Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un impuls pentru continuarea cercetării în Nanotehnologie. Vizita Dr. Mihail Roco (NSF, USA) în laboratoarele IMT-Bucureşti

17 Februarie 2011



Pe fondul interesului pentru nanotehnologii şi al derulării proiectului “Nanotehnologii în România: studiu prospectiv“ (NANOPROSPECT), finanţat de ANCS, a avut loc în intervalul 19-21 ianuarie 2011 vizita în România a Dr. Mihail Roco, consultant principal al NSF (National Science Foundation, U.S.A.).

Principalele momente ale vizitei au fost (a se vedea şi www.imt.ro/NANOPROSPECT):

• Primirea la Preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc (19 ianuarie), la Preşedintele ANCS, Prof. Dr. Dragoş Ciuparu, şi întâlnirea cu Prof. Dr. Adrian Curaj, director general al UEFISCDI (20 ianuarie).
• Prezentarea unei lucrări invitate la Simpozionul “Perspectivele nanotehnologiei până în 2020”, în Aula Academiei Române (eveniment la care au participat 125 de specialişti din 42 de institute) şi conferinţa de pres[ care a urmat (19 ianuarie).
• Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Politehnica” din Bucureşti (19 ianuarie 2011).
• Vizitarea unor laboratoare de cercetare din patru instituţii bucureştene (19-21 ianuarie) care au şi cele mai numeroase proiecte de nanotehnologie finanţate din programele naţionale, începând din anul 2005. Acestea sunt Universitatea “Politehnica” din Bucureşti, şi trei institute naţionale de cercetare-dezvoltare coordonate de către ANCS: INCD-Microtehnologie, INCD-Fizica Materialelor şi INCD-Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiilor.
• Vizitarea companiei Infineon Technologies România, care lucrează în nanoelectronică (21 ianuarie 2011). În ziua de 20 ianuarie a avut loc (în parcul MINATECH-RO) şi o scurtă întâlnire cu cercetători din Laboratorul de senzori al companiei Honeywell România.

Simpozionul de la Academia Română a fost organizat cu colaborarea consorţiului NANOPROSPECT şi o serie de concluzii ale interacţiunii cu dr. Roco vor fi folosite în studiul prospectiv dedicat nanotehnologiilor.

Vizita la INCD-Microtehnologie (reflectată şi de imaginile alăturate) a cuprins următoarele momente principale. A fost prezentată mai întâi noua organizare.



Departamentul de cercetare-dezvoltare (în vigoare de la 1 decembrie 2010). Cele patru “centre” au regrupat laboratoarele deja existente. Aceste compartimente sunt:

• Centrul de excelenţă “Micro- şi nanosisteme pentru radiofrecvenţă şi fotonică”;
• “Centrul de nanotehnologii”, sub egida Academiei Române;
• “Centrul de cercetare pentru integrarea tehnologiilor”, este vorba de micro-nano-biotehnologii;
• “Centrul CD pentru nanotehnologii şi nanomateriale bazate pe carbon” (nou, finanţat printr-un proiect POS Competitivitate).

Din cele de mai sus, rezultă ponderea importantă a nanotehnologiilor: IMT ar trebui să poarte de fapt numele de “institut de micro- şi nanotehnologie”.

Un al doilea moment al vizitei l-a constituit inspecţia noii camere albe (de cca. 100 m2), facilitate aflată în probe înainte de punerea efectivă în funcţiune: aici vor funcţiona, pentru început, echipamente LPCVD, PECVD, RTP, RIE, DRIE etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite