Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dezvoltarea unui sistem integrat de acceleratoare de particule, direcţie prioritară pentru ICPE-CA

17 Februarie 2011



Pe 4 octombrie 2010, nouă ţări, printre care şi România, au semnat documentele de înfiinţare a FAIR GmbH, societate care se va ocupa de coordonarea activităţilor în cadrul proiectului FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research). Proiectul FAIR vizează realizarea, lângă Darmstadt, Germania, a unui sistem integrat de acceleratoare de particule, capabil să furnizeze fascicule de protoni şi antiprotoni cu energii înalte. FAIR va oferi oamenilor de ştiinţă din Europa şi din întreaga lume posibilitatea de a efectua cercetări la un nivel înalt în domenii ca fizica structurii nucleelor, fizica antimateriei, fizica materiei nucleare în condiţii extreme, fizica plasmei, aplicaţii conexe.


Electromagnet Steerer

România, ca membru fondator al FAIR GmbH, va suporta 1% din costurile proiectului FAIR, ceea ce reprezintă aproximativ 13 milioane de EURO. O parte din aceasta sumă reprezintă contribuţie in kind, constând în echipamente care vor fi instalate în cadrul sistemului de acceleratoare de particule.
În cadrul acestei contribuţii in kind, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, institut cu o mare deschidere către cercetare-dezvoltare-inovare şi, în special, către ceea ce înseamnă cercetare aplicativă, va contribui la realizarea proiectului FAIR prin execuţia unui număr de 136 electromagneţi normal-conductori şi 96 surse de alimentare pentru aceşti electromagneţi. Echipamentele menţionate se vor instala în cadrul HESR (High Energy Storage Ring), parte componentă a proiectului FAIR. Valoarea totală a contribuţiei INCDIE ICPE-CA se ridică la aproximativ 4,5 milioane de EURO.

Până în prezent, INCDIE ICPE-CA a realizat proiectul prototipului electromagnetului de tip sextupol şi se află în stadiu de finalizare a acestuia, lucrând în colaborare cu doi parteneri industriali: SC ELECTROMAGNETICA SA Bucureşti şi SC AAGES SRL Tg. Mureş. Prototipul amintit va fi livrat destinatarului în primul trimestru al acestui an.

Recent, au fost demarate activităţile necesare în vederea realizării unui nou prototip, cel al unui electromagnet steerer vertical, 2 mrad, prototip care va fi, de asemenea, livrat în acest an.

Punând accent pe dezvoltarea în domeniul ingineriei electrice a progresului bazat pe cunoaştere, institutul se regăseşte printre cele mai active şi performante unităţi de cercetare, bucurându-se de un continuu progres ştiinţific, tehnologic, economic şi social.


Electromagnet Sextupol


Toate abordările institutului în ceea ce priveşte dezvoltarea cunoaşterii au condus către o largă implicare în proiecte naţionale şi internaţionale, către un mare număr de articole ştiinţifice, studii şi omologări, numeroase transferuri industriale importante şi, nu în ultimul rând, către certificările primite din partea ANCS în 2008 şi AGIR în 2010, prin acordarea Premiului de excelenţă pentru cea mai eficientă promovare a rezultatelor cercetării şi a Premiului pentru asimilarea în fabricaţie industrială a unei serii de generatoare electrice sincrone pentru micro-turbine eoliene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite