Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pe ce se bazează puterea de atracţie a Cloud Computing-ului

17 Februarie 2011



Cloud Computing a depăşit rapid stadiul de „buzz word“ transformându-se rapid într-o ofertă concretă, din ce în ce mai atractivă pentru multe companii. Iată care sunt, succint, principalele „puncte de atracţie“ ale acestei tehnologii, care a început deja să schimbe sensibil modelul de business în industria IT.


Serviciile de Cloud Computing ar putea însemna economii de 760 de miliarde de euro în următorii cinci ani, pentru cele mai mari cinci economii din Europa, se arată într-un raport al Centre for Economics and Business Research dat publicităţii la începutul anului trecut. Concluzia citată anterior evidenţiază, din start, o trăsătură specifică majorităţii pledoariilor pro-Cloud Computing: primul argument adus în favoarea acestei noi tehnologii este cel financiar.


O abordare firească, dacă o privim din perspectiva actualului climat economic, marcat profund de criza economică mondială. În care IT-ul şi-a pierdut imaginea de centru de profit şi este din ce în ce mai des considerat drept o sursă de costuri. Prin urmare, trebuie să se supună imperativelor dictate de noul climat – realizarea de economii şi creşterea eficienţei. Poată părea contradictoriu, dar sloganul „Do More With Less“ a devenit un principiu de business unanim acceptat. În acest context, explozia ofertei Coud Computing este explicabilă, dacă ţinem cont de principalele beneficii pe care acest nou model economic de livrare a IT-ului îl oferă.


Înainte, însă, de a prezenta respectivele beneficii, trebuie făcută o precizare esenţială: Cloud-ul reprezintă o schimbare radicală a modelului de business în industria IT, aproape totul fiind furnizat ca serviciu. „Anything as a service“ (XaaS) nu este doar o formulare paradoxală, ci o realitate, în condiţiile în care există deja oferte consistente în direcţia Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) şi Infrastructure as a Service (IaaS).


Înainte de economii, optimizare

Lista de beneficii pe care le oferă migrarea spre Cloud Computing trebuie deschisă cu o precizare: înainte de a vorbi de economii, primul pas este optimizarea costurilor. Majoritatea companiilor care au adoptat tehnologiile Cloud a semnalat o schimbare fundamentală a modului în care sunt cheltuiţi banii, radical diferită de modelul anterior. Schimbarea este evidentă: sumele alocate în mod obişnuit investiţiilor în hardware (şi software, dar nu în aceeaşi măsură) sunt înlocuite acum de costurile operaţionale rezultate în urma utilizării efective a resurselor de calcul furnizate de providerul de servicii Cloud. Prin migrarea la modelul Cloud, delicata problemă a achiziţiei resurselor de calcul este înlocuită prin plata incrementală, bazată pe principiul „Pay for what you use“.


Concret: în mod normal, o companie are nevoie să acceseze o aplicaţie – critică sau nu – timp de câteva ore pe zi. Însă, pentru a putea face acest lucru, trebuie să-şi cumpere un server pe care să hosteze respectiva aplicaţie, să o instaleze, să o ruleze 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Şi, evident, să asigure mentenanţa necesară şi să facă upgrade-urile care se impun. Însă, prin accesarea aceleiaşi aplicaţii prin intermediul unui furnizor de Cloud Computing, o organizaţie poate plăti accesul la respectiva aplicaţie doar atunci când are nevoie şi îşi poate scala cererea în funcţie de nevoile pe care le are în mod real (putere de calcul, spaţiu de stocare etc.). Astfel, se poate vorbi nu numai de reducerea cheltuielilor hardware, ci chiar de o eliminare concretă a acestora în unele cazuri. O propunere care, mai ales la momentul actual, sună extrem de plăcut pentru orice CFO.


Puncte nevralgice?

Inevitabil, există şi o serie de avertismente. Unele reale, altele doar... exagerate.


Un prim exemplu: deşi migrarea la Cloud Computing elimină o serie de costuri hardware, implică alte cheltuieli adiacente pentru instrumente dedicate de management, care să permită controlul costurilor în „Nor“. Apoi, un alt avertisment foarte frecvent face referire la problema securităţii datelor şi a disponibilităţii serviciilor – experţii susţin că un furnizor de Cloud Computing este, teoretic, la fel de expus ca un Data Center riscului la căderi/întreruperi, bottle-neck-uri, atacuri informatice etc.


Când vine vorba de securitate şi disponibilitate mulţi se îndoiesc de tehnologia Cloud Computing, dar, sub anumite aspecte, „Norii“ tind să fie mai siguri decât modelele de business tradiţionale. În primul rând, Cloud Computing-ul oferă avantajul backup-ului în timp real, ceea ce reduce considerabil riscul pierderilor de date. În caz de întrerupere, clienţii pot utiliza cvasi-instantaneu servere de backup sincronizate cu cele principale, până ce acestea sunt din nou disponibile, fără nici o pierdere de date în timpul tranziţiilor. Pe de altă parte, furnizorii de servicii Cloud sunt mai puţin expuşi la atacurile hackerilor şi la atacuri DDoS, iar faptul că utilizarea serviciilor în Cloud se face prin logare reduce considerabil riscul accesului persoanelor neautorizate la date confidenţiale/critice pentru business.


Evident, niciun sistem informatic nu este 100% sigur, dar orice furnizor competitiv de servicii în Cloud trebuie să răspundă unui minim de cerinţe, cum ar fi:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite