Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Infineon ancorează România în conceptul More than More

17 Februarie 2011



În ultimii ani, Infineon Technologies, unul dintre jucătorii de top ai pieţei R&D private şi lider global al industriei semiconductorilor pentru sectorul automotive, a oferit României un nou model legat de felul în care business-ul high-tech trebuie să funcţioneze în industrie, punând accentul pe multiplicarea parteneriatelor între principalii actori din sistem: institutele de cercetare, universităţi şi companii. Urmând această direcţie, Infineon Technologies a creat în România şi un lanţ complet de valoare în ceea ce priveşte dezvoltarea semiconductorilor, dând şansa oamenilor de ştiinţă angrenaţi în dezvoltare să lucreze în diverse arii ale cunoaşterii, oferind un mediu propice performanţei. Mai mult, în viziunea Infineon, consolidarea industriei semiconductorilor şi a electronicii nu poate avea loc fără sprijinul unor persoane providenţiale.

În această idee, Infineon Technologies l-a invitat pe dr. Mihail Roco, personalitatea nr. 1 pe plan mondial în nanotehnologie, să viziteze Centrul din România, conştientizând faptul că domnia sa poate influenţa luarea unor decizii pe plan local, menite să susţină relansarea industriei româneşti de semiconductori, după o lungă perioadă de declin.

Cu ocazia întâlnirii, dr. Roco a subliniat faptul că, în orice societate modernă, utilizarea semiconductorilor reprezintă pârghii principale de dezvoltare a pieţei locale. Dr. Roco a explicat Infineon Technologies România cum funcţionează conceptul de inovaţie în California, unde universităţile şi industriile locale colaborează foarte strâns, şi s-a constatat că acest model este foarte apropiat de acela pe care Infineon încearcă să-l implementeze în România. Una dintre concluziile care s-au desprins a fost aceea că o reţea colaborativă între industrie, universităţi şi autorităţile locale reprezintă o modalitate eficientă de implementare în societate a tehnologiilor high-tech.



Dr. ing. Michael Neuhaeuser

La rândul său, dr. ing. Michael Neuhaeuser, general manager Infineon Technologies România, a aflat că dr. Roco este conştient de importanţa pe care Infineon Technologies o are în cadrul industriei de semiconductori din România. „În plus, vizita dr. Roco ajută Infineon Technologies să sublinieze importanţa industriei de semiconductori, ca domeniu cheie pentru viitoarea dezvoltare a centrelor noastre şi a pieţei locale R&D. România are azi o industrie auto puternică şi un trend clar vizează creşterea ponderii electronicii la bordul vehiculelor. Noua generaţie de maşini hibride şi electrice va spori valoarea adusă sectorului auto prin electronică. Cererea de protejare a mediului şi de eficientizare energetică va creşte, iar nanotehnologiile vor juca un rol important în cadrul acestei tendinţe. Pentru a concura la nivel global, industria locală are nevoie de acces la cele mai înalte nivele de dezvoltare tehnologică, iar Infineon Technologies este bine poziţionată în acest sens.”

La sfârşitul vizitei dr. Mihail Roco în România, am reuşit să aflăm care este opinia domniei sale faţă de potenţialul nanoelectronicii şi al industriei locale de semiconductori, precum şi faţă de eforturile făcute de Infineon şi partenerii săi pentru consolidarea acestor domenii.



Dr. Mihail Roco

Care credeţi că este viitorul nanoelectronicii şi al industriei de semiconductori din România?

România are o tradiţie ştiinţifică şi culturală de valoare care poate suporta dezvoltarea nanoelectonicii, după cum a dovedit-o şi în trecut. Un domeniu promiţător de creştere este integrarea electronicii în aplicaţii diverse, de la optimizarea funcţionării automobilelor şi monitorizarea produselor alimentare, până la crearea de echipament nou biomedical şi implanturi medicale. Cercetarea românească s-ar putea concentra, spre exemplu, asupra unor tranzistori specializaţi, instrumentaţie medicală, senzori, sisteme de automatizare & telecomandă a proceselor industriale. Infineon este ancorat în ceea ce numim “More than More” sau, cu alte cuvinte, în includerea semiconductorilor specializaţi şi a elementelor de memorizare în sisteme şi aplicaţii cât mai diverse. În acest domeniu IMT Bucureşti este un partener bun pentru Centrul Infineon. Succesul va fi posibil dacă va exista un proces continuu de inovaţie pentru a rămâne competitivi, dacă va fi consolidat un mediu profesional, capabil să creeze specialişti şi idei noi, dacă se va reuşi menţinerea unei mase critice de activitate în ţară.

Ce ştiţi despre compania Infineon Technologies şi cum credeţi că poate ajuta suplimentar dezvoltarea nanotehnologiilor pe plan mondial?

Centrul Infineon din Bucureşti poate să contribuie la crearea de sisteme inteligente pentru control, comunicare, producţie şi protecţie, bazate pe tranzistori, elemente de memorizare şi conectare. Modul integrativ de organizare a cercetării şi producţiei, promovat de Michael Neuhaeuser, este o asigurare pentru succesul companiei. Contribuţiile Infineon ţin nu numai de aspectele tehnice, dar şi de modul de organizare, plecând de la realitatea că ştiinţa şi ingineria sunt mai apropiate, iar colaborările esenţiale. Un semn al calităţii este dat şi de faptul ca Infineon a avut succes în obţinerea de fonduri pentru cercetare şi dezvoltare din partea Comunităţii Europene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite