Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la biologie şi epi-genetică la project management. Ce îmbolnăveşte un proiect cu „gene” bune?

16 Februarie 2011




Cătălin Hristea, Director general PMSolutions


Am ascultat azi un interviu cu Bruce Lipton – doctor în biologia celulelor. Bruce Lipton este autorul unor teorii cu privire la legătura strânsă care există între mintea umană şi biologia corpului, mai exact cu privire la modul în care gândurile (pozitive şi negative) pot afecta starea biologică a corpului.
Punctul de plecare al teoriei dr. Lipton se găseşte în observaţiile făcute de acesta în timpul unor studii de clonare a celulelor STEM în anii ’70. Contrar teoriei general acceptate la acel moment (şi chiar şi acum) care spune că toate caracteristicile şi, implicit, evoluţia unei celule sunt determinate de caracteristicile genetice ale respectivei celule, dr. Lipton a observat faptul că exemplare identice din punct de vedere genetic (clonate) ale unei celule STEM evoluează diferit în funcţie de mediul în care sunt plasate. Astfel, amplasate într-un anumit mediu celulele STEM se transformă în ţesut osos, în alt mediu se transformă în ţesut muscular iar alt mediu determină evoluţia celulelor STEM în ţesut gras. Această teorie schimbă complet paradigma fatalistă conform căreia genele controlează viaţa (iar imposibilitatea de a-ţi controla genele înseamnă implicit “condamnarea” la o viaţă biologică predeterminată), într-o alternativă mult mai generoasă în care mediul controlează viaţa şi în care, controlând mediul , îţi poţi influenţa implicit şi viaţa (biologică şi nu numai).


Fără să vreau, am făcut o legătură cu situaţiile cu care m-am confruntat ca manager de proiect sau consultant atunci când, analizând situaţia unor proiecte ajunse în impas, încercam să determin factorii care au dus proiectul către o evoluţie negativă. Ce face ca implementarea cu succes a unei soluţii ERP, de exemplu, într-o anumită organizaţie să fie un eşec într-o alta? Dacă soluţia IT pe care o implementăm este celula STEM din experimentul dr. Lipton, specificaţiile tehnice ale soluţiei IT sunt caracteristicile genetice ale celulei, iar implementări ale aceleiaşi soluţii tehnice (clone ale celulei STEM) au fost realizate anterior cu succes, atunci care este motivul pentru care unele celule-proiecte se îmbolnăvesc? La fel ca în concluziile dr. Lipton, metodologiile de project management identifică contextul/mediul proiectului (“the project environment”) ca fiind unul dintre factorii determinanţi pentru succes.


Ce poate îmbolnăvi un proiect?


1. Proces defectuos de demarare

Un proiect lansat în lipsa unui “busines case” (justificare) coerent argumentat şi documentat este aproape în toate situaţiile o reţetă sigură pentru eşec. Un proiect care nu se justifică din punct de vedere al utilităţii practice, care nu rezultă în urma unui proces de analiză dar care este totuşi lansat din motive oportunistice (oportunitatea unei finanţări nerambursabile?) sau datorită influenţei temporare a unui stakeholder (agendă politică?) va fi un proiect eşuat, fie datorită lipsei unei utilităţi evidente (lipsa utilizatorilor), fie datorită unei rezistenţe la schimbare care nu este gestionată eficient, fie datorită faptului că rezultatele proiectului nu sunt sustenabile în timp.


2. Client nepregătit

Una dintre principalele caracteristici de mediu (context) ale unui proiect este organizaţia-client. Cultura organizaţională, pregătirea pentru schimbare, eficienţa comunicării – toate pot influenţa decisiv modul în care se derulează un proiect. Lipsa unui “sponsor” al proiectului, adică a unui reprezentant cu funcţie de conducere care să poată antrena resursele organizaţiei în sprijinul proiectului şi care să poată urmări atingerea obiectivelor strategice ale proiectului este unul dintre principalele ingrediente ale unui proiect ratat. Indiferent de potenţialul tehnic al unei soluţii IT, eficienţa investiţiei în IT va depinde întotdeauna de modul în care clientul va înţelege să utilizeze avantajele pe care tehnologia i le pune la dispoziţie.


3. Furnizor neexperimentat


La fel ca o unealtă bună în mâna unui meşter nepriceput, o soluţie tehnică bună nu garantează un proiect de succes dacă furnizorul nu cunoaşte caracteristicile soluţiei, dacă nu are experienţă în implementarea respectivei soluţii sau dacă nu înţelege legătura dintre caracteristicile soluţiei tehnice şi beneficiile pe care soluţia le poate crea la nivelul proceselor de lucru şi a obiectivelor de business ale clientului.


4. Managementul defectuos al proiectului

Existenţa unei nevoi reale şi a unei soluţii tehnice potrivite nu sunt suficiente pentru obţinerea unui proiect de succes, la fel cum existenţa unei maşini şi nevoia de a parcurge distanţa între două oraşe nu sunt suficiente pentru a garanta ajungerea în siguranţă la destinaţie în lipsa unui şofer care să cunoască codul rutier şi să conducă cu atenţie maşina. Similar, lipsa unei strategii/metodologii coerente de project management şi a unui manager de proiect experimentat pot compromite un proiect.


Plecând de la analiza influenţei mediului asupra evoluţiei celulelor, dr. Lipton concluziona că fiecare dintre noi îşi poate influenţa pozitiv evoluţia biologică prin maximizarea gândirii conştiente pozitive, adică prin filtrarea gândurilor negative care predomină în subconştient. Nu ştiu dacă această concluzie este corectă, dar vă pot garanta că, păstrând paralela, un manager de proiect cu gândire pozitivă şi o gestiune eficientă a mediului de derulare a unui proiect vor mări considerabil şansele de succes ale acestuia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite