Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Valoarea platilor electronice in crestere

10 Iunie 2005



In perioada ianuarie-martie 2005 peste 2,2 milioane de tranzactii au fost efectuate prin intermediul platilor electronice, comparative cu 1,6 milioane in primul trimestru al anului trecut. Dar aceste valori au in componenta mai ales utilizarea cardului pentru extragere de numerar sau plati electronice.


Valoarea platilor exprimate in echivalent euro a crescut la 12,6 miliarde in trimestrul intai 2005 de la 6,9 miliarde in primul trimestru al anului trecut arata un comunicat al MCTI. „Numarul de utilizatori ai acestor instrumente a depasit 56.000 in primul trimestru al acestui an. Aceasta reprezinta mai mult decat dublul utilizatorilor fata de sfarsitul primului trimestru al anului 2004 cand se inregistrau 24.200 utilizatori, si o crestere cu 26% raportat la trimestrul IV al anului trecut“, a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.


In prezent Internet Banking-ul este o solutie moderna care merge pe trendul ascendent al numarului de utilizatori de Internet si, „prin acest gen de produs, clientii bancii isi pot efectua confortabil operatiunile bancare 24 ore pe zi, 7 zile din 7, beneficiind totodata de suport tehnic centralizat oferit de banca”, ne-a precizat Dan Bajenaru, Corporate Manager in cadrul bancii UniCredit.


Internet Bankingul are viitor?


Ponderea Internet Bankingului in totalul platilor electronice este foarte mica daca urmarim exclusiv operatiunile efectuate prin Internet Banking, Mobile Banking sau Home Banking. Aceasta se datoreaza inexistentei serviciilor sau neincrederii datorate senzationalelor stiri de furturi prin Internet.


MCTI emite anual avize de certificare prin care atesta indeplinirea de catre sistemul informatic al bancii si de solutia software a unor cerinte minime de securitate. Scopul acestor avize este si de a crea incredere utilizatorilor, dar si pentru a asigura un standard de securitate.


Serviciul este o facilitate oferita utilizatorilor – important este sa functioneze pentru inlesnirea efectuarii de plati si evitarea birocratiei.


Cum poti face plati prin Internet Banking


Pentru a folosi Internet Banking in Romania trebuie sa ai un cont deschis la una din bancile care ofera acest gen de serviciu si sa-ti activezi serviciul de Internet Banking. La unele banci activarea serviciului se face gratuit, dar se plateste un abonament lunar. La alte banci se achita o suma pentru activarea serviciului, dar nu se mai platesc alte taxe suplimentare, ci chiar se reduc comisioanele percepute per operatiune.


Pasi de urmat pentru Internet Banking
-se completeaza la banca o fisa de configurare a serviciului si/sau un contract semnat personal la banca,
-solicitantul primeste apoi acasa user-ul si parola de utilizare,
-pe baza datelor personale banca emite codul PIN de identificare pentru instalarea certificatului de securitate sau prin intermediul unui token da posibilitatea utilizatorului sa-si genereze parole,
-utilizeaza semnatura electronica pentru acceptarea fiecarei operatiuni prin incarcarea pe propriul calculator a certificatului de autentificare in baza PIN-ului primit, cu dreptul de mai multe certificate pe an.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite