Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ADVERTORIAL:qPayIntegrator

09 Iunie 2005



qPayIntegrator este rezultatul cercetarii efectuate de grupul de specialisti ai Business Information Systems – BIS srl, inca de la inceputul activitatii societatii, privind solutii de automatizare a transferurilor de fonduri. BIS a putut promova cu succes qPayIntegrator pe fondul conjuncturii favorabile create de lansarea de catre Banca Nationala a proiectului de modernizare a sistemului national de plati intrebancare. Politica BIS este de a continua dezvoltarea produsului pentru a oferi un spectru mai consistent de functionalitati cerute in operarea si gestionarea sistemelor bancare de plati, dar si in sensul imbunatatirii performantelor intrinseci prin inglobarea unor componente tehnologice de varf.


qPayIntegrator reprezinta o evolutie naturala a unor produse BIS care, utilizand tehnologie middleware, au fost destinate procesarii in timp real a tranzactiilor bancare de plati. Astfel originea profunda a qPayIntegrator se regaseste in FMA (un produs destinat oglindirii in timp real a tranzactiilor si regulilor de business SWIFT) ca si in qBISConnector (care este un produs de integrare a diferitelor sisteme de back-office bancar care genereaza sau inregistreaza tranzactii interbancare de plati). Ambele produse au fost instalate si se afla in exploatare intr-un numar de institutii bancare romanesti. Experienta implementarii acestor produse a fost benefica, in sensul ca a permis perfectionarea unei abordari de dezvoltare a specificatiilor si de implementare tehnologica a produselor BIS, care este consistenta cu prudentialitatea bancara privind transferurile de fonduri (prin racordarea la standardele industriei financiar-bancare) si care este complementata de utilizarea unor tehnologii software recunoscute in industria bancara globala, permitand scalabilitate larga functionala si tehnologica.


qPayIntegrator este:
1. Din perspectiva zonelor operative din banci, un sistem deschis de gestiune in timp real a transferurilor automate de fonduri interbancare, care asigura reconcilierea tranzactiilor inlauntrul unei zile bancare, asigura gestiunea lichiditatilor si care permite (printre altele) adaugarea unor functiuni suplimentare de prevenirea transferurilor frauduloase de fonduri, unificarea formatului de reprezentare si schimb al datelor intre diferite sisteme de back-office bancar, precum si lansarea unor noi canale de distributie de servicii bancare complexe, prin gestiunea si implementarea solutiilor de business bazate pe SWIFTNet.
2. Din perspectiva tehnologica, un sistem de integrare, procesare si distributie in timp real a informatiilor intre sisteme bancare eterogene din punct de vedere tehnologic si functional.
3. Un produs conceput pentru asigurarea in mod nativ a rezilientei sistemului de plati, permitand oglindirea in timp real a tranzactiilor intre doua platforme qPayIntegrator, cea de productie si cea de rezerva, permitand relocarea eficienta a activitatilor in cazul unor situatii de exceptie care indisponibilizeaza platforma aflata in exploatare.
4. Un produs complementat de proceduri de operare care sunt racordate la cele mai bune practici in domeniul sistemelor de plati, fiind conforme recomandarilor institutiilor de reglementare (de exemplu, Banca Nationala) si standardizare (de exemplu, SWIFT).
5. Un produs aflat in faza de maturizare, intrucat caracteristicile functionale sunt intr-un proces continuu de observare si imbunatatire, grupul utilizatorilor (care au adoptat aceasta solutie de restructurare a sistemului propriu de plati si care impreuna constituie un segment larg majoritar in sistemul national de plati interbancare) fiind principala sursa pentru cerintele de perfectionare.
6. Un produs aflat in etapa pregatitoare pentru oferirea sa pe alte piete din zona europeana. Pregatirea lansarii campaniei de vanzari dincolo de regiunea noastra consta in principal in probarea conformitatii functionalitatilor si a implementarii tehnologice a qPayIntegrator, cu standardele inregistrate si impuse pietei financiare globale de organisme specializate.
7. Un produs sustinut (atat in privinta exploatarii actuale, cat si viitoare) de un grup de specialisti de elita, a caror pregatire si valoare profesionala se bucura de recunoastere si apreciere atat in plan national, cat si international.
8. Un produs foarte competitiv prin prisma valorii de utilizare raportata la elementele de cost de achizitie si exploatare.


Desi qPayIntegrator nu a parcurs un ciclu de viata complet, in sensul ca produsul se afla la prima sa versiune, noi apreciem ca experienta acumulata pana in acest moment privind crearea specificatiilor de business si a celor tehnologice de implementare, realizarea produsului software, documentarea si testarea acestuia, implementarea, suportul in exploatare si actualizarile de cod efectuate atat pentru corectia unor erori, cat si pentru furnizarea unor imbunatatiri de operare, este relevanta si ofera BIS o baza solida pentru perfectionarea si eficientizarea proceselor proprii de dezvoltare, productie si suport.


Infrastructura care a asigurat consistenta si coerenta activitatii grupului nostru de specialisti este Info Flow, un sistem de gestiune si masurare a proceselor comerciale, de dezvoltare, productie si suport. Info Flow a asigurat comunicarea transparenta, inregistrarea si coordonarea activitatilor desfasurate de specialisti BIS din zone diferite (marketing si vanzari, analiza de business si tehnologica, dezvoltare software, documentare, testare, implementare si suport, management al versiunii, conducere operativa a activitatilor) in contextul desfasurarii in paralel a mai multor proiecte cu caracteristici si cicluri de executie diferite.


Info Flow asigura de asemenea, transparenta comunicarii cu clientii qPayIntegrator permitand evidentierea principalelor probleme legate de implementarea solutiei, escaladarea erorilor din exploatare, promovarea propunerilor de imbunatatire si crearea unui mediu de coeziune si de partajare a informatiilor intre membrii grupului de utilizatori.


BIS intretine pentru dezvoltare, management de versiune si suport un numar de instante qPayIntegrator instalate pe platforme tehnologic eterogene (server-e IBM pSeries, IBM 5i, PC), clienti care modeleaza diferite tipuri de back-office bancar, sisteme de gestiune a bazelor de date IBM DB2, Microsoft SQL si Oracle 9i si 10g, mediu integrator bazat pe IBM WebsphereMQ si IBM WBI, si interfata de prezentare bazata pe WebSphere Application Server. Aceste instante qPayIntegrator pot fi utilizate si pentru demonstrarea capabilitatilor solutiei in beneficiul unor institutii interesate.


Prin parteneriatul cu SWIFT, BIS beneficiaza de dreptul de a instala si de a utiliza tehnologia SWIFTNet de acces si tranzactionare. Astfel, BIS are acces la facilitatea de test SWIFT, intretinand instalate un numar de platforme de conectare la SWIFT, centrate fie pe arhitecturi simple (SWIFTAlliance Entry si SWIFTNet Link), fie pe solutii complexe (care permit implementarea solutiilor de business bazate pe SWIFTNet) cuprinzand SWIFTAlliance Access, SWIFTAlliane Gateway, SWIFTNet Link si SWIFTAlliance WebStation. Procesul de dezvoltare a solutiei qPayIntegrator a beneficiat de accesul la mediul de dezvoltare SWIFT (ADK) si la interfetele specializate de integrare promovate de SWIFT (de exemplu, MME si MQSA).


Infrastructura operata de BIS in procesul de dezvoltare evita transformarea clientilor bancari in „laboratoare de test“ pentru solutiile furnizate, eliminand (pe parcursul implementarii solutiilor BIS) riscul legat de initierea unor activitati care pot conduce la generarea unor tranzactii ireversibile, care angajeaza atat raspunderea bancilor cat si a personalului bancar care opereaza sistemul de plati.


BIS isi orienteaza activitatile viitoare spre dezvoltarea unor solutii bancare, bazate pe SWIFTNet, destinate clientilor corporatisti, potentand totodata avantajul tehnologic si functional al qPayIntegrator de a se contitui in platforma de externalizare a unor servicii bancare complexe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite