Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Top 10 tendinţe īn project management

16 Februarie 2011



Anul 2011 aduce noutăţi în ceea ce priveşte modul în care profesioniştii din project management vor alege să gestioneze un proiect şi modul în care abilităţile de leadership ale fiecăruia îşi vor pune amprenta asupra succesului sau insuccesului unui proiect. Conform unui studiu recent, acest an aduce o altă viziune asupra leadershipului în project management.


Mai mulţi consultanţi şi directori executivi, dintre care unii lucrează cu clienţi din industria asigurărilor, spun că sporirea influenţei managerului de proiect, accentuarea unor abilităţi noi de leadership şi comunicare şi folosirea unor metode de învăţare informală, precum social media şi instruirea bazată pe experienţă, sunt printre principalele teme de discuţie pe lista profesioniştilor din project management în 2011.


Grupul de experţi care a stabilit aceste teme a fost alcătuit de ESI International, o subsidiară a Informa plc, care furnizează servicii de consultanţă şi training, pentru a identifica principalele tendinţe în Project Management în 2011. Pe lângă chestiunile legate de leadership considerate a fi critice pentru factorii de decizie din acest domeniu, grupul de lucru a mai subliniat că demitizarea războiului talentelor şi oportunităţile internaţionale din acest domeniu pot avea impact nu numai asupra profesioniştilor în project management din industria asigurărilor, ci şi din alte industrii.



Top 10 tendinţe în Project Management

1. Abilităţile de leadership reprezintă factorul critic de succes în Project Management

Abilităţile de leadership, precum gândirea critică, comunicarea şi gestionarea schimbărilor organizaţionale, vor deveni competenţe imperative şi strategice pe care profesioniştii în project management vor trebui să le stăpânească şi să şi le însuşească. În peisajul Managementului de Proiect al anului 2011 – care include mai multe proiecte complexe şi utilizarea tot mai mare a echipelor virtuale –, încadrarea în timpul şi bugetul alocate proiectului va necesita o mai mare concentrare nu numai asupra constrângerilor care par întreite, ci şi asupra abilităţilor de leadership necesare pentru a asigura succesul unui project manager. Pentru organizaţii, provocarea va consta în definirea foarte clară a noţiunii de „leadership” în contextul managementului de proiect şi de program.


2. Nici o industrie nu e cruţată de războiul pentru specialiştii din Project Management

Strategiile inteligente de gestionare a talentelor şi de păstrare a acestora în cadrul organizaţiilor se vor dovedi esenţiale pentru evitarea „braconajului” în acest domeniu în 2011. Deşi la nivel mondial refacerea economică nu are loc în acelaşi ritm, managerii de proiect care au mobilitate şi experienţă foarte mare vor avea cele mai bune oportunităţi pentru o promovare în carieră, prin intermediul slujbelor „peste hotare”. India şi China în mod special vor continua să se confrunte cu o lipsă de project manageri competenţi şi cu experienţă care să gestioneze proiecte mari şi complexe de infrastructură şi IT. În plus, pe măsură ce mega proiectele de la nord de Jidda şi de la periferia oraşului Riyad intră în linie dreaptă, cum ar fi de exemplu Districtul Financiar Regele Abdullah şi Oraşul Economic Regele Abdullah, vor apărea tot mai multe oportunităţi de lucru în Orientul Mijlociu.


3. Metodologia văzută pentru tot ceea ce este… şi ce nu este

Organizaţiile de PM care adoptă metodologii de dezvoltare software şi dezvoltare de produse vor continua să crească, pe măsură ce vor fi puse faţă în faţă cu provocarea justificării ROI. În plus, vor trebui să le deschidă ochii acţionarilor şi directorilor lor în privinţa aşteptărilor fixate de consultanţii IT, de media şi comunitatea vendorilor cum că Agile ar fi următorul „glonţ de argint”. Organizaţiile care fac acest lucru corect – inclusiv alegerea proiectelor potrivite pentru Agile – vor culege roade semnificative.


4. Competenţele pentru gestionarea dezvoltării profesionale şi a promovărilor pentru managerii de proiect - vitale

Pe măsură ce managementul de proiect câştigă ca disciplină o tot mai mare recunoaştere, angajarea, repartizarea sarcinilor, promovările şi dezvoltarea profesională a project managerilor se vor baza pe modele de competenţe complete. Pentru ca aceste modele să fie eficiente, trebuie să se armonizeze cu cerinţele companiei. Modelele de competenţe fac lumină asupra comportamentului pe care trebuie să-l aibă project managerii pentru ca să fie de succes şi să-şi asume proiecte mai mari şi mai complexe. Prin urmare, CLO (Chief Learning Officer) sau directorii HR, şefii de departamente şi departamentul pentru managementul proiectelor trebuie să lucreze cot la cot pentru a identifica şi sistematiza competenţele specifice organizaţiei, în acest mod construind un cadru care să contribuie la succesul gestionării talentelor.


5. Învăţarea din experienţă, mai mult normă decât excepţie

Dezvoltarea profesională a project managerilor se va focaliza pe învăţarea din realitate şi training la locul de muncă, o abordare pe care anumite organizaţii din Asia au îmbrăţişat-o de mulţi ani. Companiile de training vor trebui să trimită project managerii înapoi în câmpul muncii de la sesiunile de instruire, astfel încât aceştia să fie capabili să aplice imediat în cadrul proiectelor curente ceea ce au învăţat. Chiar şi universităţile care oferă diplome în project management vor trebui să depună un efort mai mare pentru a-şi face cursurile şi programele relevante, practice şi pragmatice, bazate pe proiectele reale ale participanţilor. Sistemul tip prelegere e mort, iar companiile de trai-ning şi universităţile care nu ţin cont de acest lucru o fac pe propria răspundere.


6. Instruirea informală pentru Project manageri ia avânt

Organizaţiile vor continua să dezvolte şi să exploateze abordări legate de învăţarea informală, precum grupele de studiu (communities of practice), diverse tipuri de social media, coaching şi mentoring. Vom asista la o utilizare mai eficientă a tehnologiilor de învăţare socială, precum wiki, bloguri, video, fişiere multimedia şi alte metode de comunicare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite