Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Microscop electronic analitic cu rezoluţie atomică la INCDFM - Platforma de Fizică Măgurele

17 Februarie 2011




Microscopul electronic, împreună cu întreaga suită de accesorii pentru preparări de probe, va fi implicat în proiectele de cercetare aflate deja în derulare în INCDFM sau finanţate în cadrul competiţiilor viitoare. Aceste echipamente vor fi utilizate în investigarea materialelor avansate care suscită interesul întregii comunităţi ştiinţifice mondiale, cum ar fi semiconductorii, oxizi şi compuşi complecşi cu proprietăţi speciale (multiferoici, supraconductori, compuşi magnetorezistivi etc.), nanostructuri, ceramici, aliaje speciale. Caracteristicile tehnice de vârf ale echipamentelor vor permite determinări structurale cu o precizie de ordinul miimilor de nm (!) pe imagini cu o rezoluţie spaţială sub 0.1 nm. Acest aspect este de o importanţă crucială în analiza interfeţelor şi defectelor structurale în materialele avansate studiate în INCDFM.

Microscopul electronic JEM ARM 200F va fi operaţional la începutul lunii martie 2011. INCDFM va organiza un workshop festiv de inaugurare în cursul lunii mai 2011, ocazie cu care vor fi invitaţi cercetători de marcă în domeniul microscopiei electronice şi ştiinţei materialelor din Europa şi din ţară. Evenimentul va fi organizat în scopul prezentării uriaşului potenţial oferit de acest echipament complex în caracterizarea microstructurală a materialelor, vizând stabilirea de colaborări cu unităţi de cercetare/dezvoltare sau economice din ţară şi străinătate.


Fig. 3 - Instalaţie de subţiere ionică
Gatan PIPS folosită la INCDFM pentru prepararea probelor TEM


Performanţele tehnice ale pachetului de echipamente şi competenţa cercetătorilor care le vor opera în cadrul proiectelor de cercetare vor permite obţinerea de rezultate ştiinţifice de cea mai înaltă valoare la nivel mondial, având ca efect contribuţia la creşterea vizibilităţii cercetării româneşti şi implicarea mai activă a acesteia în proiecte de cercetare europene. De asemenea, aceste echipamente performante deschid posibilităţi noi de colaborare între INCDFM şi mediul economic prin unităţi din diverse domenii industriale avansate, atât din ţară, cât şi din Europa.


Dr. Corneliu GHICA,
CSI, Institutul Naţional de C-D pentru Fizica Materialelor, Bucureşti



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Barna Ancuta Fibia
Bună seara doresc o Programare. ...Doresc un număr de contact...Mulțumesc anticipat
23 Februarie 2017, 11:27:10