Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

VIRTUALIZAREA rămâne pe lista priorităţilor în 2011

16 Februarie 2011



Implementarea şi extinderea tehnologiilor de virtualizare rămân şi în 2011 printre principalele priorităţi în domeniul IT ale companiilor, indiferent de dimensiunea acestora, obiectul sau aria lor de activitate.

Conform studiilor şi analizelor de piaţă, anul acesta companiile se vor focaliza în continuare pe tehnologiile de virtualizare a serverelor, care au atins un nivel de penetrare ridicat în piaţă, fapt care va genera o cerere în creştere de instrumente de management şi control al mediilor virtuale şi o abordare mult mai atentă a problemelor legate de securitate.


O a doua direcţie de interes manifest în 2011 va fi reprezentată de tehnologiile de Virtual Desktop Infrastructure, ca urmare a creşterii exponenţiale a gradului de mobilitate al angajaţilor. Dar şi al asimilării rapide în mediul enterprise a noilor generaţii de device-uri mobile, respectiv a smartphone-urilor şi tabletelor.


Virtualizarea serverelor, provocări conexe

Potrivit unui studiu realizat recent de cabinetul de analiză Gartner, proiectele de virtualizare a serverelor reprezintă o investiţie prioritară pentru peste 67% dintre respondenţii cercetării.


Dar, conform estimărilor specialiştilor, în 2011 departamentele IT ale companiilor care au dezvoltat deja proiecte de virtualizare a serverelor vor începe să resimtă din ce în ce mai acut nevoia unor instrumente dedicate de monitorizare şi management al platformelor virtuale. Pe de o parte pentru a analiza şi identifica noile direcţii de extindere a proiectului care pot aduce o valoare reală business-ului. Iar pe de alta pentru a gestiona cât mai corect o serie de probleme concrete. Un exemplu citat frecvent în acest sens este faptul că numeroase companii care au demarat proiecte de virtualizare a serverelor se confruntă cu probleme generate de capacitatea limitată de planificare şi optimizare. Efectele acestei limitări sunt vizibile în repartizarea inadecvată a maşinilor virtuale pe servere fizice şi provizionarea ineficientă, respectiv alocarea incorectă a resurselor.


Specialiştii consideră, de altfel, problemele de management al maşinilor virtuale drept principala barieră în scalarea proiectelor de virtualizare deja startate în cadrul companiilor. Conform studiilor, gestionarea maşinilor virtuale în acelaşi mod în care se face managementul serverelor fizice reprezintă o greşeală frecvent întâlnită în etapele post-go-live ale unui proiect-pilot de virtualizare a serverelor. Or, perpetuarea acestei erori erodează rapid potenţialele beneficii ale virtualizării, economiile de costuri şi creşterile de eficienţă nemaiputând fi cele scontate fără adoptarea unor soluţii adecvate.


Un alt element care, paradoxal, complică situaţia este creşterea constantă a puterii noilor generaţii de servere. Fapt care face posibil ca un server să poată fi capabil să suporte o densitate mai mare de maşini virtuale. Ceea ce se traduce concret printr-un cost mai mic per maşină virtuală, un avantaj incontestabil. Dar, prin această aglomerare, serverul respectiv devine din ce în ce mai critic în ecuaţia disponibilităţii aplicaţiilor/maşinilor virtuale pe care le găzduieşte. Acest lucru evidenţiază încă o dată nevoia de soluţii de automatizare în timp real şi de management al performanţei, care să poată răspunde prompt prin alocarea de resurse suplimentare şi/sau în cazul unui incident prin mutarea respectivelor aplicaţii pe un alt server. Specialiştii avertizează că soluţiile de tip „live migration“ pot fi un răspuns în asemenea situaţii, însă doar corelate cu o aplicaţie de management al performanţelor.


Un alt aspect care nu va mai putea fi neglijat anul acesta este cel al provocărilor, riscurilor şi ameninţărilor la care se expun companiile care au demarat proiecte de virtualizare a serverelor. Conform unui studiu citat de Steve Morton, vicepreşedinte Symantec, 48% din departamentele IT care gestionează parcuri mari de maşini virtuale se aşteaptă să se confrunte cu atacuri informatice în 2011, iar 80% consideră că frecvenţa unor asemenea atacuri va creşte în cursul acestui an.


Piaţa VDI creşte ajutată şi de tablete

Considerată de către specialişti a fi încă în perioada „copilăriei“, VDI (Virtual Desktop Infrastructure) câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în rândul companiilor din lumea întreagă, fiind considerată a doua direcţie principală de focus pe tehnologiile de virtualizare în acest an. Conform sondajului anual realizat cu ocazia TEC – The Experts Conference, care reuneşte specialişti IT din zona large enterprise – extinderea şi/sau demararea proiectelor de virtualizare a serverelor ocupă primul loc în topul priorităţilor pe 2011 pentru 94% dintre respondenţi, în timp ce proiectele VDI se plasează pe locul doi ca importanţă, fiind prioritare pentru 46% dintre participanţii la evenimentul TEC (în comparaţie cu proiectele de virtualizare a stocării care au adunat doar 24% voturi).


Locul doi în sondajul TEC este explicat de specialişti prin faptul că, în pofida diversificării şi „liberalizării“ ofertei pe piaţa VDI, proiectele de tipul Virtual Desktop rămân încă apanajul marilor companii, cu parcuri mari de calculatoare, minim de ordinul sutelor. Pentru astfel de clienţi, economiile de costuri şi câştigurile de productivitate obţinute prin virtualizarea infrastructurii desktop sunt uşor de demonstrat, pe lista de argumente pro-VDI adăugându-se încă un element important: cel al complianţei cu normele, reglementările în vigoare şi politicile interne ale respectivei companii. Pentru restul companiilor, analiştii consideră că oferta în Cloud este sensibil mai rentabilă, atât din punct de vedere al costurilor de licenţiere şi utilizare, cât şi din perpsectiva efortului de migrare şi dezvoltare a proiectului.


Estimările generale sunt că, sub presiunea noilor oferte lansate de VMware, Windows, Citrix şi ceilalţi jucători din această piaţă, numărul de proiecte de virtualizare a infrastructurii desktop va creşte vizibil în 2011. Conform studiilor Gartner, piaţa soluţiilor de Virtual Desktop Client îşi va accelera dezvoltarea anul acesta, analiştii estimând atingerea unei valori de 65,7 miliarde de dolari (aproape 49 de miliarde de euro) în 2013. Potrivit analiştilor citaţi, această evoluţie va modifica şi abordarea producătorilor tradiţionali de PC-uri, care îşi vor modifica strategiile de vânzare, în condiţiile în care Gartner prevede că, până în 2014, 15% din staţiile de lucru (PC-uri în principal) vor utiliza tehnologii Virtual Desktop Client.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite