Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Finantarea unui proiect geospatial amplu–un obstacol de netrecut?

10 Iunie 2005



Obiectiv: managementul dezvoltarii spatiale durabile in zona metropolitana Oradea


Se vorbeste mult de solutiile geospatiale. Despre cum se construiesc, cine le implementeaza, la ce folosesc, citim mai peste tot, de cand sistemele informatice geografice au intrat tot mai mult in sfera sistemelor de suport al deciziilor, dar, mai ales, de cand romanii au inceput sa realizeze utilitatea acestora. Una din principalele contributii pe care sistemele decizionale bazate pe GIS il aduc managementului urban este abilitatea de a furniza o imagine fidela a situatiei existente, a procesului de reabilitare si a asista planificarea spatiala si stimularea investitiilor pe termen scurt, mediu si lung.


Pornind de la aceasta premisa, treptat, treptat, incepe sa devina o realitate evidenta si pentru administratiile locale din Romania faptul ca gestionarea eficienta a resurselor unui oras nu poate fi facuta fara un sistem geospatial. Iar pentru cei care se decid sa incerce sa depaseasca handicapul finantarii si sa incerce totusi sa creeze sistemul, chiar daca pare un efort urias si cu sorti mici de izbanda, rezultatele lor sunt cu atat mai spectaculoase.


Primaria Oradea face parte din cei care au inteles devreme ca o idee inteligenta, alaturi de valoarea adaugata de oameni si munca lor, pot suplini cu succes eventualele neajunsuri legate de conditiile materiale. Mai mult, mergand pe ideea ca, daca tot faci un lucru de la zero, atunci mai bine sa fie facut cum trebuie, administratia publica din Oradea s-a decis sa conceapa de la inceput un sistem geospatial unitar care sa gestioneze toata zona metropolitana Oradea si care sa ofere suport decizional pentru toate institutiile care opereaza cu informatie geospatiala in zona. Un proiect atat de amplu nu putea fi realizat dintr-o data si nici intr-un timp foarte scurt, drept pentru care a fost abordat in doua etape.


Pasul 1
Crearea consortiului local GIS Oradea


Pentru a administra mai eficient teritoriul orasului si imprejurimile, in anul 2002, municipalitatea din Oradea a infiintat Consortiul Local de GIS, organizatie ce a cuprins initial primaria, operatorii de apa, gaze, energie termica si electrica si cateva filiale locale ale unor agentii nationale. Initiativa a fost o solutie activa atat la problema ridicata de administrarea centralizata a unui oras in plina dezvoltare, cat si la necesitatea de a integra in managementul localitatii si zonele limitrofe, puternic neglijate anterior.


Scopul consortiului este realizarea managementul unitar al informatiilor din teritoriul administrativ al municipiului. Consortiul include pe langa primarie, institutiile detinatoare de utilitati, oficiul de cadastru, agentia de mediu si companii private. Dezvoltarea consortiului a fost continuata prin parteneriatul initiat de primaria Oradea si materializat in infiintarea Zonei Metropolitane Oradea.


Pasul 2
Standardizarea informatiei si a comunicarii geospatiale la nivelul membrilor Consortiului Geospatial. O data definite, standardele vor fi supuse avizarii corpului tehnic din Oradea, a Consiliului Local al municipiului Oradea si a asociatiilor ANIAP si CASM.


Un astfel de proiect ambitios era imposibil de realizat cu fonduri locale, dar membrii echipei nu s-au dat inapoi si initiativa a fost demarata pe baza proiectului pilot din 1998 finantat de Federatia Municipiilor din Suedia (SALA). Rezultatele acestuia au constituit punctul de pornire al unei finantari exclusive a Consiliului Local Oradea pana in anul 1999 cand au fost obtinute primele cofinantari ale MLPAT. Evolutia proiectului, coagularea consortiului GIS si asocierea orasului cu cele opt comune limitrofe, ca prima zona metropolitana in Romania, au avut ca rezultat castigarea a doua proiecte de finantare internationala importante:
-Sistemul informatic de management al infrastructurii – finantator Guvernul Flandrei
-Interoperabilitate in GIS – grant finantat de Corporatia Intergraph.
Implementarea sistemului informatic geografic s-a realizat in sistem in-house astfel costurile aferente investitiei au fost reduse. Valoarea totala investita
in proiect este de 10.415.000 mii lei, din care 2.805.000 mii lei a fost investita in acest proiect de Primaria Municipiului Oradea, completarea fiind din fonduri guvernamentale si externe. La implementarea sistemului au contribuit financiar Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Federatia Municipiilor din Suedia, dar si Guvernul Flamand prin proiectul IMIS – Infrastructure Management Information System. In plus, procesul de implementare a proiectului s-a bucurat si de consultanta oferita de Primaria Linkoping Suedia (la proiectul pilot), firma Research Triangle Institute (RTI), de firma Hemmis – Belgia si primaria Warregem – Belgia.


Si cum sistemul geospatial a fost construit utilizand platforma tehnologica GeoMedia, a parut un pas firesc ca dezvoltarea ulterioara a proiectului sa se realizeze cu consultanta firmei Intergraph Computer Services in baza contractului de elaborare a „Metodologiei privind stabilirea standardelor unice in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului in vederea utilizarii sistemelor informatice geografice la nivelul municipiului Oradea“.
In prezent proiectul se afla in plina dezvoltare, solutia geospatiala este deja implementata, iar primele rezultate de care pot beneficia cetatenii din Oradea pot fi consultate pe Web la adresa http:// arhitectsef.oradea.ro/gis_harti.html.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite