Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Plata electronica, alternativa la birocratie

10 Iunie 2005



Aflat inca in stadiul de utilizare ocazionala, plata taxelor prin mijloace electronice este posibila dovedindu-se a fi in cele mai importante orase un mijloc de plata operational. Desi a beneficiat de promovare din partea MCTI chiar de la lansare in 2002-2003, numarul de platitori prin mijloacele de plata electronica este destul de redus. In Bucuresti nici 0.1% din totalul platilor efectuate nu se realizeaza prin modalitati electronice, iar in tara numarul platitorilor este nesemnificativ. Exista sisteme performante, se negociaza cu bancile pentru deschiderea de conturi, se accepta plata cu cardul prin POS in sedii sau ATM, insa cetatenii inca nu au deschiderea necesara pentru a intelege ca taxele la stat pot fi platite si fara a sta la coada.


Pentru a sonda finalitatea initiativei de plata electronica a taxelor si impozitelor dupa doi ani si jumatate de la termenul impus de minister am trimis solicitari primariilor afisate pe site pentru a afla numarul de utilizatori si date despre functionalitate. Cu surprindere am constatat ca feedbackul primariilor a functionat bine in majoritatea cazurilor, insa utilizarea lasa foarte mult de dorit.


Pentru consultarea si plata prin Internet a taxelor si impozitelor directia de venituri din cadrul primariei Alba Iulia se foloseste software-ul Simtax incepand din 1 ianuarie 2003. Ca numar de operatiuni de plati efectuate prin Internet in 2003 s-au inregistrat 2 operatiuni, in 2004 tot 2 operatiuni, iar deocamdata in 2005 doar o operatiune. „Din 01 iunie 2004 functionalitatea produsului a fost extinsa prin acceptarea platilor prin POS la sediul directiei de venituri”, ne-a mentionat Virgil Vintan, sef birou informatica in cadrul primariei municipiului Alba Iulia. Prin POS s-au efectuat in 2005 un numar de 11 operatiuni.


Cu un numar de 82 de utilizatori persoane fizice si 22 utilizatori persoane juridice inregistrate in sistem, primaria municipiului Constanta prin serviciul public de impozite, taxe si alte venituri ale bugetului local, permite contribuabililor posibilitatea platii impozitelor si taxelor locale prin mijloace electronice. Sistemul de plata functioneaza din luna iunie 2003 inregistrand pana in prezent un numar de 3 plati ale impozitelor si taxelor locale.


24 de utilizatori sunt inregistrati in sistemul de plata electronica a impozitelor si taxelor locale din municipiul Suceava care este functional de la inceputul anului 2004. Pana acum s-au efectuat 4 plati electronice, 2 in 2004 si 2 in 2005.


Utilizatorii din Bistrita sau Aiud mai au inca de asteptat


La unele primarii expuse pe siteul MCTI ca avand un sistem operational „plata electronica a taxelor si impozitelor va fi posibila din toamna acestui an”, ne-a precizat Ada Rus, consilier la primaria Aiud. Reprezentantul primariei municipiului Bistrita, Mihai Rusti, ne-a spus ca „din cauza unor probleme de ordin tehnic, deocamdata nu se poate face plata electronica a taxelor si impozitelor locale prin intermediul site-ului primariei Bistrita”, ne-a asigurat insa ca „aceasta problema se va rezolva”.


Primaria sectorului 4 ne anunta prima locatie web de unde orice cetatean poate afla situatia la zi a impozitului pentru toate proprietatile inregistrate la oricare din administratiile financiare locale si accesibile in sistemul iTAXCollect.


Sectorul 2 ofera mai multe mijloace de plata electronica a taxelor si impozitelor


Fiind printre cei mai vechi implementatori al serviciului, primaria sectorului 2 Bucuresti a avut in 2003 un numar de 1261 utilizatori, in 2004 numarul a crescut la 3195 de utilizatori, iar in primul trimestru al acestui an 1739 de utilizatori au folosit sistemul de plata electronica a taxelor si impozitelor in sectorul 2. „Pentru un numar de 400.000 de locuitori cati are sectorul doi evolutia numarului de utilizatori ai sistemului de plati electronice este firesc sa creasca pentru persoane fizice, un impact important fiind si nivelul de penetrare a Internetului”, este de parere Traian Raul Popa, directorul executiv al directiei venituri buget local din cadrul Consiliului Local al Sectorului 2. Dintre platitorii de taxe si impozite ai sectorului 2 un numar de 1398 platesc prin Internet Banking, iar prin POS in cadrul directiei au platit 390. Traian Raul Popa estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2005 „vom ajunge la 4.000 de utilizatori inregistrati in sistem, cetatenii fiind inca neincrezatori in platile prin Internet. Avantajul la Internet Banking este urmatorul: daca aveti o amenda de circulatie primita sambata care se plateste la jumatate din valoare in termen de 48 de ore poate fi platita de acasa imediat evitand astfel birocratia de la ghisee”. Marea majoritate a contribuabililor prefera sa achite taxele prin posta on-line dupa cum reiese din statisticile expuse pe site si doar un procent mai mic de 0.05% prefera platile electronice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite