cn (cu si fara autocitari)/Pn (numarul mediu de citari per publicatie)variaza intr-o plaja relativ larga. Cele mai mari valori (intre 7 si 9) apar la domeniile Physics, Nuclear ; Physics, Particles &Fields; Physics, Fluids and Plasmas.


5.Doua domenii (Physics, Nuclear si Physics, Condensed Matter) publica sistematic un numar mare de articole in reviste cu factor de impact ridicat.
6. Indicele Hirsch calculat pentru cele 9 domenii variaza intre 20 si 45. Cele mai mari valori se obtin pentru Physics, Multidisciplinary, Physics, Nuclear si Physics, Applied. Indicele Hirsch al fizicii (H=62 dupa WoS si H=67 dupa SCIMAGO 2010) din Romania are cea mai mare valoare din toate disciplinele stiintifice (locul 19 in UE si 38 pe plan mondial).
7.Analiza institutionala arata prezenta in primele cinci din fiecare domeniu a acelorasi sase institutii (trei institute de pe Platforma Magurele : IFIN-HH, INFM, INFLPR si trei universitati considerate cele mai mari din Romania:UB, UBB si UAIC) .
8. O analiza bazata pe SCImago Journal & Country Rank arata ca România se situează pe poziţia 32 din 127 de ţări analizate (locul 41 pentru toate disciplinele cumulate). Dintre cele 16 domenii stiintifice, fizica are cea mai buna pozitie. Fizica din Romania ocupa locul 15 in UE, devansand Ungaria, Portugalia, Irlanda, Slovacia, Bulgaria, Slovenia si tarile baltice. La nivelul domeniului fizică, indicatorul citari/document este superior celui din Europa de Est, dar este la circa 40-50% din cel al Europei de Vest.
9. Contribuţia fizicii din România din punct de vedere al numărului de publicaţii cu impact internaţional a crescut accentuat la nivel regional în perioada 2001 – 2008, ridicându-se de la circa 3% la 7%. O creştere constantă se observă şi la nivel mondial unde contribuţia a ajuns aproape la 1%.


10. Majoritatea domeniilor principale din fizica au beneficiat de cooperari internationale intense. Tările din care provin cei mai mulţi co-autori sunt Germania, Franţa şi Italia din Europa şi, din afara Europei, SUA şi, în câteva cazuri, Japonia.

Metodologie

Scopul principal al proiectului coordonat de Institutul de Fizica Atomica a fost stabilirea unei metodologii de evaluare a direcţiilor de cercetare în fizica din România şi identificarea celor mai performante.
S-a pornit de la premiza că schema de clasificare tematică Science Citation Index Expanded (SCIE) folosită de Web of Science ( WoS) pentru încadrarea publicaţiilor ISI în categorii de subiecte reprezintă un bun punct de plecare în identificarea principalelor direcţii de cercetare în fizica din România.
Au fost adoptate 5 criterii de evaluare a direcţiilor de cercetare ştiinţifică: performanţă ştiinţifică (publicaţii ISI), potenţial uman (autori publicaţii ISI), infrastructură de cercetare (instalaţii, echipamente, laboratoare), finanţare competiţională (proiecte de cercetare-dezvoltare) şi impact socio-economic (educaţie şi formare profesională, brevete, tehnologii, servicii). S-au stabilit 12 indicatori de bază (mulţi dintre ei admiţând particularizări, de exemplu: număr de publicaţii sau număr publicaţii citate) care pot fi în principiu calculaţi pentru fiecare arie tematică.
S-a urmărit implicarea în prezentul studiu a cât mai multe instituţii din ţară cu contribuţie ştiinţifică în domeniul cercetării de fizică. Pe lângă cele 16 instituţii partenere în cadrul proiectului – consorţiu cu contribuţie covârşitoare în domeniu – au fost selectate încă 13 instituţii. Informaţiile solicitate pe bază de chestionar de la cele 29 de instituţii s-au referit la: personal de cercetare (cu rezultate în domeniul fizicii, indicându-se, pe lângă cele 17 arii tematice considerate principale, alte 17 categorii de subiecte SCIE considerate în strânsă legătură cu fizica); brevete, tehnologii şi infrastructură de cercetare în domeniu; proiecte de cercetare cu tematică de fizică; activitatea şcolilor doctorale.


Prima baza de date complexa a fizicii romanesti

A fost realizată o bază de date care, pe lângă informaţiile furnizate de instituţiile participante, a fost completată cu informaţiile accesibile în WoS privind publicaţiile ISI ale personalului respectiv în orice arie tematică SCIE. Necesitatea şi importanţa bazei de date realizate constă în posibilitatea corelării informaţiilor din WoS privind publicaţiile ISI cu cele referitoare la personal (profesii, grade ştiiinţifice, vârstă, etc), proiecte, infrastructură de cercetare, brevete şi tehnologii, etc. Pe lângă corelarea tuturor informaţiilor referitoare la cercetarea de fizică din România, baza de date construită în cadrul proiectului are şi alte avantaje, printre care: poate furniza direct informaţii suplimentare celor din WoS, precum factorul de impact cumulat pentru fiecare arie tematică; poate prezenta mai adecvat situaţia publicaţiilor prin corectarea şi completarea informaţiilor (nume de instituţii, publicaţii lipsă, etc); poate fi extinsă şi adaptată altor cerinţe sau situaţii de interes, precum corelarea cu codurile PACS, cuvinte cheie, etc; poate fi folosită ca model şi în alte domenii ale cercetării ştiinţifice din România.

Domeniile principale de cercetare

A fost stabilită şi apoi aplicată o procedură concretă de identificare şi selecţie a principalelor direcţii de cercetare în fizică şi domenii conexe. În primul rând s-au comparat rezultatele privind publicaţiile ISI ale personalului indicat de instituţiile participante cu cele obţinute direct din WoS (pentru România) în 9 arii tematice SCIE considerate cele mai caracteristice fizicii în general: Optics; Physics, Applied; Physics, Atomic, Molecular & Chemical; Physics, Condensed Matter; Physics, Fluids & Plasmas; Physics, Mathematical; Physics, Multidisciplinary; Physics, Nuclear; Physics, Particles & Fields.

Indicatorii de performanta stiintifica



Tags: rezultate, IFA, fizica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite